Tilbakekalling

Kosttilskudd kalles tilbake

D-vitamininnholdet er høyere enn etiketten tilsier.

TREKKES: Hofseth BioCare ASA, trekker tilbake kosttilskuddet «Cardio Salmon Oil + D3». Ifølge etiketten er produktet laget av ubehandlet olje fra norsk laks, samt «helt naturlig». Foto: produsenten
TREKKES: Hofseth BioCare ASA, trekker tilbake kosttilskuddet «Cardio Salmon Oil + D3». Ifølge etiketten er produktet laget av ubehandlet olje fra norsk laks, samt «helt naturlig». Foto: produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til sammen 426 bokser av kosttilskuddet «Cardio Salmon Oil + D3», som er solgt via Hofseth BioCare ASA sin nettbutikk og til bedriftskunder, tilbakekalles altså av salgsselskapet selv, skriver Matportalen.no.

Mer om produktet som tilbakekalles

  • Produktnavn: «Cardio Salmon Oil + D3»
  • Navn på virksomheten som kaller tilbake varene: Hofseth BioCare ASA
  • Produksjonsvirksomhet: Pharmatech AS
  • Batch/Lotnr.: B0012480 og B0017443
  • Best før dato: 18.11.2022 og 23.03.2023

Kapslene skal inneholder mer D-vitamin enn det som er deklarert på etiketten til kosttilskuddet. Dette betyr, med andre ord, at anbefalt døgndose på produktet overskrider tillatt maksimumsinnhold for D-vitamin i kosttilskudd i Norge.

Lav helserisiko

Hofseth Biocare vurderer imidlertid helserisikoen for brukerne av de aktuelle kapslene som lav for det tidsrommet de kan ha fått dem i seg.

Risikoen øker, derimot, ved konsum over tid, siden D-vitamin akkumuleres i kroppen.

Alle kundene som har kjøpt kosttilskuddet skal være varslet, og Hofseth BioCare råder kundene til å kaste produktet og ta kontakt for refusjon av kjøpesummen.

RESSURS: Eggeskall kastes oftest i søpla, men det er faktisk ganske mange nyttige ting du kan bruke skallet til bla. kan du lage ditt eget kosttilskudd. Vis mer

Men, D-vitamin kan forgifte

Selv om Cardio Salmon Oil-kapslene sannsynligvis ikke utgjør noen fare for brukerne, er overdose av D-vitaminer ikke noe vi skal tulle med.

Konsekvensen av overdosering med vitamin D er hyperkalsemi, som kan gi alvorlige symptomer i sentralnervesystemet, muskel- og skjelettsystemet, mage- og tarmsystemet, hjerte-kar og nyrer. Kronisk hyperkalsemi kan føre til nyrestein, og i alvorlige tilfeller nyresvikt, kramper, koma og død, skriver Helsedirektoratet.

Kilde: Helsedirektoratet
Kilde: Helsedirektoratet Vis mer

Norsk Helseinformatikk (NHI) viser til en artikkel publisert i Canadian Medical Association Journal i april 2019, hvor en 54-åring fikk nyresvikt grunnet for høyt inntak av vitamin D:

  • Mannen ble innlagt på nyreavdeling med mistanke om akutt nyreskade. Kreatininnivåene hans økte, noe som uttrykk for sviktende nyrefunksjon, uten at legene fant noen klar årsak.
  • Under en utspørring av pasienten, derimot, kom det fram at han gikk til en naturopatisk spesialist som hadde foreskrevet svært høye doser med vitamin D, og rådet mannen til å ta åtte dråper om dagen av et bestemt merke.
  • 54-åringen hadde verken beinskjørhet eller dokumentert D-vitaminmangel.
  • Uten at han var klar over det, fikk han et annen vitamin D-preparat enn det han hadde blitt foreskrevet, som inneholdt 1000 IU vitamin D per dråpe. I en periode på drøyt to år tok han daglig doser på 8000-12000 IU. Han hadde ikke fått informasjon om risikoen for forgiftning ved for høye doser D-vitamin.

Mener tilgjengelighet er et problem

Forfatterne bak den canadiske rappoten peker på en rekke gunstige helseeffekter ved inntak av vitamin D, særlig for beinhelsa til folk flest, men nyere gjennomganger viser ikke at vitamin D-tilskudd reduserer risikoen for beinbrudd eller gir noen overbevisende forbedringer av helsa på andre områder.

Selv om forgiftning på grunn av høyt inntak av D-vitamin er en sjelden tilstand, kan det at tilskuddene er så tilgjengelige, utgjøre en betydelig risiko for de som ikke er klar over at for store doser kan være skadelige, påpeker forfatterne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer