Kreftfremkallende stoffer

Mattilsynet: Klar oppfordring

De har analysert over 100 ulike produkter fra dagligvarebutikkene.

I FARESONEN: Risikoen for å få i seg akrylamid er høy om du spiser chips, kaffe, pommes frites eller kjeks . Illustrasjonsfoto: NTB
I FARESONEN: Risikoen for å få i seg akrylamid er høy om du spiser chips, kaffe, pommes frites eller kjeks . Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet har analysert prosessfremkalte stoffer, mykotoksiner og miljøgifter i 106 ulike produkter fra dagligvarehandelen i Norge. Produktutvalget var basert på bestselgere fra flere produsenter på det norske markedet.

Jevnt over er nivåene lave, men Mattilsynet fant for høye akrylamidnivåer i blant annet kaffe og kjeks, i tillegg til en pakke med rotfruktchips.

Akrylamid er et stoff som kan øke risikoen for utvikling av kreft hos mennesker.

Det kan dannes naturlig i matvarer som bakes, friteres, stekes eller grilles ved temperaturer over 120 grader. Det er særlig stivelsesrike matvarer, som er basert på korn og potet. Kaffe er en annen gjenganger.

Mangelfullt regelverk

Selv om det er fastslått av den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet, EFSA, at akrylamid fra mat kan øke risikoen for kreft hos mennesker i alle aldre, og at man ønsker å holde nivåene så lave som mulig, er det ikke satt noen grenser for dette, kun referanseverdier som produsenter og myndigheter skal følge med på.

Mattilsynet: Klar oppfordring

- Selv om det per i dag ikke er grenseverdier for akrylamid i mat, er det krav at virksomhetene må gjennomføre tiltak som skal sikre lavere nivåer av akrylamid i sine produkter, sier Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet i en pressemelding.

Hun forteller DinSide at et mer konkret regelverk nå diskuteres i EU.

- Det er vanskelig å gjennomføre klare regler. Akrylamid er jo ikke noe som tilsettes maten, men stoff som dannes under produksjon, enten det skjer på en fabrikk eller hjemme på kjøkkenet.

Det siste er altså verdt å være klar over: Det hjelper ikke å lage all maten fra bunnen selv, om du steker den hardt.

Anbefalingen til Håland er klar: Spis variert.

Pakken med rotfruktchips skilte seg ut med uvanlig høye verdier av akrylamid - men det finnes ikke noe å sammenligne det med. Mattilsynet har nå bedt Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) om å se på referanseverdiene for rotfruktchips.

Referanseveridene varierer fra produkt til produkt. For eksempel er referanseverdien for potetgull 750 mikrogram per kilo, for kaffe er det 400, tørr kaffe 800 og kjeks ligger på mellom 350 og 400 mikrogram per kilo.

Selv om det er verdt å følge med på, vil hun likevel ikke advare mot å drikke kaffe eller spise kjeks.

- Et kartleggingsprosjekt som dette viser kun et øyeblikksbilde. I Mattilsynets analyser fra 2015 var innholdet i noen av de samme produktene under referanseverdien. Vi er i dialog med virksomhetene for vurdering av funnene, sier Tesdal Håland.

Om undersøkelsen

I 2021 og 2022 analyserte Mattilsynet 106 ulike matvarer for innhold av akrylamid, dioksiner og dioksinlignende PCB, etylenoksid, erukasyre, mykotoksiner, PAH, PFAS, THC og tungmetaller.

Produktutvalget var basert på bestselgere fra flere produsenter på det norske markedet. Det ble analysert potetchips, knekkebrød, kjeks/cookies, kaffe, plantebasert snacks, frokostblanding, vegetabilske oljer, hampfrø, hampprodukter, egg, quinoa, chiafrø, sesamfrø og tørkede krydder.

Hele undersøkelsen kan du lese her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer