Bæsjen lukter vondt:

Lukta som avslører sykdom

Om avføringen din lukter ekstra ille, kan det være fare på ferde.

STINKENDE BÆSJ: Ja, vi vet at den ikke lukter godt. Men hvis den lukter ekstra ille, kan det være et faresignal. Foto: Shutterstock/NTB
STINKENDE BÆSJ: Ja, vi vet at den ikke lukter godt. Men hvis den lukter ekstra ille, kan det være et faresignal. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi får avklare det først som sist: Avføring dufter ikke av roser, og kommer heller aldri til å gjøre det.

Men det finnes grunner til å være ekstra oppmerksom dersom det lukter ekstra vondt av bæsjen din.

Kan tyde på sykdom

Det skriver det amerikanske Woman's Health Magazine. Saken er også omtalt av svenske Expressen.

En ekstra vond stank kan nemlig tyde på at noe er galt i kroppen din. At det lukter ekstra vondt en gang iblant, er helt normalt.

- Før du løper til nærmeste legevakt, bør du vurdere dietten din, medisinene dine og risikoen for tarminfeksjon eller blødning, sier gastroenterolog Tamika Jaswani til helsemagasinet.

Det er først når det skjer jevnlig at du bør undersøke litt nærmere.

I denne saken lister tre eksperter opp hvilke sykdommer og tilstander som kan forårsake ekstra illeluktende avføring.

1. Du tar antibiotika

Tar du antibiotika, kan det påvirke bakteriefloraen i magen. Det igjen kan føre til endringer i avføringen - inkludert lukta. Det opplyser gastroenterolog Aniqua Kohen til kvinnemagasinet.

2. Du har en infeksjon i kroppen

Også bakterie-, virus- eller parasittinfeksjoner kan påvirke bakteriene i magen. Ikke bare kan de forårsake diaré, men de kan også påvirke avgassene i bæsjen og danne vond lukt, opplyser Seyedehsan Navabi ved Rutgers New Jersey medisinske skole.

3. Du har matintoleranse

Ifølge gastroenterolog Marvin Singh fører matintoleranse eller -allergi til at kroppen din ikke greier å bryte ned alle ingredienser. Når bakterier prøver å bryte ned maten slipper de løs gass. Denne gassen kan sammen med den ufordøyde maten skape en vond lukt.

Det kan også føre til magekramper og i enkelte tilfeller blødninger.

4. Du har cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sykdom som rammer tynntarmen, skriver Lommelegen. De som har cøliaki kan ikke spise glutenholdig mat da dette fører til en betennelse i tarmen.

Det kan ifølge Navabi føre til skader i tarmslimhinnene som igjen kan gjøre det vanskelig å absorbere næringsstoffer.

Er det lenge siden du har tatt en ordentlig rengjøring her? Da bør du kanskje gjøre det nå. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Et resultat av dette er symptomer som diare, forstoppelse, luft i magen, magesmerter - og fettete, stinkende avføring.

5. Du har inflammatorisk tarmsykdom

Inflammatorisk tarmsykdom (IBD) er en betennelse i tarmen. Den brukes vanligvis som fellesbetegnelse på tarmsykdommene Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, skriver Store medisinske leksikon.

Begge disse tilstandene kan føre til avføring med sterk lukt, sier Navabi.

6. Kroppen din tar ikke til seg næringsstoffer

Ifølge Aniqa Kohen finnes det en rekke tilstander som kan føre til at kroppen ikke tar til seg næringsstoffer på skikkelig måte. Hun trekker fram infeksjoner, glutenallergi, tarmbetennelse og flere syndromer som eksempel:

- Hver gang det skjer kronisk betennelse i tarmsystemet, kan det endre bakteriebalansen. Det kan føre til mer gass i avføringen. Da blir det mer stank, forklarer hun.

7. Du har Clostridioides difficile (C. diff)

Tarminfeksjon forårsaket av bakterietypen Clostridioides difficile er en diarésykdom som kan oppstå etter bruk av antibiotika, opplyser Norsk Helseinformatikk.

Infeksjonen rammer hyppigst eldre, syke og svake. Clostridiumbakterien kan overleve lenge på gjenstander, og spres via kontaktsmitte.

Ved siden av stinkende avføring er disse symptomene også vanlige:

- Symptomene er hyppig og løs avføring, av og til med blod eller slim. Diareen varierer fra noen få episoder med løs avføring til betydelige, blodige tømninger ledsaget av feber, magekramper og svekket allmenntilstand, skriver nettstedet.

8. Du har kreft

Dette er en mer sjelden årsak, men legene trekker den likevel fram.

- Endringer i mikrobiomet i tarmen ved tarmkreft eller langt utviklede polypper, kan endre gassammensetningen i avføringen vår, sier Jaswani.

Det betyr med andre ord at du vil kjenne en unormal stank fra skåla.

Kreft i tykk- og endetarmen, også kalt kolorektal kreft, er en av de vanligste kreftformene i den vestlige verden. Men tilstanden er sjelden blant dem under 40 år, skriver Lommelegen.

- Symptomene er ofte ganske uspesifikke, og de kan likne på symptomene man ser ved flere andre, godartede tilstander som rammer fordøyelseskanalen, skriver de videre.

KAKERLAKKENE KRAVLET: Om du ser en slik kravlende i boligen din bør du ta grep snarest, men ikke prøv å bekjempe dem selv! Video: Glen Hovdal Vis mer

Hvis man opplever symptomer som blod eller slim i avføringen, tilbakevendende magesmerter, føler at man ikke får tømt seg eller har andre endringer i avføringsmønsteret, bør man oppsøke lege.

Man bør også være obs på andre symptomer som vekttap, nattesvette eller uspesifikk sykdomsfølelse over tid, skriver nettstedet.

9. Du har en blødning i mage- og tarmsystemet

Jaswani forklarer at det er stor forskjell mellom blod som du kanskje lukter i tarmen, og blod som er fordøyd.

Hvis avføringen din er svart, klissete eller tareaktig kan det bety at du har blødninger i mage- og tarmsystemet.

- Blod som kommer fra det øvre tarmsystemet blander seg med fordøyelsesenzymer i magen og blir endret av magebakteriene. Det skaper en lukt, forklarer Jazwani.

Om du er frisk som en fisk, men likevel har ekstremt stinkende bæsj kan det være du kan ta noen grep med kostholdet ditt for å bedre situasjonen for deg selv - og de du bor med.

Det kan hjelpe å spise mindre av mat som løk, hvitløk, kjøtt, egg, brokkoli, blomkål eller asparges, råder ekspertene. Det kan også være lurt å drikke mer vann eller ta probiotika som kosttilskudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer