Avslørte ny mikroplast-kilde:

Mye mikroplast i polyester

Nye studier tyder på at ikke bare fleece, men også plagg av polyester, slipper ut store mengder mikroplast.

KAN VÆRE MILJØBOMBE: Klesplagg laget av polyester avgir mikroplast når de vaskes, ifølge ny forstudie. Denne havner gjerne i havet til slutt. Foto: Mark Lennihan/AP
KAN VÆRE MILJØBOMBE: Klesplagg laget av polyester avgir mikroplast når de vaskes, ifølge ny forstudie. Denne havner gjerne i havet til slutt. Foto: Mark Lennihan/AP Vis mer
Publisert

Hittil har fleece-plagg vært regnet som den store miljøsynderen i klesveien. Men nå har svenske forskere i en forstudie funnet ut at også plagg av polyester slipper ut store mengder av den farlige mikroplasten.

– Kjempemye

– Vi har testet trikoter, i såkalt glattstrikket jersey, og da så vi at det slapp ut kjempemye mikroplast, sier forsker Sandra Roos ved instituttet Sewarea IVF, som står bak forstudien sammen med flere tekstilbedrifter.

– Jeg tror mange trodde det bare var fleece som var synderen, sier hun.

Når plaggene vaskes, skilles det ut ørsmå fragmenter som slipper gjennom filtrene i vaskemaskinene. Mikroplasten føres ut i de naturlige vannveiene, og mye havner i havet.

Klippe med laser

De ørsmå partiklene slippes først og fremst ut fra plaggenes sømmer. Dermed kan spredningen begrenses ved å skjære eller klippe i stoffene med ultralyd eller laser. En annen løsning er å støvsuge plaggene grundig når de er ferdigsydd og slik hindre at mikroplastpartiklene når ut til forbrukerne.

En av bedriftene som har deltatt i studien, Filippa K, har nå konstruert en spesiell pose som slike syntetiske plagg skal vaskes i.

Men dette er en foreløpig løsning for å forhindre utslipp når forbrukerne vasker klærne sine, påpeker klesprodusenten. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer