Ta med planter fra utlandet

Mattilsynet med import-bekymring

Og dette er forbudt å ta inn.

STRENGT: Det har blitt populært å importere planter til Norge, men regelverket er strengt. Foto: Frank May/NTB
STRENGT: Det har blitt populært å importere planter til Norge, men regelverket er strengt. Foto: Frank May/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er blitt populært å kjøpe planter fra utlandet, særlig på nett, men plantene kan komme med blindpassasjerer som truer norske planter, advarer Mattilsynet.

Blindpassasjerer

– Kjøper du planter fra utlandet, så risikerer du at det følger med skadedyr og plantesykdommer som kan gjøre stor og uopprettelig skade. Andre land i Europa strever med mange skadedyr og plantesykdommer som vi til nå har vært forskånet for i Norge, sier leder Line Ruden i seksjon planter og innsatsvarer i Mattilsynet i en pressemelding.

Planter kan være smittet med sykdommer uten å ha symptomer og først bli syke lenge etter at de har kommet inn i landet. Dermed blir det vanskelig å oppdage og bekjempe skadegjørerne før de allerede er spredt og ikke lenger mulig å utrydde.

Mattilsynet understreker at det finnes et strengt regelverk for import av planter og at man selv er ansvarlig for at man handler i tråd med dette dersom man kjøper planter på nett eller tar dem med fra utlandet.

Ulovlig

Det er også en del planter som er ulovlig å ta inn. Dette gjelder blant annet fremmede arter som er listet i Miljødirektoratets forskrift om fremmede organismer, skriver seksjonssjef Ruden i en e-post til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer