Dårlig kvalitet på reker

- Kvalmende følelse etterpå

DinSide-leser ber om forklaring etter guffent rekemåltid.

SMAKTE DÅRLIG: I en e-post forteller DinSides leser om en heller uhyggelig reke-opplevelse, og ber redaksjonen om å ta tak i saken. Det gjorde vi! Til info: Bildet er ment som en illustrasjon, og er ikke tilknyttet tilfellet som beskrives i denne artikkelen. Arkivfoto: Tuva Moflag.
SMAKTE DÅRLIG: I en e-post forteller DinSides leser om en heller uhyggelig reke-opplevelse, og ber redaksjonen om å ta tak i saken. Det gjorde vi! Til info: Bildet er ment som en illustrasjon, og er ikke tilknyttet tilfellet som beskrives i denne artikkelen. Arkivfoto: Tuva Moflag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi var dumme nok til å spise dem, men opplevde kvalmende følelser etter måltidet.

Slik avsluttes e-postmeldingen som vi nylig mottok fra en av våre lesere, som ønsker å være anonym.

Etter at han hadde lest saken om hvordan rim på fryselagret mat kan føre til både dårligere kvalitet og matforgiftning, trigget det vitebegjæret litt ekstra. Det skyldtes noen heller usmakelige reker som han kjøpte i en Kiwi-butikk for at par uker siden.

Les Kiwis svar lenger ned i saken.

- Skyldes ikke rim

Vi starter med Skandinavias største leverandør av sjømat; Polar Seafood Norway AS.

Salgs- og markedssjef, Christina Kollvangsnes, har følgende forklaring:

- Når reker fryses, og holder minus 20-25 grader, har rekene det bra. Det tømmes ofte femkilos kartonger i diskene. Nye reker skal ikke tømmes over gamle reker, dette skal være rutiner i butikk, som med andre produkter.

Har du glemt å tine rekene, eller vil du bare tine de så fort som mulig? Da kan denne videoen være noe for deg, i tillegg får du et par ekstra tips som kan komme godt med! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Hun forklarer at det at reker har rim på seg kommer ofte av at de utsettes for litt temperatursvingninger, og det er ikke til å unngå, slik er det eksempelvis også på frosne grønnsaker.

- At rekene er løse i kjøttet har ingenting med rim å gjøre. Reker er som regel alltid faste og fine i kjøttet, hvis de en sjelden gang er løse, er det som oftest fordi de er underkokt.

- Reker er sensitive for temperatur, så de må oppbevares på frys og frysekjeden må ikke brytes før kunden tar de med hjem og rekene skal nytes.

- Nye reker skal ikke tømmes oppå gamle

Rekenes reise fra de fanges om bord i trål til de ligger i butikkenes frysedisk, starter ved at de sorteres og blir direkte fryst og lagt i kartong om bord i trål innenfor fire timer, forteller Kollvangsnes videre.

- Deretter blir rekene fraktet på frys til vårt eget fryselager, videre fraktes de på biler med frys hele veien til dagligvarelagrene, sier hun.

- Følger dere opp butikkene etter levering av rekene?

- Butikkene selv følger opp i egen butikk, og vi bidrar inn med vår kompetanse, sier hun.

Rekene kan få litt rim på seg ved temperatursvingninger, men tar ikke skade av dette, understreker hun.

Men det er svært viktig å sørge for at frysekjede ikke brytes før de legges i frysedisk; altså at rekene tiner og fryses ned igjen en gang til, presiserer Kollvangsnes.

- Butikkene bør heller ikke tømme for mye reker i frysedisken om gangen, opplyser hun.

Og, altså:

- Det skal aldri helles nye reker over gamle reker. I tillegg skal disken være merket med nødvendig informasjon, understreker Kollvangsnes.

Mattilsynet: - Påvirker kvalitet og smak

Marit Fallebø, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet, kan som Kollvangsnes, betrygge DinSides leser at, ja, det er trygt å spise reker som er dekket av rim på skallet.

Men:

- Hvis frosne reker oppbevares lenge og under varierende temperaturforhold, kan de få kvalitetsforringelser. Rim kan være et tegn på uheldige temperatursvingninger, som kan ha innvirkning på kvalitet som smak og farge. Fryseskader kan være synlige ved farge eller merker på skallet, forteller Fallebø.

Marit Fallebø, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet hos Mattilsynet. Foto: Mattilsynet.
Marit Fallebø, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet hos Mattilsynet. Foto: Mattilsynet. Vis mer

Videre opplyser hun at butikkjedene og den enkelte dagligvarebutikk må ha gode rutiner for oppbevaring og håndtering av reker, slik at de ikke blir forurenset av omgivelsene eller av kunder.

- Frosne reker bør oppbevares i fryseinnretninger med lokk og tilrettelagt slik at kundene kan forsyne seg av varene med skje. Det er også viktig at temperaturen i fryseren er stabil, sier hun.

- Er det slik at rekene i en frysedisk med skyvelokk kan ta skade av at lokket åpnes og lukkes ofte, slik leser beskriver?

- Temperatur er viktig for kvalitet og holdbarhet på frosne reker. Når lokket på en selvbetjent frysedisk åpnes og lukkes ofte, vil temperaturforskjeller kunne danne rim både i frysedisken og på rekene, svarer Fallebø.

Ifølge Mattilsynet oppbevares ikke reker lenge ved slikt selvbetjent salg, og kvaliteten påvirkes i mindre grad av eventuelt rim.

- Men dagligvarebutikkene bør ha rutiner for å fjerne rim i frysedisken, presiserer hun.

Kiwi beklager

Det var altså på Kiwi at den misfornøyde kunden kjøpte rekene han ble kvalm av etter å ha spist.

I en e-post til DinSide skriver Kiwis kommunikasjonssjef, Nora Mile Helgesen, at Kiwi har etablerte rutiner når det kommer til fryste reker:

- Ved påfylling i disken skal man være nøye med rullering. Det gjøres ved å tømme boksen ved hver påfylling. Ising skal fjernes ved behov, da det ikke skal være is på kantene i disken. Diskene avrimes og vaskes minimum hver fjortende dag.

- Hvite/grå reker skal fjernes fortløpende. Hvis butikk opplever kvalitetsavvik, skal de gi beskjed til leverandør med en gang, opplyser Helgesen.

Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef hos Kiwi. Foto: Kiwi.
Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef hos Kiwi. Foto: Kiwi. Vis mer

- Vi beklager så mye for at kunden har opplevd reker som ikke har falt i smak. Kunden kan gjerne ta kontakt med oss via Kiwi.no, og informere oss om hvilken butikk det gjelder, så skal vi følge opp det, avslutter Helgesen.

Ferskvarekjedenes rutiner

Meny og Spar er blant butikkjedene i Norge som er kjent for sine store, rekefylte frysedisker og et betydelig ferskvareutvalg.

Ifølge Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef hos Meny, har kjeden strenge rutiner i butikk på hvordan frosne reker skal følges opp.

- Det innebærer temperaturkontroll, -26 grader for å opprettholde saftigheten, avriming og rengjøring inni, vask av øsekar, samt fjerning av stygge reker. Fryserne våre er uten luftstrømmer for å unngå uttørking av rekene og har lysfiltre i glass for å unngå misfarging av rekene, sier Hynne.

Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef hos MENY.
Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef hos MENY. Vis mer

Anna Kappler, kommunikasjonsrådgiver hos Spar, understreker at det er viktig for dem at mat på Spar-butikker er både trygg og innbydende.

- For å hindre rimdannelse på reker, og for å sikre god kvalitet, blir temperaturen i våre frysebokser jevnlig kontrollert av både butikkpersonale og et eksternt firma, sier Kappler.

- Er det slik hos dere, som leser beskriver, at det ofte fylles på med nye reker oppå reker som allerede har lagt i frysedisken over lengre tid?

- Vi har klare rutiner som skal hindre at nye reker fylles over gamle reker. Har rekene antydning til gulning, rim eller uvanlig lukt, skal de kastes, svarer Kappler på vegne av Spar.

Meny har såpass høy rullering på reker i frysedisken at de ikke opplever dette som en veldig aktuell problemstilling, hevder Hynne.

- I tillegg har vi rutiner på at påfyll av frosne reker skal gjøres i bunn, og vi har rutiner på at stygge, tørre og misfargede reker skal fjernes, avslutter Hynne på vegne av Meny.

Send oss tips

Redaksjonen ønsker alltid tips og innspill fra vårt publikum – så send oss gjerne en e-post om det du tenker at kan være interessant for allmennheten!