Halstabletter

Lege: - Aldri anbefalt

Verken overlege i Legemiddelverket eller lege i Dr. Dropin anbefaler disse produktene til pasientene sine.

VALGETS KVAL: Det finnes flere typer halstabletter å velge mellom - både på apotek og i butikk. Men gjør de egentlig noe med smertene? Foto: Anastasia Møyland
VALGETS KVAL: Det finnes flere typer halstabletter å velge mellom - både på apotek og i butikk. Men gjør de egentlig noe med smertene? Foto: Anastasia Møyland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minusgradene har meldt seg og høsten har kommet for alvor flere steder i landet. Med andre ord betyr dette også at sesongen for forkjølelse er i gang, og man ønsker å lindre ubehaget så kjapt som mulig.

Det finnes mange forskjellige typer halstabletter; som Zyx, Strefen, Dekadin, Repsils og CuraMed. Noen av disse finnes både på apotek og i butikk, mens andre er bare tilgjengelig på apotek.

Men funker de faktisk? Vi har snakket med to leger.

Har aldri anbefalt disse

Overlege i enhet «Riktig legemiddelbruk» i Legemiddelverket, Morten Finckenhagen, forteller at noen typer halstabletter, som Zyx, Strefen og Dekadin-duo, regnes som medisinske produkter og inneholder medisinske virkestoffer.

Disse skal da ha effekter utover at de smaker godt.

- Jeg har vært fastlege i 30 år og har aldri anbefalt slike produkter til mine pasienter, forteller Finckenhagen til DinSide.

ANBEFALER IKKE: Morten Finckenhagen er overlege i enhet «Riktig legemiddelbruk» i Legemiddelverket. Foto: Legemiddelverket
ANBEFALER IKKE: Morten Finckenhagen er overlege i enhet «Riktig legemiddelbruk» i Legemiddelverket. Foto: Legemiddelverket Vis mer

Slike produkter har ifølge overlegen en liten dokumentert tilleggseffekt som skiller dem fra vanlige pastiller og halstabletter du får kjøpt i butikken, som Doc og Fisherman's Friend.

- Det at de medisinske halstablettene blir solgt på apoteket og koster mer enn vanlige pastiller, kan bidra til å gi dem en høyere status enn de fortjener, sier Finckenhagen.

Ikke nok

Daglig leder og gründer av Dr. Dropin, Daniel Sørli, forteller at Zyx, Strefen og Dekadin-duo alle er legemidler og har dokumentert virkning på smerter i halsen.

- Det er fordi de inneholder smertestillende virkestoffer som frigjøres når man suger på de, som igjen virker bedøvende lokalt. De virker også noe betennelsesdempende, forklarer Sørli til DinSide.

BAKTERIEDREPENDE: Daniel Sørli i Dr.Dropin forteller at Dekadin-duo inneholder også et bakteriedrepende middel. Foto: Anastasia Møyland
BAKTERIEDREPENDE: Daniel Sørli i Dr.Dropin forteller at Dekadin-duo inneholder også et bakteriedrepende middel. Foto: Anastasia Møyland Vis mer

Det er imidlertid ikke nok til å kunne behandle en bakteriell halsbetennelse, poengterer han.

- Da skal man ha penicillin eller tilsvarende for de som er allergiske mot penicillin, sier Sørli.

Et viktig poeng han også trekker fram er at de aller fleste såre halser, rennende neser og hoste er forårsaket av virus.

- Disse tablettene gjør ikke noe med selve virusinfeksjonen, den må kroppen ordne selv. Det eneste de gjør er å dempe smertene, verken mer eller mindre. Man blir ikke fortere frisk, understreker Sørli.

- BLIR IKKE FORTERE FRISK: Daniel Sørli er daglig leder og gründer av Dr.Dropin. Foto: Gry Traaen
- BLIR IKKE FORTERE FRISK: Daniel Sørli er daglig leder og gründer av Dr.Dropin. Foto: Gry Traaen Vis mer

Placebo

Overlegen i Legemiddelverket forteller også at det er dokumentert at Zyx, Strefen og Dekadin inneholder virkestoffer som kan gi en liten tilleggseffekt sammenliknet med vanlige halspastiller.

- Men i praksis betyr det lite. Det enkleste er altså å unngå disse produktene, mener Finckenhagen.

Han poengterer også at placebo er en viktig del av all behandling.

- Hvis pasienten har tro på et produkt og tillit til den som anbefaler det, vil det gi en psykologisk tilleggseffekt som kalles placebo, forklarer Finckenhagen.

Hvis du uansett skal kjøpe halstabletter på apoteket, anbefaler overlegen å høre med fagpersonene som jobber der og som kan gi deg råd og veiledning.

- En liten hake ved dette er at de har en forretningsmessig interesse av å selge folk produkter. Jeg tror ikke en apotekansatt vil råde deg til å kjøpe billige halspastiller i butikken, understreker Finckenhagen.

DinSide har over flere dager forsøkt å komme i kontakt med representanter merkevarene som blir nevnt i denne saken. Zyx, Repsils og Strefen har ikke besvart våre henvendelser. Les hva Dekadin-Duo og CuraMed svarte lenger ned i saken.

Tablettknusing kan i verste fall få fatale følger. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Forholder seg til Legemiddelverket

Pressesjef i Apotek 1, Silje Ensrud, forteller på sin side at alle halstabletter som er klassifisert som legemidler har dokumentert effekt.

- Det er Legemiddelverket som godkjenner legemidler i Norge, og vi forholder oss til de indikasjonene som er godkjent av nettopp Legemiddelverket, sier Ensrud til DinSide.

Hun forklarer at legemidler har begrensning både i antall som kas tas om dagen, og antall dager man skal bruke det i strekk.

- Dermed kan det for mange være fint å ha noe annet å bruke i tillegg når halsen er sår, forteller Ensrud.

Hun understreker at faglige råd fra deres legemiddeleksperter er i tråd med fagmyndighetene, og at de ikke har medisinske påstander på pastiller.

Hva er forskjellen?

På spørsmål om hva som er forskjellen på halstablettene som bare blir solgt på apoteket og de som også blir solgt i butikk, svarer Daniel Sørli i Dr. Dropin:

- CuraMed, Repsils, Doc og de andre er sukkertøy - når man har de i munnen øker spyttproduksjonen og man blir kanskje litt mindre tørr i munnen og halsen, forklarer han.

- Flere smaker også godt, hvilket kanskje avleder noe av ubehaget flere kjenner på når de har vondt i halsen, utdyper Sørli.

- Unødvendig

Overlegen i Legemiddelverket forteller at han aldri har tatt halstabletter fra apoteket.

- Jeg kommer ikke til å gjøre det. Jeg mener det er unødvendig og kommer selv alltid i mål med billigere versjoner og varm drikke, sier Finckenhagen.

Daniel Sørli i Dr. Dropin deler noe av den samme oppfatningen.

- Nei, jeg pleier ikke å bruke halstabletter selv. Jeg synes det hjelper mer med en kopp varm te, forteller han.

Sørli sier at han heller ikke pleier å anbefale noen av sine pasienter å ta halstabletter.

- Men om noen har veldig vondt kan man forsøke å bruke dem for å se om det hjelper. Når det er sagt, har man så vondt i halsen at man ikke klarer å svelge, vil jeg helt klart anbefale en tur til legen. Da kan det være en infeksjon i halsen som skal behandles med antibiotika, understreker han.

Også pressesjefen i Apotek 1 understreker at pastiller, drops og varm drikke ikke behandler plagene.

- Men det kan smøre munnhulen og lindre ubehaget, sier Ensrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer