Grillbriketter eller grillkull?

Kull eller briketter i grillen – hva er forskjellen?

Pass på at du ikke velger feil!

GRILLE I HELGEN? Velger du grillkull eller grillbriketter i grillen? Foto: Shutterbox / NTB Scanpix
GRILLE I HELGEN? Velger du grillkull eller grillbriketter i grillen? Foto: Shutterbox / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne helgen skal sommerværet komme fullt flere steder i landet, ifølge metereologene. Og hva er vel mer fristende da, enn å offisielt åpne grillsesongen med en pølse eller to i sola.

I dag sverger flere til både gassgriller og elektriske griller, mens andre mener maten ikke smaker «ordentlig sommer» uten en god gammeldags kullgrill.

Og da må man ta stilling til hvilket brensel man skal bruke: grillkull eller grillbriketter. For hva er egentlig forskjellen på disse to? Eller er det kanskje egentlig det samme?

– To forskjellige produkt

– Nei, kull og briketter er ikke det samme.

Det forteller Ole Kristian Hodnemyr, daglig leder i Norsk Biobrensel, som er nasjonal produsent av fast biobrensel.

– Grillkull, eller trekull, lages ved at treverk går gjennom en prosess som heter pyrolyse. Det vil si at man forbrenner treet uten å tilføre oksygen, som gjør det forkullet og svart.

Kull er altså rent forkullet tre som puttes i sekker i passe størrelse, som du kjøper på butikken.

Men briketter er noe ganske annet, forteller Hodnemyr.

– Når treet går gjennom pyrolyseprosessen for å bli trekull, så blir det skapt finstoffer eller finpartikler som må siktes ut. Dette tilsettes i en blanding av stivelse og vann, og blir til en slags gjørme eller grøt. Denne massen blir så støpt i briketter, før de tørkes, herdes og pakkes.

Grillbriketter et med andre ord et biprodukt av grillkull. Det er restene av trekullet, blandet med bindemiddel og støpt i brikettform.

Hva er best til grilling?

Om du skal velge vanlig kull eller briketter kommer an på hva du skal grille, forteller Siv Elise Friestad, markedssjef i Weber.

KULL ELLER BRIKETT? Pass på at du bruker riktig brensel i grillen, sier markedssjef i Weber, Siv-Elise Friestad. Foto: Weber
KULL ELLER BRIKETT? Pass på at du bruker riktig brensel i grillen, sier markedssjef i Weber, Siv-Elise Friestad. Foto: Weber Vis mer

Det mange ikke vet er at disse to nemlig har forskjellig egenskaper og at hvis bruker du riktig brensel til riktig anledning, kan en kullgrill være akkurat like enkelt som en gassgrill, ifølge grillprodusenten.

– Grillkull varmes raskt opp og har en høy temperatur, men det har en kortere brenntid enn briketter, om lag 60 minutter, sier Friestad.

Dette passer altså bra hvis du skal grille mat som burgere, biff eller pølser som ofte ikke trenger mer enn 20 minutter.

– Grillbriketter har en litt lavere topptemperatur enn kull, men holder varmen i over 3 timer, hevder hun.

Altså passer briketter hvis du skal lage mat som trenger lengre tid på grillen, som lammestek for eksempel. Briketter er også ideelt for «low and slow» grillmetode som brukes for å lage pulled pork.

Få fyr på grillen

Mange kan streve med å få ordentlig fyr på kullet, og ventetida kan føre til at man spiser både en og to kalde ventepølser. Men nå finnes det en hjelper som gjør denne ventetida betydelig kortere, sier Friestad.

- En grillstarter er et must når du skal grille med kullgrill. Denne gjør opptenningen enkel, rask og sikker.

Grillstartere lages av mange ulike produsenter, og startprisen på prisjakt.no er 99 kr.

- Fyll opp grillstarteren med briketter eller kull, løft av grillrista og plasser et par tennbriketter på rista i bunn av grillen. Tenn på og sett grillstarteren over.

Når det er synlige flammer på toppen av brikettene eller kullet, er det klart, noe som tar cirka 15 minutter, fortsetter hun.

– Hell så brikettene over i grillen, legg på grillrista, og så er det bare å starte å grille. Slik får du en rask opptenning av brikettene, jevn og høy varme helt uten bruk av tennvæske.

– Husk at starteren blir varm, så husk å ta på grillvotter før du flytter på starteren, avslutter Friestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer