Sykkelsabotasje

Livsfarlig sykkeltrend: Barn er allerede skadet

Over hele landet tukles det med sykkelhjul og -bremser. Slik sikrer du deg mot farlig sykkelsabotasje.

GODE BREMSER: Slik bytter du bremseklosser på sykkel med V-brems. Video: Per Ervland og Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Helt fra Alta i nord til Os og Bærum i sør rapporteres det om sykler som er tuklet med.

Det er rett og slett flere personer som går rundt og løsner sykkelhjul og -bremser, både på sykler til barn og voksne.

- Livsfarlig

Slik sykkelsabotasjer er ikke nytt, men Oslo Sykkelverksted forteller at i år har det virkelig toppet seg:

- De som gjør dette, ser sikkert på det som uskyldige skøyerstreker, men det kan være livsfarlig dersom et hjul løsner i stor fart eller når du må bråbremse og bremsene ikke funker, sier sykkelmekaniker Lars Håkon Slette.

SYKKELSTAMVEIEN: Deler av sykkelstamveien, eller sykkelmotorveien, som den gjerne kalles, har åpnet mellom Stavanger og Sandnes. Se vår dom i videoen! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Skader har allerede skjedd

Forsikringsselskapet If bekrefter at det har vært personskader i år som knytter seg til tukling med enten hjulfeste eller bremser.

- Av personvernhensyn kan vi ikke gå inn i detaljer, men det har vært alvorlige tannskader blant barn, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i en pressemelding.

I Trøndelag har det også vært flere tilfeller av sykkelsabotasje. Politistasjonssjef Svenn Ingar Viken i Namsos mener foreldre og foresatte bør ta en prat med barna sine om hvilke konsekvenser sykkelsabotasjen kan ha.

- Vi har flere registrerte fingerbrudd, mulig hjernerystelse og kjevebrudd som følge av sykkelsabotasjer. Men, det er små marginer som skal til for at konsekvensene blir langt mer alvorlige, sier Viken til NRK.

Sikrer med strips

Pål Robert Aasegg i Steinkjer, som er far til tre barn, har funnet en løsning han mener kan bidra til at alvorlige ulykker ikke skal skje på grunn av slike sabotasjer.

- Det var ikke nok å stramme hendelen skikkelig, for det er så lett å skru opp og løsne igjen, så vi måtte feste med kabelstrips. Dette fungerte bra, sier han til rikskringkasteren.

SJEKK BREMSENE: Har du hatt sykkelen stående usett i bakgårdene eller i byen over tid, bør du kontrollere at hjul og bremser fungerer som de skal. Det går nemlig folk rundt og saboterer sykler. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SJEKK BREMSENE: Har du hatt sykkelen stående usett i bakgårdene eller i byen over tid, bør du kontrollere at hjul og bremser fungerer som de skal. Det går nemlig folk rundt og saboterer sykler. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Sykkelmekaniker Slette i Oslo har også noen tips om måter du kan sjekke at sykkelen er i orden:

- Kjenn etter at hjulene foran og bak ikke er løse, sving på styret for å kjenne etter om noe er rart, og brems én eller to ganger i lav hastighet for å sjekke bremsene, anbefaler Slette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer