LED til folket!

Morsommere enn refleks og mer motiverende å bruke.

JULETRE: Barn er mye mer motivert til å bruke LED enn refleks.  Foto: Thomas Strzelecki
JULETRE: Barn er mye mer motivert til å bruke LED enn refleks. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvilke bilister har ikke opplevd å skvette når de har oppdaget en bekmørk jogger langs landeveien i siste liten? Trygg Trafikk sier at risikoen for å bli påkjørt reduseres med 85 prosent hvis man bruker refleks. Å bruke refleks er altså riktig og viktig i mørketiden.

Problemet er at refleksvester ofte er stygge og henger og slenger, og at barna konsekvent mister dem. Og selve refleksene er det heller ikke mange som synes er veldig stas å ha dinglende på klærne. For dem finnes det alternativer.

Hater du refleksvesten? Slik unngår du den

Enormt utvalg

Skal vi dømme etter alle LED-tilbudene vi får i innboksen, er kinesiske LED-produkter det heiteste siden toasten ble oppfunnet. Det er neppe tilfelle, men uansett er utvalget av mini-LED, LED-lykt og LED-lampe enormt.

Bilder av produktene og hvordan de fungerer i mørket:


Gjør ungen om til et juletre

Vi sendte vår eldste ut på skogstur med klassen sent en bekmørk høstkveld, dekket i LED fra topp til tå. Og alle LED-lysene fungerte godt, og gjorde om poden til et stolt, lite juletre som tiltrakk seg alles oppmerksomhet.

For det som skiller LED fra vanlig refleks, er at ungene er supermotiverte for å bruke dem. Lysene er kule, de blinker, de har farger og de kan trykkes på for å veksle mellom to lyseffekter, vanlig og blinkende. Gjett hvilken som var favoritten?

Les: Loven mange syklister bryter

Hvor mange trenger du?

Det er langt lettere å få både unger og voksne til å bruke LED heller enn kjedelige firma-reflekser med snorer som hekter seg fast i alt mulig. Spørsmålet er heller hvor mange LED-lys du skal feste på poden før du føler han eller hun er synlige nok i mørket. Eventuelt ligner på en tvilsom bar i Pattaya.

Enormt utvalg

Vi testet LED med clips-feste, glidelåsfeste, borrelåsfeste for arm, håndledd eller bein og med elastisk bånd for feste i en beltehempe. For barna er nok sistnevnte best, da de gjør ungene godt synlige i tillegg til at de er vanskelig å miste, i motsetning til de med clips-feste.

Fungerer refleksen fortsatt? Ta lommelykttesten

For joggeturen?

Det finnes også LED-lykter beregnet for joggesko, som kan brukes sammen med lyktene med borrelås beregnet for armene. Du fester førstnevnte LED-bøyle enkelt bak på skoene og velger om lyktene vil blinke eller ikke. Og de gjør deg godt synlige i mørket.

Test: En dårlig refleksvest kan være livsfarlig

Mistet lyset

SYNLIG, MEN BORTE: Ja visst ble vi synlige, men dessverre datt den av etter et kvarter uten at vi merket det.  Foto: Thomas Strzelecki
SYNLIG, MEN BORTE: Ja visst ble vi synlige, men dessverre datt den av etter et kvarter uten at vi merket det. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Det største problemet var at vi mistet det ene LED-lyset under joggeturen uten at vi merket det. Noen turgåere oppdaget heldigvis lyset og ropte etter oss. Dette produktet hadde vi kanskje styrt unna.

Levetid på LED-lysene er på rundt 150-200 timer, men siden dette er billige Kina-produkter hvor alle koster under hundrelappen, vil noen av dem sannsynligvis ta kvelden før det. Og ikke minst vil de forsvinne på ett eller annet vis.

Konklusjon

LED som erstatning for er refleks absolutt en smart idé. Ungene elsker å bruke lysene, og for deg vil de fungere fint på gå-, ski- eller løpeturen. Men kjøp de som lyser best og som sitter godt fast på klærne.

Takk til Clas Ohlson for lån av produkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer