Da Carl Martin Martinsen og samboeren Torun Mørkeseth Karlsen skulle levere datteren i barnehagen mandag morgen, ble de møtt av et trist syn.
Bilruta var knust, HC-beviset var stjålet og det var kommet en parkeringsbot på ruta for manglende bevis.
Det er ikke første gang familien har blitt frastjålet datterens HC-bevis. Femåringen har cerebral parese og familien er derfor avhengig av flere hjelpemidler når de er ute på tur.

- De slår bare inn førerruta
I slutten av november opplevde familien det samme. Da også langs gateparkeringen på Torshov i Oslo der de bor.
- Det var vel en mandag morgen, det også, og da var ruta knust. Vi la først ikke merke til noe og ingenting var stjålet. Datteren min hadde en iPad i bilen, det er hjelpemidler i bilen, men ingenting av det var borte. Så ser jeg plutselig at HC-beviset er stjålet.
Da det skjedde for andre gang tidligere denne uka tok derfor Martinsen seg til Facebook-gruppa «Funnet og tapt på Torshov», der flere hadde opplevd det samme.
- De slår bare inn en av side rutene foran, stikker hånda inn og drar ut HC-beviset, forklarer Martinsen.

- En skandale!
Lang prosess
Konsekvensene begge gangene er at familien har stått uten bil i fire dager, betalt egenandel for knust rute begge ganger og til slutt en lang prosess med bestilling av nytt bevis for
Å bestille et nytt HC-bevis tar tid, ifølge Martinsen. Når man skal bestille et nytt HC-bevis, som altså er parkeringstillatelse for forflytningshemmede, er prosessen lang.
- De sier at det tar ei uke, men jeg har opplevd at det går i underkant av en måned, forklarer han til DinSide.
Han forklarer at systemet i dag er at man må sende inn et fysisk bilde, som Bymiljøetaten lamineres sammen med beviset.
- Det er liksom 1993, ikke sant, sier han oppgitt.
I den perioden kan ikke familien bruke HC-plasser.
- Noe som betyr at vi blir skjøvet lengre vekk hjemmefra, må bære datteren våre med hjelpemidler og alt. Det er veldig dårlig logistikk.
Krever endring
Nå ønsker Martinsen en endring i hvordan HC-kort fungerer.
- Bymiljøetaten forteller meg at det ikke er støtte for en teknisk forandring her, forteller han til DinSide.
Han mener at fokuset på misbruk av HC-bevis ødelegger for de som faktisk bruker dem.
- Det er jo ikke sånn at vi bruker krykker for å få HC-bevis, her er det snakk om et langt løp med cerebral parese og datteren min kommer til å trenge hjelp hele livet, sier han og fortsetter:
- Likevel må vi søke på bevis hvert andre år.
En god løsning
Han mener at en god løsning er at HC-beviset følger skiltet på bilen.
- Et veldig konkret forslag som jeg ønsker at Bymiljøetaten skal svare på er at man kan tilegne HC-plasser i bydelen til den enkelte, sier Martinsen.
Han mener at man da som vanlig kan sende en søknad til bydel og «få» en spesifikk HC-plass som er tilegnet personen eller bilen.
- Rent logistikkmessig bør dette kunne løses rettferdig siden plassen man «får» utdelt uansett vil være så nærme den enkeltes hjem som mulig, sier han.
Han mener at dette ikke hadde vært mulig å misbruke, og man hadde heller ikke hatt noen lapp i ruta som kan stjeles.

Fjerner favoritten
- Tyverier skjer der folk bor
Martinsen poengterer at det offentlige allerede bruker teknologiske løsninger som kan kopieres. Et eksempel er at du kan søke opp bøter, beboerparkering brukerkontoer eller å sjekke hvor bilen din er hvis den blir tauet fra før.
Han forklarer til DinSide at han mye heller vil at bilen skal være sikker for tyveri når de er hjemme.
- Tyveriene skjer der folk bor, og det er det behovet man må se på før man ser på hvordan nordmenn bruker HC-kort ute i Europa. Sånn ting er i Oslo så ville jeg mye heller hatt at HC-kortet er knyttet til bilen vår og så mistet fleksibiliteten ved å kunne bruke det i flere biler enn å leve med den utryggheten vi lever med nå, sier han og fortsetter:
- Det sier noe om hvor sikre vi er på at dette vil skje igjen, for det er heller ikke en ideell løsning. Å stjele et HC-kort har en lav strafferamme siden det ikke har noen verdi utover hva noen vil betale for det, sier han.
Nå håper han på endring.
- Dette er et svart marked Bymiljøetaten har skapt og nekter å endre på, avslutter han.

- Problematisk
- Kan virke som at tyveriene er satt i system
Bymiljøetaten svarer i en e-post til DinSide at det er beklagelig at familien opplever at HC kort blir stjålet, og at de er kjent med at dette er et økende problem.
- Vi har hittil i år fått informasjon om 20 tyveri eller tap av HC-kort og i 2022 var det 70 totalt. Noen ganger kommer det inn flere meldinger om folk som har vært utsatt for tyveri av HC-kort på samme tid, og da kan det nesten virke som at tyveriene er satt i system.
De forteller også at de er kjent med at antallet meldte tyveri av HC-kort har økt det siste året.
- En elektronisk og digital løsning for HC-kort er absolutt en god idé, men Bymiljøetaten er ikke kjent med at det jobbes for en slik ordning, forteller de.