Østers - delikatessen som er elsket og hatet. Mens noen gladelig slurper i seg «havets konfekt», har andre ganske mye de skulle ha sagt både om smaken og konsistensen.
Også er det de som helt enkelt skygger banen fordi de er redde for å bli dårlige.
Det er hovedsakelig to grunner til at du kan bli syk av østers: Algegift og virus.
Førstnevnte kommer av algene østersen spiser, fordi noen av disse produserer toksiner som er giftige for mennesker. Sistnevnte skyldes som regel mye magesjau i befolkningen.
Kan man gardere seg mot dette?
- Spis brødskive
I samtale med sjømatentusiastene Arne Duinker, forsker ved Havforskningsinstituttet, og Michelin-kokk Christopher Haatuft, lander vi vel på:
Tja, så godt som.
Haatuft fnyser litt av alle spørsmålene undertegnede stiller for å «unngå å bli dårlig når man spiser østers».
- Er du skeptisk, så anbefaler jeg heller å spise ei brødskive med fårepølse. Du vet, de beste tingene i livet er som regel forbundet med litt fare, sier han og humrer.
Han beroliger samtidig med at østers på restaurant i Norge skal være trygt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger