Maksimalistsko med helt flat såle

Altra-skoene er for deg som skal løpe langt og vil ha mindre skader. Olympus er deres helt nye ekstremmodell.

EKSTREM: Altras nye løpesko Olympus har 34 millimeter såle og beregnet for langdistanseløpere på sti og i terreng.  Foto: ALTRA
EKSTREM: Altras nye løpesko Olympus har 34 millimeter såle og beregnet for langdistanseløpere på sti og i terreng. Foto: ALTRA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere testet de ekstreme lavdroppsskoene Hoka One One, som skapte mye debatt blant leserne våre. Noe av diskusjonen gikk rundt barfot-trenden versus sko med ekstremt mye demping, og hva som ga minst skader.

Det som kanskje er lett å glemme er at barfotsko og ekstremsko med mye demping har en viktig ting til felles: De har liten «dropp», altså forskjell i høyde fra hæl til tå.

Mindre dropp = bedre løpeteknikk = mindre skader

Tanken er at dette skal gi bedre løpeteknikk, fordi du lander mer naturlig med foten under kroppens tyngdepunkt. Da skal man heller ikke sløse på å bremse som du gjør hvis du lander litt for langt foran kroppens tyngdepunkt, og det skal også gi et mer stabilt steg.

Alt dette skal igjen lede til mindre skader.

Les: Slik løper du riktig

Er barfot-trenden død?

Men nå som den verste «født til å løpe»-trenden muligens er over, har mange innsett at barfotløping og det å lande på forfoten er mye mer krevende (og vondere) enn man først trodde.

Noen av nulldropps-skoene fra Altra:


Kunder ville ha noe som ikke eksisterte

Det er her Altra-joggeskoene kommer inn i bildet. Ideen til skoene ble født i løpebutikken Runner’s Corner i Orem, Utah av de to ultraløperne Golden Harper og Brian Beckstead.

De opplevde at kundene stadig vekk kom innom med skader, og ville gjerne hjelpe dem med spesialtilpassede sko.

Løsningen var å skjære opp skoene til kundene, for så å fjerne sålene inni, før de limte dem sammen igjen i en bordgrill. Ryktet spredde seg om disse «hackede» nulldroppsskoene, og gutta prøvde å selge inn ideen til de store skoselskapene. De viste imidlertid liten interesse, så Haper og Beckstead startet like godt sitt eget firma.

Vokst med 300 prosent i året

Siden oppstarten i 2009 har Altra Zero Drop Footwear vokst med 300 prosent i året, og bare i fjor var de tilgjengelig i 30 nye markeder.

Les også: Smart alt-i-ett løpebelte fra Sverige

MER PLASS TIL TÆRNE: Altra-skoene har bredere tåboks som skal føre til mer stabilitet.  Foto: Altra
MER PLASS TIL TÆRNE: Altra-skoene har bredere tåboks som skal føre til mer stabilitet. Foto: Altra Vis mer


Tre ting som skiller skoene fra konkurrentene

Det unike med Altra-skoene er ikke bare nulldroppen, men også den brede tåboksen, og at det lages helt egne sko for hvert kjønn.

Den brede tåboksen skal gjøre at du løper mer naturlig, at du overpronerer mindre, og, ikke minst, at du er mer stabil i steget fordi du har en mer stabil plattform å lande på.

Kjønnstilpasset design

HEFTIG! Helt flat såle som er på hele 35 millimeter.  Foto: Altra
HEFTIG! Helt flat såle som er på hele 35 millimeter. Foto: Altra Vis mer


Det tredje skillet er, som nevnt, at Altra lager helt egne sko for menn og kvinner. Altra mener de fleste joggesko er laget etter mannens fysiognomi, og at damejoggesko bare har blitt «shrinked and pinked». Altra-dameskoene tar derfor hensyn til at de har smalere hæler og ofte høyere fotbuer.

Les også: Slik unngår du refleksvesten

Altra-skoene kommer med 13 til 20 millimeter såler, mens deres aller siste modell, Olympus (bildet over), tilhører lett ekstrem-kategorien med såle på 35 millimeter.

Skoene selges av Oslo Sportslager og Löplabbet, og prisen ligger på mellom 1.200 og 1.300 kroner.

Her er historien om Altra Zero Drop Footwear:


kjønnstilpsset design.

Les mer om: joggesko og trening

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer