Drikketips til lutefisk:

– La tilbehøret bestemme

Lutefisk med alt det rare tilbehøret kan være vanskelig å finne drikke til, men en spesiell type vin passer perfekt.

ALT PÅ: Lutefisk har mye forskjellig tilbehør som kan gjøre det vanskelig å finne drikke som passer til. Foto: Norges Sjømatråd
ALT PÅ: Lutefisk har mye forskjellig tilbehør som kan gjøre det vanskelig å finne drikke som passer til. Foto: Norges Sjømatråd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å finne perfekt følge til lutefisk er ikke bare-bare, skal vi tro Henrik Dahl Jahnsen, vindirektør på Britannia Hotell.

Ikke bare er lutefisken både salt og søtlig, dette er også noe folk serverer det mest absurde tilbehøret til.

– Dette er jo et sinnssykt konsept, saltsøt fisk, baconfett, salt, fett og røkt, ertestuing, litt nøytralt, sirup, brunost søtt, sennep sterkt … det er mye som skjer – så dette kan være litt utfordrende, sier Jahnsen. – Det viktigste er at man ikke overkompenserer.

FORESLÅR CHAMPAGNE: Henrik Dahl Jansen er vindirektør på Britannia Hotell, og var sommelier på Speilsalen da restauranten fikk Michelin-stjerne, og han ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin i 2021. Foto: William Lee-Wright
FORESLÅR CHAMPAGNE: Henrik Dahl Jansen er vindirektør på Britannia Hotell, og var sommelier på Speilsalen da restauranten fikk Michelin-stjerne, og han ble også kåret til årets nordiske sommelier av Michelin i 2021. Foto: William Lee-Wright Vis mer

Et element av hva man selv liker, må man også ta med.

– Poenget er at man skal kose seg, så prøv å finne noe du har lyst på selv, noe du liker, og som helst passer til. Da har du en god sjanse til å lykkes.

Velger du sjampanje eller musserende vin av god kvalitet, er du langt på vei. Klassisk sjampanje har mye syre, kullsyre frisker opp og renser opp munnhulen, men det er også et par gram sukker.

Av sjampanje vil han anbefale klassikere som Bollinger eller Pol Roger, som er lett å få tak i, og gjerne en sjampanje av god kvalitet.

– Eller om du klarer å få tak i en litt utviklet blanc de blanc. Champagnen skal gjerne ha en litt rikhet. Om du går for rimeligere tørre og friske, kan de fort bli litt for syrlige og endimensjonale.

Foretrekker du hvitvin kan han anbefale at du går for en riesling, hvitvin som har flott friskhet og syre, men også noe sødme som gir en fin balanse mot flere typer tilbehør. Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Erste Lage 2021 til drøye 200 kroner er et godt alternativ. – Jeg synes også at det kan fungere med rødt, om man helst vil ha det. Rødvinen bør være frisk og fruktig uten noe særlig bitterstoffer, heller ikke mye fat, for eksempel en frisk, juicy pinot noir fra New Zealand, eller en god beaujolais fra Frankrike.

En favoritt er Seresin Momo pinot noir til 229 kroner, men denne er det få igjen av på polet. Hør med ditt lokale pol om de har noe som minner.

Øl og akevitt

Juleøl og akevitt kan godt være litt lettere enn det du serverer til ribbe og pinnekjøtt. Da DinSide testet juleøl fra butikk trakk testpanelet fram Ringnes' juleøl som perfekt til den litt lettere julematen, som blant annet lutefisk. Testpanelet synes dette var et forsiktig, men godt juleøl – og det egner seg også fint til å servere sammen med akevitt.

Haandbryggeriets julepils er et annet alternativ. Dette er ikke et klassisk juleøl, men en lager med god bittersmak. Denne er perfekt når vanlig juleøl blir litt for søtt, og du ønsker noe litt bitrere.

Foto: Dagbladet
Foto: Dagbladet Vis mer

Fra polet er anbefalingen klar: Dahls juleøl, det beste klassiske juleølet. Det har en elegant bitterhet, er perfekt karbonert, og treffer planken på hvordan et godt norsk juleøl skal være.

Vil du ha akevitt til? Victoria Kågström fra Feinschmecker, Anders Johan Stavseng fra Aller Media og president i Norske Akevitters Venner Elisbeth Gjestland har testet akevitt for Dagbladet pluss, og anbefalingen til lutefisk er klar: Årets juleakevitt fra Oslo Håndverksdestilleri.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer