Avslørte ny mikroplast-kilde:

Mye mikroplast i polyester

Nye studier tyder på at ikke bare fleece, men også plagg av polyester, slipper ut store mengder mikroplast.

KAN VÆRE MILJØBOMBE: Klesplagg laget av polyester avgir mikroplast når de vaskes, ifølge ny forstudie. Denne havner gjerne i havet til slutt. Foto: Mark Lennihan/AP
KAN VÆRE MILJØBOMBE: Klesplagg laget av polyester avgir mikroplast når de vaskes, ifølge ny forstudie. Denne havner gjerne i havet til slutt. Foto: Mark Lennihan/AP Vis mer
Publisert

Hittil har fleece-plagg vært regnet som den store miljøsynderen i klesveien. Men nå har svenske forskere i en forstudie funnet ut at også plagg av polyester slipper ut store mengder av den farlige mikroplasten.

– Kjempemye

– Vi har testet trikoter, i såkalt glattstrikket jersey, og da så vi at det slapp ut kjempemye mikroplast, sier forsker Sandra Roos ved instituttet Sewarea IVF, som står bak forstudien sammen med flere tekstilbedrifter.

– Jeg tror mange trodde det bare var fleece som var synderen, sier hun.

Når plaggene vaskes, skilles det ut ørsmå fragmenter som slipper gjennom filtrene i vaskemaskinene. Mikroplasten føres ut i de naturlige vannveiene, og mye havner i havet.

Klippe med laser

De ørsmå partiklene slippes først og fremst ut fra plaggenes sømmer. Dermed kan spredningen begrenses ved å skjære eller klippe i stoffene med ultralyd eller laser. En annen løsning er å støvsuge plaggene grundig når de er ferdigsydd og slik hindre at mikroplastpartiklene når ut til forbrukerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer