Hvilken såpe er best til barn?

Lindex trekker tilbake barnesåpe i Norge etter funn av farlige stoffer

Test har avslørt potensielt helseskadelige stoffer i barnesåpen Frost og flere andre.

TREKKER DISNEY-SÅPE: Lindex trekker Disney-såpen Frozen dusjgel for barn etter funn av flere stoffer som er helseskadelige eller mistenkt skadelige.  Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TREKKER DISNEY-SÅPE: Lindex trekker Disney-såpen Frozen dusjgel for barn etter funn av flere stoffer som er helseskadelige eller mistenkt skadelige.  Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da norske forbrukermyndigheter testet håndsåper tidligere i år, fant de problematiske innholdsstoffer i over halvparten av 48 såper.

Nå har det svenske forbrukermagasinet Testfakta har testet dusjsåper for barn.

TREKKES FRA HYLLENE: Det er denne såpen som trekkes fra hyllene hos Lindex. Har du en slik hjemme, kan du levere den i butikken og få pengene tilbake.
TREKKES FRA HYLLENE: Det er denne såpen som trekkes fra hyllene hos Lindex. Har du en slik hjemme, kan du levere den i butikken og få pengene tilbake. Vis mer

Kun fire av 16 såper som er testet, får godkjent. Og hele fire av såpene får stryk.

Barnesåpen Frost fra Lindex er verst:

Testen avslører at den inneholder flere problematiske, potensielt helseskadelige stoffer.

Dette har de funnet

I testen fra Testfakta har et uavhengig laboratorium gransket innholdsstoffene i varedeklarasjonen og vurdert dem opp mot ulike risikovurderinger, blant annet EUs klassifiseringssystem for kjemiske produkter.

Ettersom dette er produkter for barn i badesituasjon, har de også vurdert produktene etter hvorvidt de er giftige ved fortæring, eller inntak via munnen.

I Frost dusjgele for barn fra Lindex, har de funnet et UV-filter som er klassifisert som et allergen, i tillegg til parfyme, antatt skadelige konserveringsmidler og propylparaben - som er mye omdiskutert og som store deler av kosmetikkbransjen har faset ut.

Produkt Vurdering Karakter
Estelle & Thild Baby body washIngen allergene, giftige eller skadelige stofferGrønt lys
Libero Bubble bathIngen allergene, giftige eller skadelige stofferGrønt lys
Natusan First touch bathIngen allergene, giftige eller skadelige stofferGrønt lys
Neutral Kids Bath & wash gelIngen allergene, giftige eller skadelige stofferGrønt lys
Bamse BadeskumParfyme som kan være allergentGult lys
Barnängen Kids BubbelbadParfyme som kan være allergentGult lys
Hello Kitty Bad och duschgelParfyme som kan være allergentGult lys
Apoteket Hjärtat Duschgel for barnParfyme som kan være allergentGult lys
Naty Bubble bathKonserveringsmiddell som er skadelig ved fortæringGult lys
Änglamark Baby washKonserveringsmiddell som er skadelig ved fortæringGult lys
Albert Åberg BadskumParfyme som kan være allergent og konserveringsmiddel som er skadelig ved fortæringGult lys
Laban och Labolina BadskumParfyme som kan være allergent og konserveringsmiddel som er skadelig ved fortæringGult lys
Burt’s Bees Bubble bathLimonene og parfyme: Allergent parfymestoff og parfymestoff som kan være allergentRødt lys!
Star Wars Bath & shower gelMethylisothiazolinone og parfyme: Allergent og giftig konserveringsmiddel og parfyme som kan være allergentRødt lys!
Weleda Calendula shampoo and body washLimonene og Callendula officinalis flower extract, parfum: Allergent parfymestoff og to parfymestoff som kan være allergeneRødt lys!
Frozen DuschgelBenzophenone-4, Propylparaben, Phenoxyethanol, parfym: Allergent UV-filter, hormonforstyrrende paraben, parfyme og konserveringsmiddel som er skadelig ved fortæringRødt lys!

Dette betyr vurderingene:

Rødt fare-merke: Inneholder stofftypene:

 1. Allergener: Klassifisert med H317 (enl CLP EU 1272/2008) og er regulert i kosmetikkforskriften.
 2. Giftig ved inntak: Klassifisert med H301 (enl CLP EU 1272/2008) ochog regulert i kosmetikkforskriften.
 3. Mistenkt hormonforstyrrende: Opptatt i EU-kommisjonens EDC-database (Endocrine Disrupting Chemicals).

Gult/noen problematiske stoffer: Inneholder stofftypene:

 1. Potensielle allergener = parfyme og eteriske oljer kan være allergener.
 2. Skadelige ved oralt inntak = klassifisert med H302 (enl CLP EU 1272/2008).

Begge typene er delvis regulert i kosmetikklovgivningen.

Grønt: Anbefalt:

 1. Inneholder ingen allergener, giftige, skadelige eller hormonforstyrrende stoffer.

- Kan få pengene tilbake

Lindex i Norge sier til Dinside at propylbaraben har vært forbudt i Lindex-produkter som retter seg mot barn, siden 2015.

Dette er propylparaben:

- Vi har strenge krav rundt dette, som vi har kommunisert til våre leverandører. Beklageligvis har Frost dusjgele passert våre kontroller. Vi har trukket tilbake produktet fra alle våre butikker, sier Nina Haugen, markedssjef i Lindex i Norge, til Dinside.

- Kunder som kjenner seg usikre, kan returnere produktet og få pengene tilbake, uttaler hun videre.

Hun understreker at de nå er i kontakt med leverandøren for å undersøke hva som har hendt og kvalitetssikre at dette ikke skjer igjen.

- Hva med Star Wars-såpen, som også er rødmerket på resultatlisten, blir den også trukket?

- Vi har valgt å ikke dra inn Starwars bath and shower gel da den møter de kravene som vi har stilt på produktene, uttaler Haugen til Dinside.

Hun kommenterer også at methylisothiazolinone (MI), som omtales i testen, er ansett som sikkert for noen produkter - og at de holder seg innenfor de tillatte grensene i EUs kosmetikkforordning.

Strengere regler for MI

 • Nylig ble det gjort en endring i kosmetikkforskriften, hvor bruk av konserveringsmiddelet MI (metylisotiazolinon) og UV-filteret titandioksid ble strengere regulert. Industrien har fått en overgangstid på 6 måneder (etter 23.7.2016) for å tilpasse seg de nye reglene. Nå har EU kommisjonen nylig lagt frem et forslag om en strengere regulering av MI i produkter som skylles av (såkalt «rinse-off»), som sjampo og såpe: Det foreslås strengere regler for hvilke konsentrasjoner som er godtatt. Votering over forslaget forventes i mars 2017.

- Vil vurdere om vi fortsatt skal tilby dem

De andre to produktene som blir rødmerket i testen, er produkter du får kjøpt blant annet på noen apotek: Det er Burt’s Bees Bubble bath og Weleda Calendula shampoo and body wash.

Komplett Apotek er et av apotekene som selger begge disse barneproduktene.

SKAL MERKES BEDRE: Komplett Apotek er et av mange som selger blant annet denne såpen fra Weleda. Nå vil de merke produktet bedre, og vil vurdere om de skal fortsette å selge dem.
SKAL MERKES BEDRE: Komplett Apotek er et av mange som selger blant annet denne såpen fra Weleda. Nå vil de merke produktet bedre, og vil vurdere om de skal fortsette å selge dem. Vis mer

Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt i Komplett Apotek, uttaler til Dinside at de forholder seg til gjeldende regler, og at dette er godkjente produkter for salg i Norge.

- Disse to produktene er gode alternativ for kunder som ønsker god, naturlig duft. Vi vil tydeliggjøre ytterligere at disse produktene inneholder sitronolje.

Han understreker at det i Norge er streng kontroll av produkter som selges på apotek, og at de fleste produkter som selges i apotek, blir kvalitetssikret av fagavdelingene hos apotekgrossistene.

- For øvrige leverandører har vi utarbeidet en sjekkliste på hvilke ingredienser som vi er spesielt oppmerksomme på. Denne har ikke hatt spesifikt fokus på sitronolje. Dette vil vi se nærmere på nå, sier han.

Når det kommer til de to produktene som får stryk i testen, sier Pedersen at de først og fremst skal merkes, men at de vil vurdere om de skal fortsette å selge dem.

- Umiddelbart vil vi merke disse produktene tydelig. Videre vil vi gjøre en vurdering om vi fortsatt skal tilby disse eller ikke, hevder han overfor Dinside.

- Dette er en deklarasjonstest, ikke en risikovurdering!

I Norge er det Mattilsynet som fører tilsyn med at kosmetikk omsettes på markedet slik regelverket sier.

De understreker overfor Dinside at Testfaktas undersøkelse er å oppfatte som en deklarasjonstest:

DETTE ER EN DEKLARASJONSTEST: Rune Jemtland, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet hos Mattilsynet, opplyser om at dette er en deklarasjonstest - og ingen risikovurdering. Ansvaret for at produktene holder seg innenfor regelverket, ligger hos importør/distributør eller produsent, ifølge Jemtland
DETTE ER EN DEKLARASJONSTEST: Rune Jemtland, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet hos Mattilsynet, opplyser om at dette er en deklarasjonstest - og ingen risikovurdering. Ansvaret for at produktene holder seg innenfor regelverket, ligger hos importør/distributør eller produsent, ifølge Jemtland Vis mer

Det vil si om visse potensielt bekymringsfulle innholdsstoffer er tilstede i produktet.

Dette til forskjell fra risikovurderinger som gjøres av de samme stoffene, som sier noe om hvor store mengder av stoffet som brukeren kan utsettes for uten å forårsake helsemessige bekymringer.

Ifølge Rune Jemtland, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet hos Mattilsynet, er det den norske importøren, distributøren eller produsenten av produktet, som har ansvar for å forsikre seg om at produktene de plasserer på det norske markedet er i samsvar med regelverket og er helsemessig trygge i bruk, uavhengig av om Mattilsynet har ført tilsyn eller ikke.

- Mattilsynet fører risikobasert, og til en viss grad, stikkprøvebasert tilsyn med produkter som reguleres av kosmetikkloven eller kosmetikkforskriften, for å påse at produktene oppfyller kravene i regelverket. Alle innholdsstoffer som inngår i kosmetikk skal listes opp i ingredienslisten på produktet, og det er ekstra merkekrav for de 26 mest potente parfymeallergenene, forteller han.

MERKEKRAV: Det er ekstra merkekrav for de mest potente allergenene. Les ingredienslista! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MERKEKRAV: Det er ekstra merkekrav for de mest potente allergenene. Les ingredienslista! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Sier ingenting om sikkerheten

- Slike såkalte deklarasjonstester sier ingenting om produktenes sikkerhet. For å vurdere dette må man se på både konsentrasjonen av ingrediensene, samt hvilken og hvor stor del av kroppen man bruker produktet på, uttaler Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF), til Dinside.

- INTETSIGENDE: Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening, mener testen ikke egentlig sier noe om hvor trygge produktene er å bruke. Foto: KLF
- INTETSIGENDE: Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening, mener testen ikke egentlig sier noe om hvor trygge produktene er å bruke. Foto: KLF Vis mer

Han hevder at det ikke er mulig å produsere et kosmetisk produkt som alle tåler og ingen noensinne vil reagere på, og påstår at det er sjeldent noen får en reaksjon - sammenlignet med hvor mange millioner produkter som selges hvert år.

Han anbefaler å oppsøke lege ved en reaksjon for å undersøke hva man ikke tåler.

- Deretter kan man unngå produkter som inneholder denne ingrediensen ved å lese på innholdsfortegnelsen som finnes på alle produkter. Det finnes et rikt utvalg av produkter uten parfyme dersom man ønsker slike, sier han.

Han bemerker også spesielt at EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet (SCCS) nylig har gjort en vurdering av stoffet phenoxyethanol, og konkludert med at dette er trygt også i produkter beregnet til barn. Tillatt konsentrasjon i kosmetiske produkter er 1 prosent.

Ifølge den svenske testen er dette et uønsket stoff i produkter for barn.

Om testen:

 • Det er selskapet Goodpoint som har gransket innholdet i produktene. Goodpoint er et konsulentselskap innenfor kjemi og bærekraftig utvikling.
 • De har testet 16 badeprodukter for barn.
 • Vurderingen er gjort på bakgrunn av innholdsdeklarasjonen på pakken.
 • Ingrediensene er vurdert ut fra EUs klassifiseringssystem for kjemiske produkter (CLP), EUs kosmetikklovgivning samt andre databaser og lister over kjemikaliers risiko med tanke på allergener, hvorvidt de er giftige, hormonforstyrrende eller på annen måte kan ha skadelige virkninger.
 • Ettersom det handler om barn og badeprodukter, er det tatt hensyn til eksponering via hud og øyne, samt svelging/via munn.

LES OGSÅ:
Hva betyr egentlig ingrediensene i såpa?
Også matvarer kan inneholde hormonforstyrrende stoffer
Innholds-test av solkremer: Kun 11 av 41 får godkjent
Test av håndsåper: Halvparten inneholder betenkelige stoffer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer