Pristest:

Morsdagsbuketten: Umulig å sammenlikne

En rose er åpenbart ikke en rose, uansett hvor godt den lukter.

Har tulipanene dine begynt å henge? Det gjør ingenting, for med veldig enkle grep kan du gi dem nytt liv! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Det er morsdag på søndag, men ikke alle er så heldige at de kan dra på besøk. Hva med å sende en blomst?

Vi har prøvd å sammenlikne prisen på et par klassiske buketter du kan sende mor (eller noen andre du er glad i) på døra. Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort.

For selv om en rose vil være en rose, uansett hva du velger å kalle den, er det likevel stor forskjell på hva du får. Og dersom du går inn med et budsjett, er det ikke så lett å se hva som faktisk inkluderes.

Det burde det være, ifølge Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

- Ved netthandel skal selskapene opplyse om varenes viktigste egenskaper, i tillegg skal ikke informasjonen være villedende, sier Iversen til DinSide.

LES ANNONSEN GODT: Det skal være nok informasjon slik at det skal være mulig å sammenligne pris og innhold, sier Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet
LES ANNONSEN GODT: Det skal være nok informasjon slik at det skal være mulig å sammenligne pris og innhold, sier Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Når det gjelder buketter er dette informasjon som type blomster, fargevariasjon og antall.

- Formålet med informasjonen er todelt – kjøperen skal vite hva hen kjøper og det skal være mulig å sammenlikne pris og innhold mellom leverandørene.

Størrelse, lengde, farge, sort

Det er ikke bare-bare. De fleste er ganske tydelig på hvilke(n) farger du får, og stort sett tydelig på antall, men hvor mange blomster som skal være i en rosebukett, varierer, og gjør det vanskelig å sammenlikne.

Så blir det verre. For hvilken sort er det? Er det rose med eller uten harde torner? Og hvor lange er de? Noen steder er det oppgitt, andre steder ikke.

Det spiller kanskje ikke noen rolle for deg - men gjør blomstene vanskelig å sammenlikne.

Da hjelper det heldigvis med bilde. Eller?

Vi blir ikke bare klokere.

SJEKK ANTALL: 375 kroner ser for billig ut for denne buketten. Det er det. Buketten på bildet koster 2700 kroner - og velges i menyen til høyre for bildet. Skjermdump: Amoi
SJEKK ANTALL: 375 kroner ser for billig ut for denne buketten. Det er det. Buketten på bildet koster 2700 kroner - og velges i menyen til høyre for bildet. Skjermdump: Amoi Vis mer

Iversen synes informasjonen som er gitt i eksempelet over er tilstrekkelig, men presiserer likevel, på generelt grunnlag at bruken av illustrasjonsbilder skal så langt det lar seg gjøre være i tråd med faktisk ytelse.

- Buketter og tilsvarende vil ha naturlig variasjon, og på den måten vil det fort være tilstrekkelig med et illustrasjonsbilde av mer generisk karakter. Det bør da gå fram av markedsføringen at bildet bare er en illustrasjon, sier Iversen.

RIVES VEKK: Termokoppene til Stanley har for mange blitt et statussymbol. Nå diskuteres det hvorvidt de er trygge å bruke. Video: NTB / TikTok / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bestem deg før du kjøper

Det er lenge siden vi har sett på noe som er så vanskelig å sammenlikne, og har du bare et lite snev av anlegg for beslutningsvegring, er det bare å si: Lykke til.

Ingen ting trenger å være skrevet i stein, men vi anbefaler likevel at du bestemmer deg for et par kriterier før du begynner blomsterjakten.

Det kan være spesielle typer blomster, en spesiell fargekombinasjon (spoiler alert: det meste går i rosasjatteringer, med innslag av gult og fersken), eller en spesiell sum.

Det kan også være smart å tenke på høyde eller størrelse på bukett, om du kjenner til vasebeholdningen hos mottaker.