Krever full stans

Et nytt lovforslag vil forby salg av Skittles og Pez.

VIL HA FORBUD: Fra og med 1. januar 2025 kan disse forsvinne fra butikkhyllene i California. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock
VIL HA FORBUD: Fra og med 1. januar 2025 kan disse forsvinne fra butikkhyllene i California. Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lovgivere i California foreslår nå et forbud mot tilsetningsstoffer brukt i flere kjente produkter som Skittles, Pez, Sour Patch Kids og Jelly Beans.

I tillegg spøker det for Trident sukkerfri tyggegummi og Campbells supper.

Det melder flere amerikanske medier, blant andre Washington Examiner og The New York Post.

Ulovlig i Norge og EU

I lovgivningen, som ble framlagt av Jesse Gabriel fra Det demokratiske partiet, pekes det på fem tilsetningsstoffer:

Fra og med 1. januar 2025 skal ikke personer eller enheter produsere, selge, levere, distribuere eller tilby salg av matprodukter som inneholder noen av følgende stoffer:

  • Bromert vegetabilsk olje
  • Kaliumbromat
  • Propulparaben
  • Rødt fargestoff 3
  • Titandioksid

Ifølge Washington Examiner skal flere av de ovennevnte stoffene være kreftframkallende og knyttet til organskader.

Bromert vegetabilsk olje, kaliumbromat og titandioksid er forbudt i Norge og EU. Forbudet mot sistnevnte kom så seint som i august 2022.

Tysk forskning fra 2015 oppdaget at tilsetningsstoffet titandioksid kunne legge seg på levra, nyrene eller milten. I 2017 fant franske forskere ut at stoffet i noen tilfeller også kan skade immunsystemet, samt øke sjansene for betennelser og kreft.

- Beboere i California bør ikke trenge å være bekymret for at maten de kjøper i dagligvarebutikken kan være full av farlige tilsetningsstoffer eller giftige kjemikalier, sier Jesse Gabriel i en uttalelse.

Han fortsetter:

- Dette lovforslaget vil korrigere en bekymringsfull mangel på føderalt tilsyn og bidra til å beskytte barna våre, folkehelsa og sikre matforsyningen.

Vil endre oppskriften

Videre opplyser politikeren at målet er å få selskapene til å fjerne stoffene fra oppskriften. Lovforslaget vil også forby California-baserte selskaper å produsere matvarer med tilsetningsstoffene - uavhengig om varene vil bli solgt i delstaten eller ei.

Dagbladet har sjekket ingrediensene i Skittles som selges i Norge, og kan ikke se at noen av de nevnte stoffene inkluderes i ingrediensene. Posene som selges i norske matvarebutikker har Tsjekkia som opprinnelsesland.

I en e-post til Dagbladet skriver en talsperson for Skittles-produsenten Mars Inc at de setter sikkerhet som høyprioritet:

- Sikkerheten til produktene våre er av største betydning, og som svar på våre forbrukeres behov og krav, fullførte Mars Wrigley i 2020 sin fjerning av titandioksid i vår europeiske portefølje, som også inkluderer produktet vi selger i Norge, skriver Katrine Grytter, som er forretningsansvarlig for Mars Multisales i Nord-Europa.

I fjor høst ble Mars Inc saksøkt av en forbruker på grunn av ingrediensen titandioksid. Personen valgte imidlertid å trekke søksmålet, skriver Reuters.

- Vi er fornøyd med resultatet og gjentar den forpliktelsen vi har i å produsere produkter som samsvarer med strenge krav til kvalitet og sikkerhet, sa produsenten i en uttalelse etter at søksmålet ble trukket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer