Mattilsynet

Mange produkter stoppet: - Alvorlig

- Barn og ungdom bør ikke utsettes for skadelig og unødvendig kjemi.

KONTROLL: Mattilsynet har avdekket kosmetiske produkter med innhold av ulovlige stoffer, manglende merking og mangelfulle ingredienslister. Foto: Paul Kleiven / NTB
KONTROLL: Mattilsynet har avdekket kosmetiske produkter med innhold av ulovlige stoffer, manglende merking og mangelfulle ingredienslister. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding opplyser Mattilsynet at de har avdekket kosmetiske produkter med innhold av ulovlige stoffer, manglende merking og mangelfulle ingredienslister. Mange av produktene er rettet mot barn og unge.

-  Vi avdekket blant annet ansiktsmalinger med forbudt parfymestoff, forbudt konserveringsmiddel og ulovlig innhold av bly. Vi fant ulovlig innhold av bly og arsen i øyenskygge, og forbudt parfymestoff i «badebombe». I tillegg var det en rekke feil og mangler i merkingen av produkter, sier Are Sletta, seksjonssjef i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, i pressemeldingen.

Sletta informerer om at salget av alle produkter med ulovlig innhold, er stanset.

- Barn og ungdom utgjør en sårbar gruppe av befolkningen, og bør ikke utsettes for skadelig og unødvendig kjemi. Vi ser derfor alvorlig på funn av mulig helsefarlige stoffer og feilmerking som kan gjøre det vanskelig for forbrukeren å ta informerte valg ut fra sine behov, forteller han.

I fjor kontrollerte Mattilsynet 65 produkter innen følgende kategorier: Ansiktsmaling/karnevalssminke, kroppsmaling, sminke (øyenskygge, maskara, foundation, leppestift) og «badebomber». Mattilsynet skriver at produktene ble analysert for innhold av mulig allergiframkallende og helsefarlige stoffer.

- Mattilsynet vurderte også om de obligatoriske kravene til merking var oppfylt, som blant annet språk, betegnelse, holdbarhetsdato og ingrediensliste. Det ble rettet særlig oppmerksomhet mot innhold av sensibiliserende eller allergiframkallende stoffer, heter det i pressemeldingen.

Videre oppfordres det til å sjekke merkingen på produktene hvis man skal kjøpe ansiktsmaling og annen sminke til halloween.

- Alle kosmetiske produkter skal ha en ingrediensliste. Har det ikke det, så kan det være et tegn på at du bør styre unna. Hvis du er allergisk mot enkelt stoffer, så bør du sjekke om produktet inneholder dette, sier Sletta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer