Melkemangel:

Lover grep

Fjerner merking.

FJERNES: Denne får ny emballasje uten det grønne merket. Foto: Martin Gramnæs
FJERNES: Denne får ny emballasje uten det grønne merket. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nyt Norge-merket er et offisielt opprinnelsesmerke som, ifølge Nyt Norges nettsider «skal gjøre det enkelt for forbrukerne å velge norske matprodukter i butikken».

Fremover vil det ikke være like enkelt. Det ble ramaskrik da Tine fikk dispensasjon til å bruke Nyt Norge-merket på produkter med importert tørrmelk. Nå viser det seg at de ikke er de eneste. Også Fjordland og Diplom-Is har fått dispensasjon, melder Nationen.

Tine er inne på eiersiden i begge disse bedriftene, med 100 prosent eierandel i Diplom-Is og 51 prosent i Fjordland.

Fjordland har fått tillatelse til midlertidig å bruke Nyt Norge-merket for sine Yoplait yoghurter, Safari og de to produktene Grøt med bygg og havre (180g) med smakene vanilje og blåbær, selv om de kan risikere å måtte bruke importert skummetmelkpulver.

- Fjordland kommer ikke til å benytte seg av importert skummetmelkpulver, med mindre det blir nødvendig å bruke det for å fortsatt være leveringsdyktig til kunder og forbrukere, skriver selskapet på sine nettsider.

Diplom-Is har også sett seg nødt til å benytte tysk melkepulver i enkelte produkter. Dette gjelder toliterspakker med fløteis, med smak av pistasj og sjokobiter, vanilje, tress, og krokan.

Diplom-Is har flere produkter som er merket med Nyt Norge, men det er bare disse produktene som blir berørt, ifølge Mari Ellestad, direktør strategi og kommunikasjon i Diplom-Is.

Flaskehalsen er å få tak i ny emballasje, men de jobber for at denne perioden skal bli så kort som mulig.

- Med en gang vi får ny emballasje vil vi bruke den. Nå får vi den fortere enn vi vanligvis gjør, sier hun til DinSide.

Diplom-Is vil stemple «SMP fra EU» på de berørte produktene, og jobber nå med å tak i emballasje uten Nyt Norge-merket.

SMP står for skummetmelkpulver.