Matvarene som kan skape trøbbel for pollenallergikere

Eple er bare én av mange matvarer som kan bety trøbbel for mange pollenallergikere - men det kan hende du tåler det om du velger en annen farge eller skreller det.

POLLEN-TRØBBEL: Kryssreaksjoner på matvarer er ganske vanlig for pollenallergikere - og epler er det som flest bjørkepollenallergikere reagerer på. Foto: Kristin Sørdal
POLLEN-TRØBBEL: Kryssreaksjoner på matvarer er ganske vanlig for pollenallergikere - og epler er det som flest bjørkepollenallergikere reagerer på. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Vi har tidligere skrevet om hvordan symptomer på pollenallergi feilaktig kan forveksles med symptomer på coronavirus - og hvordan man kan skille disse symptomene.

Nå advarer Folkehelseinstituttet i en artikkel på Matportalen.no om at pollenallergikere kan reagere på spesielle typer mat - såkalte «kryssreaksjoner».

- Mange pollenallergikere vil i tillegg til å reagere på pollen, oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker, skriver Folkehelseinstituttet.

Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.

- Relativt vanlig

Guro Waage, helsefaglig rådgiver for mat og ernæring i Astma- og Allergiforbundet (NAAF) sier til Dinside at de får mye spørsmål om dette, og at det er relativt vanlig.

- Cirka fem prosent av den voksne befolkning opplever kryssallergi, og det er den hyppigst forekomne allergiske reaksjonen på mat blant voksne mennesker. Kryssallergi er derfor relativt vanlig. Selv om det høres mye ut, er det viktig å understreke at ikke alle pollenallergikere får kryssallergier, sier Waage til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer