Søvnvansker:

Lege avslører overraskende søvntriks

Legen hevder disse tre triksene kan dysse deg i søvn på få minutter.

SØVNLØSE NETTER: Er du en av dem som sliter med å få sove om natta? Da har legen noen gode råd til deg. Foto: NTB/Shutterstock
SØVNLØSE NETTER: Er du en av dem som sliter med å få sove om natta? Da har legen noen gode råd til deg. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Søvnvansker er svært utbredt i Norge. Helsedirektoratet skriver at det er så utbredt at Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem.

- Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, mens inntil 15 prosent av den norske befolkningen har insomni av mer langvarig art, skriver de på sine nettsider.

- Økt de siste åra

Videre defineres søvnløshet, eller insomni, som selvrapporterte problemer med å sove.

Det kan betyr at du opplever å ha problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger under søvnen, du våkner for tidlig om morgenen eller at du opplever dårlig søvnkvalitet flere ganger i uka slik at det går ut over hvordan du fungerer, forklares det.

- For å få diagnosen er kriteriet at søvnproblemene har vart i minst en måned. Forekomsten av kroniske søvnvansker har økt de siste åra. Samtidig er det anslått at omkring 85 prosent av dem som lider av søvnvansker ikke får behandling, skriver de videre.

Samtidig påpeker Helsedirektoratet at mange kan oppnå betydelig forbedring av søvnen gjennom tiltak som ikke går ut på medisinering.

Tre søvntips

Den britiske legen Daisy Mae har delt tre tips til deg som sliter med å sove, og som kanskje trenger litt hjelp til å komme over kneika.

Hun hevder disse triksene kan hjelpe deg å duppe av på bare noen minutter. Det skriver den britiske lokalavisa Wales Online.

Det aller første trikset er å holde øynene dine åpne. Tving deg selv til å holde deg våken, for ifølge legen vil dette lure hjernen din til å gjøre det motsatte.

- Det finnes faktisk et uttrykk som beskriver dette, nemlig paradoksal intensjon. Alt du trenger å gjøre er å ligge i senga, holde øynene dine åpne så lenge du klarer og gjenta setningen «ikke sovne» eller «jeg skal ikke sovne». Musklene i øynene dine blir slitne ganske fort, og forhåpentligvis sovner du på en-to-tre, sier Mae til avisa.

4-7-8-metoden

Videre foreslår legen en pusteteknikk som kalles 4-7-8-metoden. For å gjøre dette, skal du legge tunga i ganen, like bak tennene.

Så forklarer Mae at du skal puste ut gjennom munnen, før du lukker munnen og puster inn gjennom nesa i fire sekunder.

- Nå holder du pusten i sju sekunder. Deretter puster du ut gjennom munnen igjen, denne gangen i åtte sekunder. Gjenta dette til du sovner.

Legens aller siste råd for å falle i søvn fort, er å tenke gjennom alt du har opplevd i løpet av dagen. Det er bare en liten vri:

Hvis du tar på deg nyinnkjøpte truser eller andre tettsittende plagg uten å ha vasket dem først, bør du tenke deg om en ekstra gang. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Mens du ligger i senga går du gjennom alt som har skjedd i løpet av dagen, men start med at du legger deg i senga for kvelden - og slutt med at du våkner opp den morgenen. Gjør alt i motsatt rekkefølge, sier hun.

- Gode søvnvaner

Selv om sovemedisiner kan være nyttige ved akutte søvnproblemer, anbefaler Helsedirektoratet at langvarig bruk ut over to til tre uker bør unngås. Da anbefales ikke-medikamentell søvnbehandling.

- Mange vil ha varig nytte av opplæring i gode søvnvaner og av teknikker som benyttes innenfor kognitiv atferdsterapi. Studier viser for eksempel at bruk av søvnhygieneråd henger sammen med god søvnkvalitet, og man antar at god søvnhygiene vil kunne virke forebyggende mot utvikling av søvnvansker, skriver de.

Videre skriver Helsedirektoratet at personer med lettere søvnproblemer bør få veiledning i hvordan de kan legge til rette for bedre søvnvaner.

- Å lære om gode søvnvaner, og å identifisere og endre uhensiktsmessige tanker om egen søvn, kan bedre søvnen, skriver de.

Andre, relativt enkle teknikker som nevnes, er søvnrestriksjon, stimuluskontroll og avslapningsteknikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer