- Kundene hungrer

Stadig trøbbel, men kommer med gladmelding.

NAM: Med denne enkle oppskriften lager du en veldig god ostedipp på 1-2-3! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Det er vært magre tider for dem som er glad i Santa Marias Nacho cheddar cheese dip. Siden vinteren for to år siden har den populære ostedippen vært vanskelig å få tak i med ujevne mellomrom.

Og etter at ostedippen ble tilbakekalt i september i fjor, har det ikke kommet nye forsyninger til fredagstacolandet.

Men butikkene er optimistiske, skiltet er fortsatt oppe, selv om kundene møtes av deprimerende, tomme hull i hyllene.

Det kan det bli en slutt på om ikke altfor lang tid, ifølge Stian Hvaal Møller, administrerende direktør i det finske matvareselskapet Paulig, som produserer Santa Maria-produktene.

- Vi håper å kunne levere noe mot slutten av måneden, sier Møller til DinSide.

- Kundene hungrer, og det gjør vi også.

Han kan ikke love at alle butikker får, og hvor mye, men grossist vil levere noe til alle de tre store dagligvareselskapene, NorgesGruppen, Coop og Rema 1000.

Produksjon på hemmelig lokasjon

Første gang ostedippen forsvant fra markedet, var årsaken todelt.

- Produktet produseres i USA, og vi har fått for liten produksjonskapasitet. Samtidig så har corona gjort at flere frakter har vært vesentlig forsinket, så det er en ganske sammensatt utfordring, sa Møller til DinSide i januar 2022.

HÅP I HENGENDE SNØRE: Hylleprisen er ikke ryddet bort, så her er det bare å krysse fingrene. Foto: Elisabeth Dalseg
HÅP I HENGENDE SNØRE: Hylleprisen er ikke ryddet bort, så her er det bare å krysse fingrene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Siden den gang har de fått i stand produksjon i Europa, men hvor den er, kan ikke Møller fortelle.

Det han vil si, er at produksjonen ikke ennå er oppe og går på den europeiske fabrikken, slik at den forsyningen som forhåpentligvis kommer til Norge i januar, er suppleringsprodukter fra USA.

Lag det selv

Heldigvis er det enkelt å lage ostedippen selv. Mange vil nok også si at det er bedre. Matprat har publisert følgende oppskrift på sin nettside, og du kan se framgangsmåten i videoen i toppen av artikkelen.

Du trenger:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 1 ts salt
  • 1 ts kajennepepper
  • 0,25 ts malt muskat
  • 100 g god cheddar ost
  • 100 g vellagret ost, gjerne halvmyk ost med smak av paprika eller jalapeño

Slik gjør du:

1. Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Rør godt til blandingen «slipper» kjelen.

2. Spe med halvparten av melken, og rør godt. Tilsett resten av melken og rør til du har en glatt saus.

3. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør om av og til. Pass på at sausen ikke blir brent. Smak til med salt, kajennepepper og muskat.

4. Riv ost med et rivjern og ha i kjelen. Skru ned varmen og rør godt rundt til osten smelter inn i sausen.