Pollenallergi:

- Midt i verste perioden

Kjenner du deg tett i nesa, eller at det klør i øynene? Da kan det være lurt å teste seg for pollenallergi, for i verste fall kan det utvikle seg til noe enda verre.

VERSTE PERIODEN: Bjørk er pollen-varianten som flest reagerer på, og spredningen er nå på sitt verste for sesongen. Foto: Tatyana Soares / Shutterstock / NTB.
VERSTE PERIODEN: Bjørk er pollen-varianten som flest reagerer på, og spredningen er nå på sitt verste for sesongen. Foto: Tatyana Soares / Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert

Vår og varme har endelig meldt sin ankomst over store deler av landet, men det er ikke alle som er like glad for at naturen begynner å våkne til live igjen.

Norges pollenallergikere vil nemlig ha en tøff tid i vente, ifølge Hogne Skogesal fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

- Nå er det bjørka som er den store synderen, og det er den de fleste reagerer mest på. Det er varmt og tørt over store deler av landet, så nå blomstrer den for fullt og vi er midt oppi den verste bjørkepollen-sesongen.

Han forteller at det vil være noen uker før allergikernes bihuler klarner opp igjen.

- Bjørkepollen-sesongen pleier å vare i rundt tre til fire uker. Folk må nok beregne at det vil vare i et par uker til, sier han til Dagbladet.

Han forklarer at årets pollensesong vil kunne oppleves noe verre enn fjorårets.

- Så langt så ser pollensesongen ut til å være relativt normal. Men i fjor hadde vi en ganske mild sesong, så årets sesong vil nok føles litt hissigere.

I GANG: Årets pollensesong er i gang, og nå er det bjørka som er den verste sprederen. Foto: Halvard Alvik / NTB.
I GANG: Årets pollensesong er i gang, og nå er det bjørka som er den verste sprederen. Foto: Halvard Alvik / NTB. Vis mer

Kan føre til andre sykdommer

Skogesal sier at det er visse symptomer man burde holde utkikk etter, hvis man mistenker at man kanskje er allergisk.

- De typiske symptomene å være på utkikk etter nå er egentlig veldig like de man får når man er forkjøla eller har influensa. Hvis man er veldig slapp og trøtt, kanskje nyser og klør litt i øynene, og kanskje ofte føler seg slik på våren, så burde man vurdere å ta en sjekk.

Han forklarer at det er viktig å gjennomføre en utredning, for pollenallergi som ikke blir behandlet på rett måte kan i verste fall føre til mer alvorlige sykdommer.

- Det er viktig å huske på at ubehandlet pollenallergi kan føre til andre sykdommer, som for eksempel astma. Så det er lurt å få det sjekket, hvis man har mistanke om at man kan ha pollenallergi.

- Stadig flere

Hvis man skulle oppleve varige plager eller symptomer, burde man kontakte lege for en utredning, ifølge Dr. Daniel Sørli, grunnlegger av privatklinikken Dr. Dropin AS.

- Da tar man enten en enkel blodprøve eller så kan man også gjøre en prikktest på huden.

TAR KONTAKT: Stadig flere tar nå kontakt med lege for å sjekke seg for pollenallergi, forteller Dr. Daniel Sørli. Foto: Gro Traaen / Dr.Dropin.
TAR KONTAKT: Stadig flere tar nå kontakt med lege for å sjekke seg for pollenallergi, forteller Dr. Daniel Sørli. Foto: Gro Traaen / Dr.Dropin. Vis mer

Selv om det har vært en noenlunde mildere pollenspredning i år enn i fjor, så er det flere som nå tar kontakt med lege for en sjekk, forteller Sørli.

- Det har vært en ganske kjølig vår, så starten på pollensesongen har vært ganske rolig, men nå er det stadig flere pasienter som tar kontakt.

Flere behandlingsmetoder

For de som lider av pollenallergi så er det visse grep man kan ta for å dempe plagene.

- Det viktigste man kan gjøre er å starte på medisinene sine i tide. Det er også viktig å huske å ta dem gjennom hele sesongen, selv når man ikke føler symptomene. Medisinene virker forebyggende, så det er viktig å ikke stoppe opp, selv når man føler en bedring, forteller Skogesal.

Daniel Sørli forteller at det også finnes flere typer reseptfrie legemidler som kan hjelpe situasjonen.

- Det også flere reseptfrie medisiner man kan ta som demper kroppens reaksjon, enten som tabletter, som for eksempel Zyrtec, eller nese og øyedråper.

- Kan bli vaksinert

Hogne Skogesal ber folk følge med på Astma- og allergiforbundets pollenvarsel, og kanskje vurdere å innføre noen tiltak på de dagene med absolutt kraftigst spredning.

- Hvis man ikke må ut på dagtid, så kan man kanskje gjøre det på kvelden i stedet. Pass på å ikke lufte på dagtid eller la klærne henge ute til tørk. De som er veldig hardt rammet kan også finne gode tips på våre nettsider. Der finner du blant annet pollenvett-reglene.

Han forteller at pollen-vaksine også kan være et godt alternativt for de som blir hardest rammet.

- Det finnes flere typer behandling, både med og uten resept. Er du veldig hardt rammet og ikke får god nok effekt av medisinen din, så kan du også bli vaksinert. Vaksinen kommer både i sprøyteform og som smeltetablett, som man per i dag kan få mot gress- og bjørkepollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer