Regler for skiløpere

LØYPE! Her er reglene for skikk og bruk i skisporet

Kan du disse uskrevne reglene for oppførsel i skiløypa?

HVEM SKAL VIKE? Hvem har vikeplikt for hvem, i skisporet? Vi gir deg de uskrevne reglene for skiløpere. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HVEM SKAL VIKE? Hvem har vikeplikt for hvem, i skisporet? Vi gir deg de uskrevne reglene for skiløpere. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Frilufts- og skisporteksperter har slått fast at det er ugreit å tråkke rundt i skiløypene uten ski på beina dersom man ødelegger løypene.

Alle bør ta hensyn til hverandre, om man går til fots eller på ski, men gående henvises til skogsbilveier og andre stier i skogen, heller enn til preparerte skiløyper.

Men hva når du og halve byen møtes på ski i skiløypene – hvilke regler er det da som gjelder?

Vi har fått hjelp av løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff, til å finne de uskrevne reglene for skikk og bruk i skiløypene.

For hvem har forkjørsrett, hvem skal vike – og spiller alder inn?

#1: – LØYPE!

Du som vokste opp på 60- og 70-tallet, lærte ganske sikkert å rope «LØYPE!» høyt, klart og tydelig dersom det lå noen foran deg i løypa, farten din var høy – og du måtte forbi.

Men det skal sies: Det er lenge siden vi har hørt «LØYPE!» i skisporet.

– Akkurat det er nok ikke så mye brukt lenger, sier Sheriff til Dinside. Men et «hei» i en litt hyggelig tone kan også fungere, sier løypesjefen.

Dersom noen sperrer løypa og du ikke kommer forbi, kan altså et høflig «hei» være veien å gå.

HØYREKJØRING: Som for bil, gjelder høyrekjøring også i skisporet. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
HØYREKJØRING: Som for bil, gjelder høyrekjøring også i skisporet. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer

#2: Høyrekjøring

Mange steder kjøres det opp to sett med spor, gjerne også med preparert felt for skøyting i midten. Men hvilket spor skal du egentlig gå i? Høyre eller venstre?

– Det er alminnelig høyreregel som gjelder. Det er aller flest tospors løyper og da skjønner alle høyreregelen, sier Sheriff.

#3: Unngå frontkollisjon

Det er langt fra alle steder det er to spor. Hva gjør du da, for å unngå en frontkollisjon med en møtende skiløper? Hvem skal vike?

– Der det er kun ett spor, har den som kommer oppover vikeplikt for den som kommer nedover, sier Sheriff til Dinside.

#4: Delt spor

Her kommer en kjøreregel mange kanskje ikke er klar over:

– Der det kun er ett spor, kan man på flater også gi «halvt spor», dersom man møter en annen i omtrent samme fart, sier Sheriff og forklarer:

– Da går begge halvveis i sporet, med en ski i sporet og en ski utenfor.

VIKEPLIKT BAKFRA: Det er de som kommer bakfra som må vike ut av sporet og gå forbi, dersom de ønsker det. Det er ikke den som blir tatt igjen som må ut av sporet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
VIKEPLIKT BAKFRA: Det er de som kommer bakfra som må vike ut av sporet og gå forbi, dersom de ønsker det. Det er ikke den som blir tatt igjen som må ut av sporet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

#5: Vikeplikt bakfra

Blir du tatt igjen av en skiløper som går raskere enn deg i sporet, trenger du ikke bli stresset og kaste deg ut av skiløypa. De uskrevne reglene for skikk og bruk i skisporet sier nemlig at det er de som kommer bakfra som må ta ansvar:

– Det er de som kommer bakfra og vil forbi som må vise hensyn og vike, både for de man tar igjen og for møtende trafikk, forteller Sheriff.

Med andre ord: Blir du tatt igjen og vedkommende ønsker seg forbi, må vedkommende gå ut av sporet og forbi.

TA EKSTRA HENSYN: Ta ekstra hensyn til barn og eldre eller andre som ikke er så spreke til beins. Du som er kjappere har vikeplikt for disse skiløperne. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TA EKSTRA HENSYN: Ta ekstra hensyn til barn og eldre eller andre som ikke er så spreke til beins. Du som er kjappere har vikeplikt for disse skiløperne. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

#6: Aldershensyn

På tur med barna? Eller er du selv kanskje ikke lenger så sprek til beins? Det er ingen grunn til å la seg stresse av spreke, alternativt trikotkledde fartsfantomer i sporet. De raske og spreke har nemlig en «gentlemans»-vikeplikt:

– En sprek og yngre person bør vike for en eldre og ikke så sprek person eller for barn, sier Sheriff.

– Om de har stoppet opp i løypa, viker du for barn og smiler og sier «hei, så flink du er». Det skal være hyggelig for alle på tur, understreker hun.

PAUSE? GÅ UT AV SPORET: Skal du drikke, ta en sjokoladebit eller forevige skituren så gå ut av løypa - og stopp på et oversiktlig sted. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PAUSE? GÅ UT AV SPORET: Skal du drikke, ta en sjokoladebit eller forevige skituren så gå ut av løypa - og stopp på et oversiktlig sted. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

#7: Pause?

Innimellom behøves en stans, om ikke en rast. Det kan være greit med påfyll både av drikke og tilførsel av energi. Pass da på hvor du stopper:

– Gå ut av løypa, og stå i alle fall ikke slik at du sperrer alt – og stå i hvert fall ikke nederst i bunnen av en bakke og i en sving! oppfordrer Sheriff.

– Stopp der det er oversiktlig og kanskje på toppen av en bakke: En belønning på toppen av bakken kan dessuten også fungere som en framdriftsplan på tur med barn, anbefaler hun videre.

#8: Er «alle» i veien?

Er det mange i løypene og du kjenner deg irritert fordi alle er i veien for deg?

– I stedet for å bli irritert over for mye trafikk og at du må bane deg vei mellom pulker, bikkjer og turgåere: Ta hensyn til høyre og venstre og tenk at jeg er grei, jeg er innmari god på ski, jeg takler dette, anbefaler Sheriff.

MED HUND PÅ SKI: Langt bånd muliggjør at hunden kan sperre løypa, og det er ikke bra. Bruk et kort bånd, oppfordrer løypesjef i Skiforeningen.
MED HUND PÅ SKI: Langt bånd muliggjør at hunden kan sperre løypa, og det er ikke bra. Bruk et kort bånd, oppfordrer løypesjef i Skiforeningen. Vis mer

#9: Hundeeiere: Bruk kort bånd

Sheriff understreker at det er hundeeieren som kjenner sin hund best og som best vet om hunden fungerer i eller uten bånd, så lenge man følger eventuelle regler for ekstraordinær båndtvang.

– Men det er viktig at båndet ikke er for langt. Det vanlige i løypa nå er bånd på cirka fire meter, og da greier man effektivt å sperre hele løypa på tvers, advarer hun. Hundeeiere bør gå med så kort bånd som mulig uten at hunden snubler i hundeeierens staver og ski, råder Sheriff.

Går du med hunden løs må du lære den kommandoen «gå bak». Dette bruker du når du går oppoverbakke.

#10: HEI!

Er du ikke hundeeier men på skitur og det plutselig er en hund i veien foran deg:

– Rop «HEI», da vil den se deg og flytte seg, anbefaler Sheriff.

Skulle den likevel ikke flytte seg, råder hun til å bremse godt ned og gi hunden en liten dult slik at den flytter seg.

– Etter et par sånne lærer den seg kanskje at den skal passe seg, sier hun.

#11: Nei til hundelort i skisporet

Selv om man er ute i fri natur må hundeeiere likevel passe på hvor hunden gjør fra seg. Hundelort i skiløypene er ikke ok:

– Man må fjerne det og rydde det ut av løypa, sier Sheriff og anbefaler enten å ta en liten lufterunde med hunden før skituren – eller å ha med en liten sandkassespade for å vippe lorten ut av løypa dersom det skulle bli nødvendig.

Saken ble publisert januar 2018, men er like aktuell i påska :)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer