Legger seg paddeflat

En av vitsene i kransekaka får folk til å reagere.

KRANSEKAKE: Bakeriet fikk ikke kvalitetssikret vitsene slik de skal. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KRANSEKAKE: Bakeriet fikk ikke kvalitetssikret vitsene slik de skal. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Mange synes kransekake er festkaka over alle festkaker. Derfor blir den ofte servert ved store anledninger, som for eksempel nasjonaldagen.

En Romerikes Blad har snakket med hadde gått til innkjøp av en ferdigbakt kransekake til 17. mai. Men en av vitsene som fulgte med kaka, skapte reaksjoner.

«Legen Irritert: Her har jeg behandlet Dem i 4 uker, for gulsott, og så sier De først nu at De er kineser.»

- Kan oppleves krenkende

- Slike vitser kan oppleves ubehagelig eller krenkende. Tenk deg en konfirmasjon der venninnen til konfirmanten har kinesisk bakgrunn og denne vitsen plutselig dukker opp på kransekaka. Skal man vitse om grupper, er det lurt å tenke gjennom om det er grupper som er utsatt for stereotypier, trakassering eller rasisme i samfunnet. Humor inngår som regel i en kontekst og kan sjelden løsrives fra det som rører seg ellers i samfunnet, sier jurist Helene Falck i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Hun forteller til DinSide at de får en del henvendelser om utdaterte ord og begreper som oppleves stereotypiske og også rasistiske, og folk tar innimellom også kontakt med dem om humor som de oppfatter som krenkende mot ulike grupper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.