Søvnvansker:

Lege avslører overraskende søvntriks

Legen hevder disse tre triksene kan dysse deg i søvn på få minutter.

SØVNLØSE NETTER: Er du en av dem som sliter med å få sove om natta? Da har legen noen gode råd til deg. Foto: NTB/Shutterstock
SØVNLØSE NETTER: Er du en av dem som sliter med å få sove om natta? Da har legen noen gode råd til deg. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Søvnvansker er svært utbredt i Norge. Helsedirektoratet skriver at det er så utbredt at Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem.

- Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, mens inntil 15 prosent av den norske befolkningen har insomni av mer langvarig art, skriver de på sine nettsider.

- Økt de siste åra

Videre defineres søvnløshet, eller insomni, som selvrapporterte problemer med å sove.

Det kan betyr at du opplever å ha problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger under søvnen, du våkner for tidlig om morgenen eller at du opplever dårlig søvnkvalitet flere ganger i uka slik at det går ut over hvordan du fungerer, forklares det.

- For å få diagnosen er kriteriet at søvnproblemene har vart i minst en måned. Forekomsten av kroniske søvnvansker har økt de siste åra. Samtidig er det anslått at omkring 85 prosent av dem som lider av søvnvansker ikke får behandling, skriver de videre.

Samtidig påpeker Helsedirektoratet at mange kan oppnå betydelig forbedring av søvnen gjennom tiltak som ikke går ut på medisinering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer