Lammelår

Matprofil: Derfor er frossent best

Noen typer kjøtt egner seg svært godt til å fryses, men lammekjøtt er ikke blant dem. Likevel velger Andreas Viestad helst frossenlam i påsken.

FROSSENT: Mens fersk lammestek kan koste over 400 kroner per kilo, selges frosne lammelår fra drøye femtilappen. Det er ikke sikkert det er så dumt å slå til på det. Foto: Elisabeth Dalseg
FROSSENT: Mens fersk lammestek kan koste over 400 kroner per kilo, selges frosne lammelår fra drøye femtilappen. Det er ikke sikkert det er så dumt å slå til på det. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

Påsken er høysesong for å spise lam, og butikkene bugner av herlig, ferskt lammekjøtt. Dagligvarekjedenes priskrig gir elleville prisutslag, og onsdag fikk du lammelår til noen og femti kroner kiloet.

De dyreste lammestekene må du ut med flere hundre kroner kiloet for. Er ferskt kjøtt virkelig så mye bedre? Kan vi smake forskjell?

- Som regel blir frosne lammelår eller lammesteker litt tørrere. De slipper noe væske når de tiner, og de slipper ofte mer væske enn ferske lammelår i ovnen, sier Erlend Abouradoine Sætherø, kjøkkensjef på Nedre Foss Gård, til DinSide. Han har hjulpet Dagbladet å teste årets påskelam.

Enda verre er det om kjøttet har tint underveis, og så frosset igjen. Da kan det dannes iskrystaller, som sprenger hull i kjøttet, som ødelegger strukturen.

Lammelår er ganske magert kjøtt, og fett kjøtt egner seg best for frysing, forklarer kokken. Når det er sagt: Det feiteste kjøttet kan ikke ligge like lenge i fryseren.

Vil heller spise frossenlam

Selv om ferskt kjøtt er bedre, velger Andreas Viestad, matskribent og initiativtaker til Geitmyra matkultursenter, gjerne lam fra fryseren til påske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.