
Slik unngår du kalde tær!
Alle bør ta hensyn til hverandre, om man går til fots eller på ski, men gående henvises til skogsbilveier og andre stier i skogen, heller enn til preparerte skiløyper.
Men hva når du og halve byen møtes på ski i skiløypene – hvilke regler er det da som gjelder?
Vi har fått hjelp av løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff, til å finne de uskrevne reglene for skikk og bruk i skiløypene.
For hvem har forkjørsrett, hvem skal vike – og spiller alder inn?
#1: – LØYPE!
Du som vokste opp på 60- og 70-tallet, lærte ganske sikkert å rope «LØYPE!» høyt, klart og tydelig dersom det lå noen foran deg i løypa, farten din var høy – og du måtte forbi.
Men det skal sies: Det er lenge siden vi har hørt «LØYPE!» i skisporet.
– Akkurat det er nok ikke så mye brukt lenger, sier Sheriff til Dinside. Men et «hei» i en litt hyggelig tone kan også fungere, sier løypesjefen.
Dersom noen sperrer løypa og du ikke kommer forbi, kan altså et høflig «hei» være veien å gå.

#2: Høyrekjøring
Mange steder kjøres det opp to sett med spor, gjerne også med preparert felt for skøyting i midten. Men hvilket spor skal du egentlig gå i? Høyre eller venstre?
– Det er alminnelig høyreregel som gjelder. Det er aller flest tospors løyper og da skjønner alle høyreregelen, sier Sheriff.
#3: Unngå frontkollisjon
Det er langt fra alle steder det er to spor. Hva gjør du da, for å unngå en frontkollisjon med en møtende skiløper? Hvem skal vike?
– Der det er kun ett spor, har den som kommer oppover vikeplikt for den som kommer nedover, sier Sheriff til Dinside.
#4: Delt spor
Her kommer en kjøreregel mange kanskje ikke er klar over:
– Der det kun er ett spor, kan man på flater også gi «halvt spor», dersom man møter en annen i omtrent samme fart, sier Sheriff og forklarer:
– Da går begge halvveis i sporet, med en ski i sporet og en ski utenfor.

#5: Vikeplikt bakfra
Blir du tatt igjen av en skiløper som går raskere enn deg i sporet, trenger du ikke bli stresset og kaste deg ut av skiløypa. De uskrevne reglene for skikk og bruk i skisporet sier nemlig at det er de som kommer bakfra som må ta ansvar:
– Det er de som kommer bakfra og vil forbi som må vise hensyn og vike, både for de man tar igjen og for møtende trafikk, forteller Sheriff.
Med andre ord: Blir du tatt igjen og vedkommende ønsker seg forbi, må vedkommende gå ut av sporet og forbi.

#6: Aldershensyn
På tur med barna? Eller er du selv kanskje ikke lenger så sprek til beins? Det er ingen grunn til å la seg stresse av spreke, alternativt trikotkledde fartsfantomer i sporet. De raske og spreke har nemlig en «gentlemans»-vikeplikt:
– En sprek og yngre person bør vike for en eldre og ikke så sprek person eller for barn, sier Sheriff.
– Om de har stoppet opp i løypa, viker du for barn og smiler og sier «hei, så flink du er». Det skal være hyggelig for alle på tur, understreker hun.

#7: Pause?
Innimellom behøves en stans, om ikke en rast. Det kan være greit med påfyll både av drikke og tilførsel av energi. Pass da på hvor du stopper:
– Gå ut av løypa, og stå i alle fall ikke slik at du sperrer alt – og stå i hvert fall ikke nederst i bunnen av en bakke og i en sving! oppfordrer Sheriff.
– Stopp der det er oversiktlig og kanskje på toppen av en bakke: En belønning på toppen av bakken kan dessuten også fungere som en framdriftsplan på tur med barn, anbefaler hun videre.
#8: Er «alle» i veien?
Er det mange i løypene og du kjenner deg irritert fordi alle er i veien for deg?
– I stedet for å bli irritert over for mye trafikk og at du må bane deg vei mellom pulker, bikkjer og turgåere: Ta hensyn til høyre og venstre og tenk at jeg er grei, jeg er innmari god på ski, jeg takler dette, anbefaler Sheriff.

#9: Hundeeiere: Bruk kort bånd
Sheriff understreker at det er hundeeieren som kjenner sin hund best og som best vet om hunden fungerer i eller uten bånd, så lenge man følger eventuelle regler for ekstraordinær båndtvang.
– Men det er viktig at båndet ikke er for langt. Det vanlige i løypa nå er bånd på cirka fire meter, og da greier man effektivt å sperre hele løypa på tvers, advarer hun. Hundeeiere bør gå med så kort bånd som mulig uten at hunden snubler i hundeeierens staver og ski, råder Sheriff.
Går du med hunden løs må du lære den kommandoen «gå bak». Dette bruker du når du går oppoverbakke.
#10: HEI!
Er du ikke hundeeier men på skitur og det plutselig er en hund i veien foran deg:
– Rop «HEI», da vil den se deg og flytte seg, anbefaler Sheriff.
Skulle den likevel ikke flytte seg, råder hun til å bremse godt ned og gi hunden en liten dult slik at den flytter seg.
– Etter et par sånne lærer den seg kanskje at den skal passe seg, sier hun.
#11: Nei til hundelort i skisporet
Selv om man er ute i fri natur må hundeeiere likevel passe på hvor hunden gjør fra seg. Hundelort i skiløypene er ikke ok:
– Man må fjerne det og rydde det ut av løypa, sier Sheriff og anbefaler enten å ta en liten lufterunde med hunden før skituren – eller å ha med en liten sandkassespade for å vippe lorten ut av løypa dersom det skulle bli nødvendig.
Saken ble publisert januar 2018, men er like aktuell i påska :)
