Beskytte huden mot kulde

- Kuldekrem gir falsk trygghet

Det finnes andre, bedre alternativer, mener generalsekretæren hos LHL.

TA VARE PÅ HUDEN: På vinteren er det viktig at du passer på huden og smører den med krem. Foto: Colourbox.
TA VARE PÅ HUDEN: På vinteren er det viktig at du passer på huden og smører den med krem. Foto: Colourbox. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er her for fullt, og gradestokken holder seg relativt stabilt på kuldesiden de fleste steder i landet. Da er det ekstra viktig å beskytte huden for å unngå trøbbel. Mange opplever nemlig både kløe og at huden blir tørr og rød og i den kalde årstiden.

Heldigvis skal det ikke mye til for at du enklest mulig kan beskytte huden mot kulden.

Tørr og irritert hud i kulden

Helle Grøttum, sykepleier og generalsekretær av Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL), forteller at årsaken til dette er at huden tørker raskere ved kulde og lav fuktighet i luften, fordi den ikke klarer å holde på fuktigheten selv.

- Personer som normalt ikke har plager med huden kan oppleve at den blir tørr når klimaet er kaldt og tørt. Og de som i utgangspunktet har en tørr hud kan få større plager med økt risiko for eksem, forteller Grøttum til Dinside.

Store uenigheter om kuldekremen

For en god del år siden ble kuldekrem anbefalt som beskyttelse for huden ved sterk kulde, men virkningen og bruken av kremen har de senere årene vært omdiskutert. Noen mener kuldekremen ennå kan være gunstig i bruk, og at det er synd at den har vært omdiskutert, mens andre fraråder bruk av den.

Kosmetisk lege Rolah Lønning Osman uttalte blant annet til MinMote i januar 2016 at:

- Du kan selvfølgelig bruke kuldekrem om vinteren for å beskytte hudbarrieren. Kuldekremen er tykkere, og inneholder voks som gjør at den er fetere. Den vil fungere som et beskyttende lag, og forhindre fuktighetstap.

Kuldekrem like god som man skal tro?

Grøttum medgir også at kuldekrem er omdiskutert, og at det ikke lenger er like utbredt å anbefale å bruke produktet. Hun mener du burde tenke deg godt om før du påfører den på bar hud som skal utsettes for kulde og vind.

FETE KREMER: Helle Grøttum anbefaler fete kremer for å bevare huden i kulden. Foto: LHL Astma Allergi.
FETE KREMER: Helle Grøttum anbefaler fete kremer for å bevare huden i kulden. Foto: LHL Astma Allergi. Vis mer

- En finsk studie fra 2001 viste at det faktisk var høyere forekomst av frostskader blant dem som hadde påført kremer som skulle beskytte mot kulde, forteller Grøttum til Dinside.

Grøttum forklarer at kuldekremer ofte er tette og legger seg som en film over huden, og at dersom du blir svett, har ikke svetten mulighet til å trekke igjennom kremen. En fuktig hud blir lettere nedkjølt og dermed kan frostskader oppstå.

- Å smøre seg med kuldekrem kan gi en «falsk trygghet» som gjør at man kan bli værende ute lenger i sterkere kulde enn anbefalt og kanskje unngår å dekke til bar hud, mener generalsektretæren.

Parfymefri, fet krem bedre valg

Grøttum anbefaler at du heller smører deg med en parfymefri, mykgjørende krem med høyt fettinnhold som binder fukt til huden, og at du gjør dette 20-30 minutter før du skal ut. På denne måten får den god tid til å trekke inn og vannet i kremen får god tid til å fordampe.

Hvis du har dårlig tid kan det faktisk lønne seg å droppe kremen, mener Grøttum.

- Hvis du smører deg rett før du skal ut risikerer du at kremen fryser på huden og kulden kjøler den ned, og da kan kuldeskader oppstå, forklarer hun.

Det er dessuten også viktig å dekke huden med klær for å unngå frostskade, og passe ekstra godt på kinn, nesetipp og lepper, da disse kroppsdelene er ekstra utsatt i kulden.

- Smør deg også godt med krem når du kommer inn, anbefaler hun.

Dekk til huden med buff eller skjerf også

Grøttum får støtte av hudlege Mari Skylstad Kvernebo ved Aleris Strømmen, som heller ikke vil anbefale å bruke den tradisjonelle kuldekremen.

- Bruk vanlig fuktighetskrem, og smør deg godt inn før du går ut i kulden. Mitt viktigste råd er uansett å bruke beskyttelse som buff, briller eller lignende over ansiktet, sier hun til Dinside.

Norges Astma- og Allergiforbund understreker at fuktighetskrem først og fremst skal beskytte huden mot irritasjon og utørring, og at ingen fuktighets- eller kuldekremer, med eller uten vann, gir god beskyttelse mot sterk kulde.

Forbundet mener også det er svært viktig å dekke til huden med gode klær som beskytter huden, som finlandshette, jonasmaske, buff, lue og skjerf av ull, fleece eller vindtett stoff, til de kaldeste vinterdagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer