Giftige planter i Norge

Levi (7) ble forgiftet av hageplante

Mor: - Han fikk nesten ikke puste.

HAVNET PÅ SYKEHUS: Sommeren 2012, da Levi Lahr var syv år gammel, spiste han en bit av planten tyrihjelm. Han ble alvorlig forgiftet og hasteinnlagt på sykehus. Foto: Privat.
HAVNET PÅ SYKEHUS: Sommeren 2012, da Levi Lahr var syv år gammel, spiste han en bit av planten tyrihjelm. Han ble alvorlig forgiftet og hasteinnlagt på sykehus. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som de fleste andre syvåringer var Levi Lahr glad i å utforske og løpe i naturen.

Men sommeren for åtte år siden, fikk den uskyldige leken en brå slutt da gutten fra Ersfjordbotn i Troms spiste noen blader av en tyrihjelm, en av Norges giftigste planter.

Mistet pusten og kastet opp

- Han var jo en type som pleide å spise på surblad, og den dag i dag er han jo veldig glad i salat, da, humrer mamma Constanze Lahr (37) når Din Side tar en prat med henne og Levi, som i dag er blitt 15 år.

VAKKER MEN GIFTIG: Tyrihjelm er en viltvoksende plante som kan bli 1–2 meter høy. Planten er svært giftig.
Ved inntak kan den føre til kramper, lammelser og i verstefall død.
Planten er brukt som hageplante, og det bør advares mot at barn kommer i kontakt med planten, opplyser Helsenorge. Foto: Steinar Myhr / NTB Scanpix.
VAKKER MEN GIFTIG: Tyrihjelm er en viltvoksende plante som kan bli 1–2 meter høy. Planten er svært giftig. Ved inntak kan den føre til kramper, lammelser og i verstefall død. Planten er brukt som hageplante, og det bør advares mot at barn kommer i kontakt med planten, opplyser Helsenorge. Foto: Steinar Myhr / NTB Scanpix. Vis mer

De kan flire litt nå, men julidagen i 2012 var det ramme alvor. Da stod det om Levis liv og helse.

Syvåringen lekte utenfor familiens hus, rett ved naboens hage. Det var fra denne hagen at han plukket planten tyrihjelm. Vakker å se til, høyreist med lilla blomster, men svært farlig å spise. Nysgjerrige Levi ville smake og bet av noen blader.

- Jeg ville bare ha det litt gøy, jeg ville utforske litt, forteller Levi.

Mor Constanze fikk øye på Levi gjennom vinduet og så at han hostet, harket og spyttet mens han gikk mot familiens postkasse.

- Jeg så at han hadde en stilk i hånden, og da han kom inn døra skjønte jeg hva som hadde skjedd. Han svei i halsen og fikk nesten ikke puste, så begynte han å kaste opp, forteller Constanze.

Hun reagerte umiddelbart, tok kontakt med Giftinformasjonen og ringte så etter ambulanse.

Ambulanse kom, og det bar rett til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Her ble han lagt inn til observasjon over natta på grunn av forgiftning.

- Skjer sjelden

- Inntak av enkelte planter kan føre til alvorlige forgiftninger og død, bekrefter Helga Ruus Lorentzen, seniorrådgiver hos Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

SVÆRT SYK: Levi fikk alvorlige symptomer etter inntaket av den giftige planten, men fikk rask og god oppfølging på sykehuset. Foto: Privat.
SVÆRT SYK: Levi fikk alvorlige symptomer etter inntaket av den giftige planten, men fikk rask og god oppfølging på sykehuset. Foto: Privat. Vis mer

Men dette er avhengig av flere faktorer, blant annet type plante, vekstdel, mengde på inntak, alder helsetilstand til pasienten, tidsløp, tiltak og behandling, understreker hun.

Giftinformasjonen er ikke kjent med at det i løpet av de siste 10 årene har vært dødsfall etter inntak av planter hos barn i Norge.

Ifølge Lorentzen er alvorlig forgiftning hos barn forårsaket av planter svært sjeldent i Norge.

- Med dagens behandlingsmuligheter vil tilfeller hvor det er fare for alvorlig forgiftning, som fanges opp tidlig og behandles, oftest gå bra, forsikrer Lorentzen.

- De fleste uhellsinntak av planter hos barn er lite farlige, og trenger sjelden legeoppfølging. Ved små uhellsinntak er det oftest nok å utelukke de giftigste plantene, legger hun til.

Kontakt med giftig plante

Svelging:

 • Har barnet alvorlige symptomer, ring 113.
 • Få en oversikt over situasjonen. Hva kan være spist? Hvor mye er svelget?
 • Ta gjerne gode bilder av planten eller ta planten med deg, for å kunne identifisere planten i ettertid.
 • Fjern planterester fra munnen til barnet og gi litt å drikke hvis barnet er våken og klar.
 • Mange lurer på om de skal fremkalle brekninger hjemme, men det anbefaler vi svært sjeldent.
 • Medisinsk kull kan i noen tilfeller være aktuelt å gi for å hindre opptak av giftstoffer fra magen. Medisinsk kull kan derfor være lurt å ha hjemme og fås kjøpt på apotek. Kontakt alltid Giftinformasjonen før du gir medisinsk kull.

Hudkontakt:

 • Vask med såpe og vann.
 • For fototoksiske planter: dekk til huden og bruk solkrem med høy faktor eller Sun Block i minst to dager, ofte lenger.

Råd fra Giftinformasjonen

Ulike typer av forgiftning

De ulike, giftige plantene vi finner i Norsk flora vil kunne føre til ulike typer av forgiftning:

- Noen planter inneholder stoffer som kan tas opp i kroppen og påvirke organene våre, som for eksempel hjertet og nervesystemet. Noen planter inneholder plantesafter som gir irritasjon og ubehag i slimhinnene og i mage/tarmsystemet, mens andre kan være det vi kaller fototoksiske, og kan gi kraftige hudreaksjoner etter kontakt med plantesaft og deretter sollys, forklarer Lorentzen.

Både mengde som er svelget, og giftighet av planten har betydning for om det blir en forgiftning. Hvis noen har spist en stor mengde av en lite giftig plante, kan det likevel føre til symptomer, mens en liten mengde av en giftig plante ikke alltid trenger gi symptomer, ifølge Lorentzen.

- Å ta på en giftig plante gir vanligvis ikke forgiftning, med unntak av plantene som kan gi fototoksiske reaksjoner på hud, som for eksempel tromsøpalme, opplyser hun.

Forveksler bærtyper

I tilfeller der det er fare for at det kan utvikle seg moderate eller alvorlige forgiftningssymptomer, anbefaler Giftinformasjonen tiltak og behandling som kan forebygge utvikling av slike symptomer, og pasienten følges opp på legevakt eller sykehus.

Råd og informasjon

 • Giftinformasjonen er døgnåpen alle dager i året. Tlf. 22 59 13 00
 • Helsenorge.no/giftinformasjon og Giftinfo.no finner du nyttig informasjon om ulike planter.
 • Informasjonsheftet fra FHI om planter og forgiftninger finner du her.

- Giftinformasjonen får mange henvendelser om barn som smaker på både planter og bær. Da er det greit å vite at ett enkelt bær ikke er farlig å spise her i Norge, så sant det ikke er et bær fra en belladonnaurt, sier Lorentzen.

Belladonnaurt kan gi symptomer ved inntak av ett bær hos barn. Denne planten er lite utbredt i Norge. Giftinformasjonen får likevel en del henvendelser om belladonnaurt hvor det i mange tilfeller viser seg å være bær fra skjermleddved som er spist. Skjermleddved kan minne om belladonnaurt av utseende, men er ikke farlig å få i seg noen bær av, opplyser Lorentzen.

Her har Giftinformasjonen laget en oversikt over hvordan du kan skille skjermleddved og belladonnaurt fra hverandre.

FRISK OG RASK I DAG: Levi (15) og mamma Constanze (37) fikk seg en kraftig støkk sommeren 2012. I dag priser de seg lykkelig for at alt endte godt. Foto: Privat.
FRISK OG RASK I DAG: Levi (15) og mamma Constanze (37) fikk seg en kraftig støkk sommeren 2012. I dag priser de seg lykkelig for at alt endte godt. Foto: Privat. Vis mer

- Kunne ha gått mye verre

Da Levi våknet opp på sykehuset dagen etter at han hadde spist av tyrihjelmen, følte han seg vesentlig bedre etter grundige sjekker og god behandling av legene.

- Da legen pratet med oss om det etterpå, om hvor giftig denne planten faktisk er, så var det egentlig da det begynte å synke inn, vi fikk en opplevelse av at «Oi! Det kunne ha gått mye verre», forteller Constanze.

Hun er sjeleglad for at hun fikk med seg at det var en plante Levi hadde fått i seg.

- Man klarer jo ikke å følge med hele tiden, men jeg tror i alle fall at det kan være nyttig om foreldre setter seg litt inn i plantelivet slik at de kan lære ungene hva som er greit å spise og ikke spise, sier hun.

I dag er Levi heldigvis en sunn og frisk tenåring, og ut av det giftige måltidet han inntok som syvåring kom det i alle fall god lærdom:

- Jeg spiste aldri flere planter etter det, smiler han.

Giftige planter i Norge

SELSNEPE

Selsnepe. Foto: Wikipedia.
Selsnepe. Foto: Wikipedia. Vis mer

Selsnepe vokser på fuktige steder. Planten kan gjenkjennes på rota som har tverrgående kamre og med saft som blir gul(brunlig) i kontakt med sollys. Lukten minner om selleri. Planten inneholder en gift som i alvorlige tilfeller blant annet kan føre til kramper, bevisstløshet og pustebesvær. Symptomer kan komme raskt. Alle inntak ansees som potensielt giftige og skal straks følges opp på sykehus. Ved sikre inntak, ring 113.

GIFTKJEKS

Giftkjeks. Foto: Wikipedia.
Giftkjeks. Foto: Wikipedia. Vis mer

Giftkjeks minner om den ufarlige Hundekjeksplanten, men kan blant annet kjennes igjen på en stengel med lilla flekker (voksne planter) og ofte vond lukt (snerpete, museurin). Hele planten er giftig og kan føre til en rekke ulike symptomer fra brekninger og oppkast til lammelser og pustebesvær. Symptomer kan komme raskt. Alle inntak må følges opp, selv små mengder kan gi alvorlige forgiftninger. Ved sikre inntak, ring 113.

TYRIHJELM

Tyrihjelm. Foto: Steinar Myhr / NTB Scanpix.
Tyrihjelm. Foto: Steinar Myhr / NTB Scanpix. Vis mer

Tyrihjelm er stedvis vanlig, vokser i fuktig og næringsrik jord på høytliggende enger, fjellbjørkeskog, bekkekløfter og granskog. Den har grålige, blåfiolette blomster med en ganske karakteristisk form. I sjeldne tilfeller finnes den i rosa eller blekgule varianter.

STORHJELM

STORHJELM. Foto: Bjørn Rørslett / NTB Scanpix.
STORHJELM. Foto: Bjørn Rørslett / NTB Scanpix. Vis mer

Storhjelm blir brukt som hageplante og finnes forvillet til naturen. Den trives også i fuktig og næringsrik jord. Blomstene er mørkeblå med ganske så karakteristisk utseende. Det finnes flere aconitumarter med samme forgiftingsproblematikk, og også Ridderspore, en vanlig hageplante, inneholder aconitin og kan føre til forgiftninger. Symptomer ses vanligvis innen 1-2 timer etter inntak av plantemateriale. I tidlig fase oppleves ofte en brennende følelse, med prikkinger og nummenhet i munnen og i ansiktet. I alvorlige tilfeller kan det gi hjertepåvirkning, pusteproblemer og muskellammelser. Alvorlige symptomer kan oppstå etter relativt små inntak.

REVEBJELLE

Revebjelle. Foto: Wikipedia.
Revebjelle. Foto: Wikipedia. Vis mer

Revebjelle er en relativt kjent plante. Stedvis er den veldig vanlig og tallrik, særlig i kyststrøk. Den vokser blant annet i steinete bakker, på beitemark og i skogbryn. Flere bruker den også som prydvekst i hagen. Blomstene har 3-4 cm lange purpurrøde/rosa (finnes også hvit og gul variant) kroner, formet som et fingerbøl og er hårete innvendig. Det finnes også en mer særpreget variant som kalles prydrevebjelle. Første symptomer ved forgiftning kommer ofte fra mage/tarm med magesmerter, kvalme, oppkast og/eller diaré, gjerne i løpet av noen timer etter inntak. Hovedfaren ved inntak av plantedeler er påvirkning på hjertet. På grunn av plantens bitre smak spiser barn sjelden nok til at det blir alvorlige reaksjoner, men forgiftningsfaren er til stede også ved små inntak. Hjertesyke barn bør alltid observeres på sykehus dersom de har fått i seg noe av planten.

BELLADONNAURT

Belladonnaurt. Foto: Wikipedia.
Belladonnaurt. Foto: Wikipedia. Vis mer

Belladonnaurt er en mindre vanlig plante i Norge, men den finnes noen steder, ofte i tilknytning til gamle hager. Planten har klokkeformede brunfiolette blomster og får glinsende svarte bær på størrelse med kirsebær. Planten er giftig og selv små inntak kan gi alvorlige symptomer fra både hjerte/kar-, respirasjon- og nervesystemet. Både kramper og bevisstløshet kan oppstå ved større inntak av belladonnaurt.

LILJEKONVALL

Liljekonvall. Foto: Øystein Søbye / NTB Scanpix.
Liljekonvall. Foto: Øystein Søbye / NTB Scanpix. Vis mer

Liljekonvall ansees som potensielt farlig selv i små inntak på grunnlag av tilfeller der inntak av små mengder har gitt hjertepåvirkning. Samtidig har Giftinformasjonen erfaring med at mange barn får i seg liljekonvall, og svært få får alvorlige reaksjoner. Første tegn på forgiftning er ofte mage- og tarmreaksjoner som magesmerter, brekninger, oppkast og diaré. Giften i liljekonvall kan også gi effekter på hjertet. Det kan ta tid før symptomer kommer, men oftest innen 6 timer. Ved inntak av bær eller plantemateriale, kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging. Ved symptomer, ring Giftinformasjonen eller legevakten (116 117). Videre observasjon kan da være nødvendig.

BARLIND

Barlind. Foto: Wikipedia.
Barlind. Foto: Wikipedia. Vis mer

Barlind inneholder gift over hele planten, bortsett fra den røde fruktkappen som omgir frøet. Men frøet inni fruktkappen er også giftig dersom det tygges. Symptomer på forgiftning er kvalme, oppkast og magesmerter. I alvorlige tilfeller kan det også gi lavt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, bevissthetspåvirkning, respirasjonspåvirkning og muskelsvakhet. Ved svelging av selv små mengder barnåler, deler av kvister eller bark eller dersom man tygger på frøene kan det forårsake alvorlige forgiftninger. Men Giftinformasjonen har erfaring med at små uhellsinntak av bær hos barn sjelden gir alvorlige forgiftningssymptomer. Ta kontakt med Giftinformasjonen dersom du tror at barnet ditt kan ha spist plantemateriale eller bær fra barlind.

GULLREGN

Gullregn. Foto: Wikipedia.
Gullregn. Foto: Wikipedia. Vis mer

Gullregn inneholder flere giftstoffer, særlig i belger og frø. Gullregn gir ofte kraftige magesymptomer. Dette kan være med å hindre opptak av giftstoffer fra mage/tarm, og kanskje begrense utviklingen av mer alvorlige symptomer. Symptomer på forgiftning kommer gjerne innen en halv til to timer. Ofte starter det med magesymptomer som kvalme, magesmerter og brekninger. I tilfeller der det kommer ytterligere symptomer ses svimmelhet, synsforstyrrelser, sløvhet, hjertebank og pupillene blir utvidet. Ytterligere symptomer er også beskrevet, men er ikke vanlig. De fleste små uhellsinntak kan ses an hjemme. Kontakt Giftinformasjonen eller lege dersom du tror at barnet ditt kan ha smakt på gullregn. Eventuell behandling vil være avhengig av hvor mye som er spist.

TROMSØPALME OG BJØRNEKJEKS

Tromsøpalme. Foto: Tore Wuttudal / NTB Scanpix.
Tromsøpalme. Foto: Tore Wuttudal / NTB Scanpix. Vis mer

Blant plantene som kan gi reaksjoner på huden skal du være særlig oppmerksom på bjørnekjeksartene og tromsøpalme. Disse plantene er fototoksiske, og kan gi sår og kraftig ubehag ved hudkontakt og deretter sollys. Sårene ligner på etsesår eller brannskader, og kan bli så kraftige at det blir nødvendig med legeoppfølging. Har man fått plantesaft fra fototoksiske planter på huden, må man vaske seg godt, og deretter unngå sol på huden ved fysisk tildekking og bruk av solkrem med høy faktor/Sun Block i minst 2 dager, ofte lenger.  

Planteinformasjon gitt av Helga Ruus Lorentzen, seniorrådgiver hos Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer