Mistenker agurk etter salmonellautbrudd

Etter en omfattende utbruddsetterforskning, peker agurk fra en spansk leverandør seg ut som sannsynlig smittekilde i et salmonellautbrudd som startet i november.

SYNDEREN: Agurker fra Spania er antatt smittekilde etter mer enn 70 personer har fått salmonella. Foto: NTB
SYNDEREN: Agurker fra Spania er antatt smittekilde etter mer enn 70 personer har fått salmonella. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Det er hittil registrert 72 personer som har blitt syke av mage-tarmbakterien Salmonella Agona.

Smittetoppen i Norge var i midten av november, og siste meldte sykdomstilfelle kom 2. desember.

Det er også meldt om tilfeller av samme utbruddsstamme i Sverige og Nederland i samme periode.

- Det er ikke alltid mulig å finne smittekilden i slike utbrudd, men nå har enkelte partier agurk fra en spansk leverandør pekt seg ut som den mest sannsynlige smittekilden, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon biologisk mattrygghet.

De forurensende agurkene har sannsynligvis ikke vært på markedet siden november, opplyser Mattilsynet. Etterforskningen fortsetter for å sikkert slå fast at disse agurkene er smittekilden - om mulig.

De norske agurkimportørene har tatt ekstra grep og tar flere prøver. Det er så langt ikke funnet salmonella i disse prøvene.

- Det er mye spansk agurk på markedet, men vi har bare mistanke til agurker fra én leverandør, i et avgrenset tidsrom. De som har blitt syke, kan ha spist eller vært i kontakt med agurk fra denne leverandøren. De har enten kjøpt agurk i butikk eller blitt servert det på institusjon, kantine eller annet serveringssted, sier Svindland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer