Legger seg paddeflat

En av vitsene i kransekaka får folk til å reagere.

KRANSEKAKE: Bakeriet fikk ikke kvalitetssikret vitsene slik de skal. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KRANSEKAKE: Bakeriet fikk ikke kvalitetssikret vitsene slik de skal. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Mange synes kransekake er festkaka over alle festkaker. Derfor blir den ofte servert ved store anledninger, som for eksempel nasjonaldagen.

En Romerikes Blad har snakket med hadde gått til innkjøp av en ferdigbakt kransekake til 17. mai. Men en av vitsene som fulgte med kaka, skapte reaksjoner.

«Legen Irritert: Her har jeg behandlet Dem i 4 uker, for gulsott, og så sier De først nu at De er kineser.»

- Kan oppleves krenkende

- Slike vitser kan oppleves ubehagelig eller krenkende. Tenk deg en konfirmasjon der venninnen til konfirmanten har kinesisk bakgrunn og denne vitsen plutselig dukker opp på kransekaka. Skal man vitse om grupper, er det lurt å tenke gjennom om det er grupper som er utsatt for stereotypier, trakassering eller rasisme i samfunnet. Humor inngår som regel i en kontekst og kan sjelden løsrives fra det som rører seg ellers i samfunnet, sier jurist Helene Falck i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Hun forteller til DinSide at de får en del henvendelser om utdaterte ord og begreper som oppleves stereotypiske og også rasistiske, og folk tar innimellom også kontakt med dem om humor som de oppfatter som krenkende mot ulike grupper.

Utdatert og upassende

Den aktuelle kransekaka er produsert av My Bakery As, som er et datterselskap av Idun Industri AS. Daglig leder, Harald Alveid i My Bakery sier til DinSide at de beklager på det sterkeste.

Han forklarer at under coronapandemien hadde de ekstreme leveringsproblemer på blant annet knall, som ofte kalles for smell-bongbonger. Knallene er produsert i Kina og under pandemien hadde de opptil ett års forsinkelse.

- Da valgte vi dessverre å bruke en annen leverandør enn normalt, for å kunne levere kransekakene med knall. Disse knallene var fra et eldre restparti fra leverandør som også hadde dette på sitt lager i Norge, i mangel på noe annet. Dessverre fikk vi ikke kvalitetssikret vitsene slik vi skal gjøre. Og det er sterkt beklagelig da vi er stolte av kvaliteten på våre kransekaker, sier Alveid og fortsetter:

- Vi har full forståelse for at forbruker reagerer, og dette skal ikke skje. Vi tar sterkt avstand fra både rasistiske og krenkende ytringer.

Har du allergi mot insekter, eller tror du kan ha det, kan det være risikabelt å drikke søt drikke fra boks - som en veps i verste fall har forvillet seg nedi. Video: Embla Hjort-Larsen / AP Vis mer

Falck i Likestillings- og diskrimineringsombudet synes det er bra at produsenten tar avstand fra rasistiske og krenkende ytringer, samt beklager for at vitsen ikke ble fanget opp og tatt ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer