Det er dyrtid, og prisene på blant annet mat har gått i taket.
Kafeer og restauranter har skrudd opp prisene - og noen av dem har i tillegg innført «skjulte» gebyrer som river i lommeboka.
Dette fikk nylig en storfamilie som skulle feire bursdag på en restaurant i Palermo på Sicilia smertelig erfare.

Vekker oppsikt: - Går ikke an
Pizza og drinker
De 20 familiemedlemmene bestilte seg pizza, øl og brus for om lag 1300 kroner.
De hadde med seg ei bursdagskake som de hadde kjøpt på et nærliggende bakeri, skriver den sicilianske avisa Giornale di Sicilia.
Etter å ha betalt regninga, oppdaget de noe som bokstavelig talt tok kaka.
«Kakeservice»
Restauranten, som ikke har blitt navngitt, hadde ifølge avisa tatt seg betalt rundt 20 euro for å dele opp bursdagskaka i 20 biter.
Dette tilsvarer nærmere 230 kroner etter dagens kurs.
Helt nederst på regninga, som de til slutt valgte å betale, sto det «20 X servizio torta».
På godt norsk: «20 x kakeservice».
Restauranten tok seg altså betalt over ti kroner for hvert eneste kakestykke de skar opp og serverte, skriver avisa.

- Baby mistet hodet under fødsel
Gebyr for å skjære opp smørbrød
Dette er ikke første gang italienske restauranter tar seg betalt for de merkeligste ting.
Nylig måtte en turist betale for at en bar i Gera Lario langs Comosjøen skulle dele smørbrødet hennes i to.

Sjokkert av regningen: - Ufattelig
Kvinnen, som kommer fra Milano, bestilte seg et vegetarsmørbrød.
Hun ba en ansatt om å dele smørbrødet i to, ettersom hun ønsket å dele det med ei venninne.
Da de hadde spist opp og fikk regninga, fikk kvinnen hakeslepp.
- Utrolig, men sant
«Diviso a meta», sto det på regninga. Altså: «Delt i to».
Kvinnen hadde betalt baren to euro, altså over 20 kroner, for at de skulle dele smørbrødet hennes i to.
Kvinnen valgte å betale, men etter barbesøket la hun ifølge avisa ut en negativ anmeldelse på TripAdvisor.
- Utrolig, men sant, skrev hun, og la ved regninga.

Falt 109 meter - overlevde
- Tid er penger
Baren, Bar Pace, forsvarer regninga overfor avisa La Repubblica.
- Vi måtte bruke to tallerkener i stedet for én, og da tar det dobbelt så lang tid å vaske dem, og vi måtte bruke to bordbrikker, sier bareier Cristina Biacchi.
Hun syntes at det var helt på sin plass å kreve betaling for å dele et smørbrød i to.
- Prisene på alt har økt, og tid er penger. Det tok tid å dele den opp, og arbeid må bli betalt for, sier hun.
Biacchi understreker at den aktuelle kunden ikke klaget på regninga - og hevder at baren hadde fjernet gebyret fra regninga hvis noen klagde på det.