Kutter omstridt e-stoff

Bytter til et annet som mellomløsning, men skal bli helt fri, lover Tine.

OMSTRIDT: Bruken av karragenan (E407) er omstridt. Nå forsvinner det fra denne skolemelka. Foto: Tine
OMSTRIDT: Bruken av karragenan (E407) er omstridt. Nå forsvinner det fra denne skolemelka. Foto: Tine Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka gikk gründer av kostholdsportalen Barnematbyen, Maja Skogstad, ut i Dagsavisen og ba foreldre om å ikke kjøpe produktet «Lettmelk med kakao», etter at hun oppdaget karragenan i innholdslista.

Omstridt

Karragenan (E407) er godkjent til bruk, men det er ikke faglig enighet om hvorvidt det er trygt.

Studier omtalt av Forskning.no, peker mot at karragenan kan, sette i gang skadelige immunreaksjoner hos mennesker med inflammatorisk tarmsykdom.

Flere store matvareaktører har startet jobben med, eller allerede droppet bruken av dette middelet.

At stoffet finnes i «Lettmelk med kakao», fikk imidlertid Skogstad til å reagere. Produktet er også en del av skolemelkordningen.

- Hva betyr vel risikoen for tarminflammasjon hos barna hvis Tine får mer penger i kassa? Dette synes jeg er uansvarlig av dem, uttalte hun til Dagsavisen.

I sitt tilsvar til avisa, sa ernæringsfysiolog i Tine, Anne Marie Skjølsvik, at de jobber med å ta stoffet ut av flere produkter, men at det å fjerne det helt « kunne være et mål på sikt».

Nå snur de.

Skal kutte i alle produkter

- Tine kutter bruk av karragenan i alle våre produkter. Kakaomelken, som er en del av skolemelkordningen, er et av de første produktene som lanseres uten karragenan allerede rundt skolestart, forteller Skjølsvik til DinSide.

I en mellomperiode vil det omdiskuterte stoffet bli erstattet av et annet tilsetningsstoff, kalt Gellan-gummi (E418).

- Dette stoffet er også helt trygt og selvfølgelig godkjent av Mattilsynet, forteller Skjølsvik, og fortsetter:

KUTTER HELT: Ernæringsfysiolog i Tine, Anne Marie Skjøsvik forteller at de vil kutte ut bruken av stoffet karragenan helt. Foto: privat
KUTTER HELT: Ernæringsfysiolog i Tine, Anne Marie Skjøsvik forteller at de vil kutte ut bruken av stoffet karragenan helt. Foto: privat Vis mer

- Vi ser også på løsninger for å få en annen produksjon, slik at vi på sikt kan kutte ut flere stabilisator i våre produkter. Dette er helt i tråd med Tines mål om å ikke bruke mer tilsetningsstoffer enn hva som er nødvendig for å sikre gode og trygge produkter.

- Det har vært litt oppstandelse rundt melka de siste dagene. Er det derfor dere nå snur?

- Det er viktig å påpeke at karragenan er et vanlig og godkjent tilsetningsstoff i dag, men samtidig som EFSA gjør en totalvurdering av tilsetningsstoffet er det helt naturlig for oss å se på alternativer. Dette er noe vi har jobbet med i halvannet år. Vi ønsker ikke å bruke mer tilsetningsstoffer enn nødvendig, og har trappet opp arbeidet med dette.

Videre skal altså meierigiganten skal kutte ut bruken av karragenan i alle sine produkter, men at det er et arbeid som må tas steg for steg.

- Stoffet har litt forskjellige egenskaper i forskjellige produkter. Planen er å kutte ut bruken helt innen utgangen av neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer