Afrikansk svinepest

Mattilsynet med bacon-beskjed

Enkelte kommuners advarsler mot å kjøpe svinekjøtt i Sverige stemmer ikke, sier Mattilsynet.

TRYGT OG GODT: Ingen grunn til bekymring, du kan trygt handle bacon i Sverige, enten det er svensk eller som her - dansk - svinekjøtt. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg / Dagbladet
TRYGT OG GODT: Ingen grunn til bekymring, du kan trygt handle bacon i Sverige, enten det er svensk eller som her - dansk - svinekjøtt. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Dalseg / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den afrikanske svinepesten har nådd Skandinavia, nærmere bestemt Sverige. Sykdommen er en av de mest alvorlige for både villsvin og tamsvin, det har svært høy dødelighet, og er ekstremt smittsomt.

Frykten for at viruset skal spre seg over grensa er stor, og smitten er påvist i underkant av 200 kilometer fra grensa øst for Kongsvinger.

HARRYHANDEL: Handler du brus når du er på harryhandel, er det en ting det er lurt å merke seg. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Fredag gikk Sør-Odal kommune ut og frarådet sine innbyggere å kjøpe med seg varer fra Sverige som inneholder svinekjøtt, melder Romerikes Blad.

«Hvis du handler mat i Sverige, bør du ikke ta med deg produkter som inneholder svinekjøtt (bacon, pølser med mer). Viruset tåler frysing, og kan overleve minst ett år i fryseren. Du bør ikke handle svinekjøtt fra noen andre land enn Norge,» skriver kommunen på sine nettsider.

I tillegg fraråder de kjøp av grovfôr.

Trygt å spise tamsvin

Advarselen avvises av Mattilsynet.

- Vi har vært i kontakt med dem, da dette er feilinformasjon, og det skal nå være rettet opp, sier Synne Wille Mjølnerød, pressevakt i Mattilsynet, til DinSide.

Mandag lunsjtider står advarselen der fortsatt, men det kan du se bort fra, ifølge Mattilsynet.

- Kjøtt som er kjøpt i butikken skal ikke være smittefarlig. Dette kjøttet er kontrollert og godkjent av offentlig veterinærmyndighet i Sverige.

På generelt grunnlag oppfordrer Mattilsynet til å unngå å ta med seg svinekjøtt som ikke er godkjent av matmyndigheter ut fra områder med restriksjoner for svinepest.

- Det er ikke påvist afrikansk svinepest på tamme griser i Sverige, foreløpig er smitte bare påvist på villsvin.

Hun understreker også at det er viktig at folk ikke kaster matavfall i naturen, men bruker søppelkasser.

- Er det steder dere fraråder folk å bevege seg ute?

- Nei. Hvis man har vært i områder med restriksjoner for afrikansk- eller klassisk svinepest, er det mange smittebegrensingstiltak man må forholde seg til.

Dersom man har vært andre steder i Sverige, f.eks. på «svenskehandel» i grenseområdene, har Mattilsynet ingen særskilt fraråding. Blant de viktigste rådene for å unngå smitte til Norge, er at det er forbudt å fôre griser med matrester, og å vaske og desinfisere alt utstyr og klær brukt på jakt.

Betaler for smittemeldinger

Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i naturen i Norge om å melde fra dersom de ser syke eller døde villsvin. Meldinger om syke, selvdøde eller påkjørte dyr godtgjøres med 3000 kroner om det er mulig å finne igjen dyret så de kan ta prøver.

Når du melder, må du kunne vise fram funnsted, eller oppgi nøyaktig kartreferanse.

Det norske Mattilsynet og Veterinærinstituttet følger utviklingen tett, og har beredskapsplanen klar, dersom sykdommen skulle spre seg over grensa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer