Mattrygghet:

Mugg: Spis eller kast?

Ikke alt mat med mugg må kastes. Men du bør ikke spise mugg, med mindre det er en naturlig del av maten.

SPIS ELLER KAST? Som hovedregel skal all mat med mugg kastes, men det finnes noen unntak. Brød er ikke et av dem. Foto: Odd Roar Lange
SPIS ELLER KAST? Som hovedregel skal all mat med mugg kastes, men det finnes noen unntak. Brød er ikke et av dem. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor irriterende er det ikke, å ta et beger rømme ut av kjøleskapet, bare for å oppdage at det er mugg på toppen? Eller et glass tacosaus, når klokka er kvart på Nytt på nytt? Eller hva med å finne mugg under brødet, rett etter at du har spist en skive?

Hovedregelen er at mat med mugg bør kastes, men unntakene er hard ost, og grønnsaker som har fått små og godt avgrensede muggflekker, ifølge matportalen.no.

- Mugg trenger ikke være farlig, men noen muggsopper lager mykotoksiner (muggsoppgifter, red.anm.), sier Cathrine Finne Kure, dr.scient. seniorforsker i Nofima. Hun forsker hovedsakelig på mykologi, muggproblemer i matproduksjon.

Selv om ikke all mugg er tegn på giftstoffer, kan man ikke være sikker, så derfor er hovedregelen: Kast. Det eneste klare unntaket er, som Mattilsynet skriver på Matportalen, hard ost.

- Giftstoffene vil ikke vandre så langt inn i osten på hard ost, så da kan du skjære bort stykket med mugg på, sier Finne Kure. Hun anbefaler å skjære av 1-2 centimeter inn fra der muggen sitter.

Ifølge muggforskeren gjelder samme anbefaling for halvfaste oster som klassisk gulost.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer