Kutter omstridt e-stoff

Bytter til et annet som mellomløsning, men skal bli helt fri, lover Tine.

OMSTRIDT: Bruken av karragenan (E407) er omstridt. Nå forsvinner det fra denne skolemelka. Foto: Tine
OMSTRIDT: Bruken av karragenan (E407) er omstridt. Nå forsvinner det fra denne skolemelka. Foto: Tine Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka gikk gründer av kostholdsportalen Barnematbyen, Maja Skogstad, ut i Dagsavisen og ba foreldre om å ikke kjøpe produktet «Lettmelk med kakao», etter at hun oppdaget karragenan i innholdslista.

Omstridt

Karragenan (E407) er godkjent til bruk, men det er ikke faglig enighet om hvorvidt det er trygt.

Studier omtalt av Forskning.no, peker mot at karragenan kan, sette i gang skadelige immunreaksjoner hos mennesker med inflammatorisk tarmsykdom.

Flere store matvareaktører har startet jobben med, eller allerede droppet bruken av dette middelet.

At stoffet finnes i «Lettmelk med kakao», fikk imidlertid Skogstad til å reagere. Produktet er også en del av skolemelkordningen.

- Hva betyr vel risikoen for tarminflammasjon hos barna hvis Tine får mer penger i kassa? Dette synes jeg er uansvarlig av dem, uttalte hun til Dagsavisen.

I sitt tilsvar til avisa, sa ernæringsfysiolog i Tine, Anne Marie Skjølsvik, at de jobber med å ta stoffet ut av flere produkter, men at det å fjerne det helt « kunne være et mål på sikt».

Nå snur de.

Skal kutte i alle produkter

- Tine kutter bruk av karragenan i alle våre produkter. Kakaomelken, som er en del av skolemelkordningen, er et av de første produktene som lanseres uten karragenan allerede rundt skolestart, forteller Skjølsvik til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.