Nå er sommeren godt i gang, og med den kommer også dessverre årets myggsesong.
Forrige uke ble det varslet at den plagsomme flommyggen var like rundt hjørnet. Mygg-boomen har Helene Aune og familien i Rælingen bokstavelig talt fått kjenne på kroppen.
Derfor tok DinSide turen for å sjekke ut om myggbonanzaen levde opp til ryktene. I et boligfelt i Rælingen blir vi møtt av en hyggelig dame, som viser fram familiens flotte hage, men det er noe helt annet som fort kaprer oppmerksomheten vår.
I nærheten av huset står det en myggfanger som tappert forsøker å samle inn all myggen som okkuperer familiens hage.
- Nå har det eksplodert de siste dagene med ekstreme mengder mygg. Vi har heldigvis denne for å tiltrekke seg myggen og redusere mengden. Det er mye verre her er uten den, forteller Helene Aune samtidig som hun viser fram familiens myggfanger.

- Ekstremt mye
Helene våger ikke å anslå hvor mye myggsamleren samler inn hver eneste dag, men viser fram at det er snakk om store mengder.
- Det er ekstremt mye. Vi tømmer den flere ganger i uka, men nå har den nesten fylt seg etter tømming i går kveld. Vi er blitt vant til myggen, men i år det er det mye verre. Vi har ikke akkurat det beste selskapet i sommer, understreker Helene.
- Reagerte dere på mengden?
- Det første jeg tenkte var «Fytti rakkern!» Men det er ikke første gang vi opplever mye mygg i hagen.
Etter den store mygginflasjonen har Helene blitt rutinert når myggfangeren skal tømmes og innholdet skal kastes i komposthaugen.

Dette aktiverer myggen
Forrige uke fikk Dagbladet svaret på hvorfor flommyggen klekkes tidligere enn vanlig. Ifølge FHI klekkes vanligvis ikke flommyggen i slutten av juni, men den kan som på Rælingen ankomme tidligere.
Økte temperaturer kan framskynde klekkingen etter vårflommen, men godt vær over lengre tid - slik det har vært på Østlandet nå - kan dessuten synkronisere klekkingen
- Den er aktiv på dagtid og kan bli plagsom. Noen myggarter klekker tidligere på våren, men hos flommyggen ligger eggene klare fra i fjor, og disse klekker normalt i slutten av juni. Vi antar at den vil klekke i løpet av de neste to ukene, fortalte avdelingsdirektør Mari Steinert ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet forrige fredag.

- Hvilke råd finnes mot stikkende mygg?
- Det er viktig å beskytte seg med klær og bruke gode myggmidler, samt søke råd på apotek. Også vind og røyk er midler som myggen skyr, svarte Steinert.
Myggen navigerer etter stoffer mennesker skiller ut, hovedsakelig CO₂ og vanndamp, ifølge avdelingslederen.
- Myggen aktiveres av disse stoffene. Den kan også aktiveres av svette, men også såpe og parfyme kan tiltrekke den.