Ta med planter fra utlandet

Mattilsynet med import-bekymring

Og dette er forbudt å ta inn.

STRENGT: Det har blitt populært å importere planter til Norge, men regelverket er strengt. Foto: Frank May/NTB
STRENGT: Det har blitt populært å importere planter til Norge, men regelverket er strengt. Foto: Frank May/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er blitt populært å kjøpe planter fra utlandet, særlig på nett, men plantene kan komme med blindpassasjerer som truer norske planter, advarer Mattilsynet.

Blindpassasjerer

– Kjøper du planter fra utlandet, så risikerer du at det følger med skadedyr og plantesykdommer som kan gjøre stor og uopprettelig skade. Andre land i Europa strever med mange skadedyr og plantesykdommer som vi til nå har vært forskånet for i Norge, sier leder Line Ruden i seksjon planter og innsatsvarer i Mattilsynet i en pressemelding.

Planter kan være smittet med sykdommer uten å ha symptomer og først bli syke lenge etter at de har kommet inn i landet. Dermed blir det vanskelig å oppdage og bekjempe skadegjørerne før de allerede er spredt og ikke lenger mulig å utrydde.

Mattilsynet understreker at det finnes et strengt regelverk for import av planter og at man selv er ansvarlig for at man handler i tråd med dette dersom man kjøper planter på nett eller tar dem med fra utlandet.

Ulovlig

Det er også en del planter som er ulovlig å ta inn. Dette gjelder blant annet fremmede arter som er listet i Miljødirektoratets forskrift om fremmede organismer, skriver seksjonssjef Ruden i en e-post til DinSide.

Denne finner du her. (Ekstern lenke)

På listen finner vi varianter av tuja-hekk, som er en populær plante her til lands.

Ifølge pressevakt Tore Skår i Tolletaten ble det for ikke lenge siden gjort et beslag av rundt 180 tujaer på Svinesund.

Ruden lister også opp andre ting det er totalforbud mot å importere:

* Enkelte planteslag og plantedeler fra spesifikke geografiske områder i verden er forbudt å importere til landet. (Dette gjelder noen planter innen søtvierfamilien, jordbærplanter, pære- og epletrær mm. Merk at forbudet også kan gjelde for plantedeler av disse planteslagene, som utløpere (eks. jordbær), knoller (eks. settepoteter), podekvister eller okulasjonsmateriale, stiklinger, greiner med bladverk m.m.

* Jord og organiske dyrkingsmidler fra ikke-europeiske land

* Settepoteter

* Planter og frø av planter som inneholder narkotiske stoffer

* Frø som er hentet direkte fra naturen eller ikke kjøpt i butikk

Hovedregelen er at alle planter i som importeres skal ha et plantesunnhetssertifikat. Dette er et offisielt dokument som utstedes av eksportlandets plantehelsetjeneste, som dokumenterer at plantene innfrir norske importkrav.

– Kravet om sunnhetssertifikat gjelder også for plantedeler som f.eks. podekvister, okulasjonsmateriale, stiklinger og avleggere, greiner med bladverk m.m. Du har heller ikke lov til å innføre matpoteter til landet uten sunnhetssertifikat, opplyser Ruden.

IKKE GREIT: Å ta med settepoteter fra utlandet er ikke lov. Foto_ Ostariyanov/Shutterstock/NTB
IKKE GREIT: Å ta med settepoteter fra utlandet er ikke lov. Foto_ Ostariyanov/Shutterstock/NTB Vis mer

Men det er også noen unntak: Disse varene kan reisende ta med inn uten «sertifikat»:

  • 5 potteplanter (stueplanter), unntatt «forbudsplanter»
  • 25 stk. avskårne blomster
  • 3 kg blomsterløk og blomsterknoller
  • 50 porsjonspakninger av hagebruksfrø
  • 10 kg frukt bær og grønnsaker, unntatt poteter

– Det er viktig å merke seg: Med potteplanter menes stueplanter, og ikke planter for bruk på terrassen eller i hagen. Potteplantene skal være innkjøpt i et europeisk land, dvs. i land som tilhører det geografiske Europa. Dette inkluderer Spitsbergen, Jan Mayen, Kanariøyene, Madeira, Azorene, Kypros, Malta, Russland vest for 60 grader øst, men ikke Tyrkia, Aserbajdsjan, Kasakhstan og Georgia, sier Ruden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer