Matvarene som kan skape trøbbel for pollenallergikere

Eple er bare én av mange matvarer som kan bety trøbbel for mange pollenallergikere - men det kan hende du tåler det om du velger en annen farge eller skreller det.

POLLEN-TRØBBEL: Kryssreaksjoner på matvarer er ganske vanlig for pollenallergikere - og epler er det som flest bjørkepollenallergikere reagerer på. Foto: Kristin Sørdal
POLLEN-TRØBBEL: Kryssreaksjoner på matvarer er ganske vanlig for pollenallergikere - og epler er det som flest bjørkepollenallergikere reagerer på. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Vi har tidligere skrevet om hvordan symptomer på pollenallergi feilaktig kan forveksles med symptomer på coronavirus - og hvordan man kan skille disse symptomene.

Nå advarer Folkehelseinstituttet i en artikkel på Matportalen.no om at pollenallergikere kan reagere på spesielle typer mat - såkalte «kryssreaksjoner».

- Mange pollenallergikere vil i tillegg til å reagere på pollen, oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker, skriver Folkehelseinstituttet.

Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.

- Relativt vanlig

Guro Waage, helsefaglig rådgiver for mat og ernæring i Astma- og Allergiforbundet (NAAF) sier til Dinside at de får mye spørsmål om dette, og at det er relativt vanlig.

- Cirka fem prosent av den voksne befolkning opplever kryssallergi, og det er den hyppigst forekomne allergiske reaksjonen på mat blant voksne mennesker. Kryssallergi er derfor relativt vanlig. Selv om det høres mye ut, er det viktig å understreke at ikke alle pollenallergikere får kryssallergier, sier Waage til Dinside.

Ifølge Waage er det vanligst med kryssreaksjoner for de som er allergisk mot bjørk.

- Om man i det hele tatt reagerer og hva man reagerer på er individuelt, samt avhengig av hvilken pollenallergi du har. Det ser ut til at de som er allergisk mot bjørk, opplever kryssreaksjoner hyppigst. Hele 50-70 prosent kan utvikle allergisymptomer mot vegetabilske råvarer. De aller fleste reagerer på matvaren i rå tilstand, altså rå eple, rå gulrot osv, men kan fint spise disse matvarene hvis de blir varmebehandlet, sier hun.

Matvarene flest reagerer på

Ifølge Folkehelseinstituttet, reagerer bjørkepollenallergikere hyppigst på hasselnøtt og eple.

De påpeker at det er store individuelle forskjeller og at det er viktig å prøve seg fram. De skriver at for eksempel så tåles røde epler ofte bedre enn grønne epler, men at det kan være omvendt.

Noen tåler epler når de er skrelt.

NAAF har følgende informasjon om de vanligste matvarene for kryssreaksjoner, fordelt på hva du i utgangspunktet er allergisk mot:

  • Bjørk, hassel, or, salix (veier, selje, pil): Eple (rå), pære (rå), stenfrukter som fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel og mango, potet (rå), gulrot (rå), hasselnøtt, paranøtt, valnøtt, peanøtt, selleri, kiwi, tomat, jordbær og soya
  • Timotei og andre gressarter: Belgfrukt som bønner, erter, linser og peanøtter, hvete, bygg, rug og havre, tomat
  • Burot: Selleri, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander m.fl.), paprika, solsikkefrø og honning

Kryssallergier kan komme i pollensesongen for noen - og også ellers i året for andre. Men ifølge NAAF er det vanligst å kun reagere i pollensesongen.

- De fleste opplever kryssreaksjonene kun i pollensesongen. Det er jo da avhengig av hvilken pollentype du er allergisk mot, samt hvor i landet du bor, når og hvor lenge disse reaksjonene forventes å vare. Symptomene kan forverres gjennom sesongen, men de fleste vil fint tåle matvaren utenom pollensesongen, sier Waage, og legger til at enkelte kan oppleve å reagere på disse matvarene året rundt, men at symptomene da gjerne er midlere når det ikke er spredning av pollen.

Dette er symptomene

De vanligste symptomene på kryssallergi er kløe og hevelse i munn, nese, lepper og hals.

Ifølge Waage kan også symptomer i mage, tarm og hud forekomme - og noen kan oppleve en forverring i astmasymptomer.

- Det er viktig å understreke at kryssallergi ikke er det samme som en klinisk allergi, det er derfor sjeldent farlig, men det kan oppleves svært ubehagelig, sier Waage.

Dersom du er usikker på om det er snakk om en kryssallergi eller en vanlig allergi, kan du utrede dette hos legen. Men Waage understreker at dersom du reagerer på en matvare kun i pollensesongen så er det ganske tydelig indikasjon på at det er snakk om kryssallergi.

Det er også slik at kryssallergier kan endre seg i løpet av livet.

- En kryssallergi kan endre seg. Her er det ingen fasit. Noen kan oppleve at de får flere kryssallergier gjennom livet, mens andre vil kunne oppleve bedring. Som nevnt over er det ikke alle pollenallergikere som har kryssallergier, og man bør ikke kutte ut matvarer for sikkerhetsskyld, sier Waage til Dinside

Mange vil oppleve å få kryssreaksjoner selv om man tar allergimedisin, men medisinene kan gjøre symptomene lettere. Det samme gjelder for de som er vaksinert:

- Dette er avhengig av hvor godt vaksinasjonen virker. Mange har god og varig effekt av vaksinasjon og de vil da også oppleve at kryssallergiene avtar. De som ikke har fullstendig effekt av vaksinasjonen, vil fremdeles kunne oppleve kryssallergier, forteller Waage.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer