Kreftfremkallende stoffer

Mattilsynet: Klar oppfordring

De har analysert over 100 ulike produkter fra dagligvarebutikkene.

I FARESONEN: Risikoen for å få i seg akrylamid er høy om du spiser chips, kaffe, pommes frites eller kjeks . Illustrasjonsfoto: NTB
I FARESONEN: Risikoen for å få i seg akrylamid er høy om du spiser chips, kaffe, pommes frites eller kjeks . Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet har analysert prosessfremkalte stoffer, mykotoksiner og miljøgifter i 106 ulike produkter fra dagligvarehandelen i Norge. Produktutvalget var basert på bestselgere fra flere produsenter på det norske markedet.

Jevnt over er nivåene lave, men Mattilsynet fant for høye akrylamidnivåer i blant annet kaffe og kjeks, i tillegg til en pakke med rotfruktchips.

Akrylamid er et stoff som kan øke risikoen for utvikling av kreft hos mennesker.

Det kan dannes naturlig i matvarer som bakes, friteres, stekes eller grilles ved temperaturer over 120 grader. Det er særlig stivelsesrike matvarer, som er basert på korn og potet. Kaffe er en annen gjenganger.

Mangelfullt regelverk

Selv om det er fastslått av den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet, EFSA, at akrylamid fra mat kan øke risikoen for kreft hos mennesker i alle aldre, og at man ønsker å holde nivåene så lave som mulig, er det ikke satt noen grenser for dette, kun referanseverdier som produsenter og myndigheter skal følge med på.

- Selv om det per i dag ikke er grenseverdier for akrylamid i mat, er det krav at virksomhetene må gjennomføre tiltak som skal sikre lavere nivåer av akrylamid i sine produkter, sier Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.