Lyst til å begynne med kajakk?

Kajakk passer for alle, men meld deg inn i en padleklubb før du kjøper, råder entusiastene.

VAKKERT: Å padle sammen i tomannskajakk i Nærøyfjorden i Aurland er garantert en magisk opplevelse.  Foto: Colourbox
VAKKERT: Å padle sammen i tomannskajakk i Nærøyfjorden i Aurland er garantert en magisk opplevelse. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
HAVKAJAKK: Anders Thygesen padler her langs Nordlandskysten.  Foto: Privat
HAVKAJAKK: Anders Thygesen padler her langs Nordlandskysten. Foto: Privat Vis mer

– Mange ønsker å komme kjapt i gang med kajakk. Da ender man gjerne med feilkjøp og må kanskje kjøpe ny kajakk. Det beste er å finne en klubb i nærheten, for de har erfarne padlere og instruktører som kan gi råd og kurs, i tillegg til at de har et stort utvalg av kajakker som man fritt kan bruke etter et kort introkurs, sier Anders Thygesen (41), som har jobbet med sikkerhet og utdanning innen havkajakk i 16 år i tillegg til å drive nettstedet Kajakkspesialisten.


Thygsen sier at de fleste i dag tiltrekkes av havkajakk, og at det beste er å snakke med andre padlere, ikke butikkselgere. For det er klubben som vil hjelpe deg med å treffe de riktige valgene, hevder han.

Lett eller tung kajakk

Har du ikke klubb en i nærheten, finnes det andre råd, forteller Sven Nordby Anderssen,
Generalsekretær i Norges Padleforbund.

– Da bør du ta deg god tid og definere hva slags type padling du skal drive med. Oppsøk en forhandler og prøv ut ulike typer.

Anderssen foreslår at de som planlegger kortere turer i skjermet farvann går for en lettere og raskere turkajakk av kompositt. Skal du ut på overnattingstur i åpent farvann trenger du en robust havkajakk med vanntett skott.

Les: Tre forslag til ferie i kajakken

Ta kurs

Ditt neste steg bør være å ta et grunnleggende introduksjonskurs, for eksempel fra av Norges Padlerforbund.

– Jeg vil anbefale å gå Grunnkurs hav på 16 timer. Det lærer deg framdriftstak, styretak og ulike redningsteknikker i sjø, sier Thomas Nicholson (45) hos kajakkspesialisten Aktiv Fritid, som har padlet siden han var 18 år.

Du kommer til å tippe rundt

Anita Henriksen (46), daglig leder hos Kajakkentusiastene, har padlet siden 2006 og sier at ingen må ta kurs for å kunne padle da mye faller naturlig. Men oppfordrer likevel:

TEKNIKK: Eirik og Anita fra Kajakkentusiastene viser kameratredningsteknikk.
TEKNIKK: Eirik og Anita fra Kajakkentusiastene viser kameratredningsteknikk. Vis mer

– Det er gøy å kunne mestre kajakken når det blåser opp og det blir bølger. En viktig del av introduksjons- og grunnkurset, er å mestre å ta av spruttrekket når kajakken tipper rundt. For det vil skje.


Thygesen hos Kajakkspesialisten understreker at kajakk kan være en farlig sport fordi man lett får en mestringsfølelse uten at man egentlig kan noe som helst om sikkerhet og redningsteknikker.

Tips: Slik frakter du ikke kajakken i bil

Dette utstyret må du ha

På utstyrssiden er det fire minimumskrav: kajakk, spruttrekk, vest og padleåre. Deretter bør du vurdere vanntett pakkpose for klesskift og ulike typer padlebekledning.

– Våtdrakt kan brukes, men tørrdrakt gir bedre beskyttelse mot kaldt vann. Eksponering i kaldt vann er den største faren med padlesporten. Det er alltid vinter i sjøen her i Norge, sier Thygesen.

Her er det du trenger:

Trening, action eller hav

I Norge er det rundt 150.000 mennesker som driver med padling og de aller fleste padler havkajakk. Men padling med kajakk deles ofte inn tre kategorier: flattvann, elv og hav. Flattvann er konkurransegrenen for de som vil bli raske padlere med treningskajakker, mens elv er mer rettet mot et ungdommelig og actionorientert publikum. Havpadling er det samme som tur- eller rekreasjonspadling og har vært i eksplosiv vekst de siste 10-15 årene.

– Ser man for seg at man vil ha padling for å kunne dra på overnattingsturer eller er det bare dagsturer det er snakk om? Tenker du treningsutbytte med maksimal fart? Vil man ha en båt å vokse i eller vil man ha det dønn stødig fra dag én? Dette avgjør hva du satser på, sier Thomas Nicholson.

ELVEKAJAKK: Her fra Ekstremsportveko i Voss.  Foto: Colourbox
ELVEKAJAKK: Her fra Ekstremsportveko i Voss. Foto: Colourbox Vis merPlast eller kompositt

Etter at du har funnet ut hvilken av disse tre grenene du vil gå for, må du også ta et valg mellom plast- eller komposittkajakk. Anders Thygesen er ikke i tvil om hva han vil velge.

– Plast er billig og robust, men kajakkene kan ofte være tunge og dessuten bli oppskrapet, og dermed går de tregere i vannet. Jeg vil heller anbefale kompositt som varer lenger og som man kan reparere selv.

Anita Henriksen fra Kajakkentusiastene ser fordeler med begge typene, alt etter hva de skal brukes til, og sier at for noen har vekt stor betydning, mens for andre er det robustheten som betyr mest.

Se hvordan det gikk da DinSide var på introduksjonskurs for kajakk i 2009:

Les mer: Her går vi rundt i Oslofjorden

Høy gjenbruksverdi

Sven Nordby Anderssen i Norges Padleforbund sier kajakk ikke er dyrt når man sammenligner den med andre hobbyer, og at ikke minst annenhåndsverdien er god hvis man tar godt vare på utstyret.

Thomas Nicholson hos Aktiv Fritid minner også om gjenbruksverdien og sier de har flere kunder som har kjøpt kajakk av dem og solgt den til en høyere pris etter ti års bruk.

ALLSIDIG: Norger er et ypperlig kajakkland, og investerer du i tørrdrakt kan du padle i flere sesonger.  Foto: StockAgency
ALLSIDIG: Norger er et ypperlig kajakkland, og investerer du i tørrdrakt kan du padle i flere sesonger. Foto: StockAgency Vis mer


Ikke kjøp dårlig pakke

– Kajakk er dyrt hvis man skal kjøpe eget utstyr. Man kan få en dårlig kajakkpakke til 10.000 kroner, men de fleste ender med en kajakk med utstyr til 30.000-40.000, sier Anders Thygesen fra Kajakkspesialisten.

Har du ikke budsjett til det, er rådet hans å enten kjøpe brukt eller prøve ut en av landets mange padleklubber. Årsmedlemskap koster ofte under 1.000 kr., og da har man tilgang til alle typer kajakker.

Fra fire til nitti år

Ikke vær redd for begynne med kajakk, sier entusiastene vi har snakket med. Alle understreker at det holder å være glad i å være på vannet.

– Kajakk passer de aller fleste uansett alder. Jeg har hatt med sønnen min fra han var fire og jeg har vært med på å hjelpe en 90-åring med å knyte skoene av og på før padling. Mange angrer på at de ikke kom i gang tidligere med padling, forteller Thomas Nicholson.

Artikkelen ble første gang publisert 5. juni 2013.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer