- Den summende lyden av vår og sommer er i ferd med å forsvinne, fordi hele én av tre insektarter i verden står i dag i fare for å dø ut. Dette er det viktig at folk er klar over.
Generalsekretæren i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, kunne knapt vært mer tydelig i advarselen sin.
Insekter har utallige funksjoner i naturen. De spiser dødt materiale og er snadder for andre dyr. De produserer honning og lager silke. Men en av de viktigste jobbene de gjør, er pollinering.

- Tre fjerdedeler av all mat som dyrkes i verden, avhenger av pollinatorer. Så når pollinatorene forsvinner, går det hardt ut over livsgrunnlaget vårt, utdyper Anau overfor Dagbladet.
Hver kvadratmeter teller
For å hjelpe naturens små superhelter, inviterer WWF det norske folk til å gjøre Norges hager villere. Det gjøres ved å plante insektvennlige planter og/eller la naturen i hagen stå urørt.
- Nå som sola endelig titter fram og folk begynner å pusle utendørs, ønsker vi at folk gjør en innsats for pollinatorene våre. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, sier Andaur før hun utdyper:

- Ved hjelp av enkle, konkrete grep kan man skape gode og trygge leveområder for insektene og på den måten ta vare på naturmangfoldet. Hver eneste kvadratmeter teller.
Alle som gjør en innsats, kan registrere antall kvadratmeter de «avgir» til naturen på WWFs nettsider.

Advarer: Kan invadere hus
Opplever stort engasjement
Når insektene får mer mat og flere steder å bo, vil de få det bedre, forklarer Karoline Andaur.
- Til gjengjeld vil de gi bedre avlinger på plommer og epler, bringebær og solbær, og gjøre uteområder - være seg hager eller balkonger - summende og levende.

Hun forteller at engasjementet blant norske hageeiere oppleves som stort.
- Det er tydelig at folk ønsker å bidra og gjøre det de kan for å hjelpe insekter og naturen. Det gir oss håp om at vi kan snu den negative utviklingen når vi står sammen, sier hun optimistisk.

Alarmerende detalj: - Sjokkert og trist
Norske pollinatorer rødlistet
Det er ikke bare ute i den store, vide verden at bestanden av pollinerende insekter opplever sterk tilbakegang. WWF ser den samme negative utviklingen her hjemme.
Andaur forteller at det stadig blir mindre plass til vill natur og alt som lever der.

- Av 210 norske biearter, er én tredjedel å finne på rødlista for truede arter. Det samme gjelder også for 22 prosent av norske sommerfugler. Det viser at naturkrisen ikke er bare noe som rammer naturen ute i den store verden, men også her hjemme i Norge, advarer hun.
- Helt «vanlige» arter som mange tar for gitt, er i ferd med å forsvinne for godt.

Rystende syn: - Kuttet dem av
Tilsvarende 210 fotballbaner
I fjor klarte engasjerte nordmenn å gjøre Norge hele 1,5 millioner kvadratmeter villere. Det tilsvarer rundt 210 fotballbaner.
- Men naturen trenger fortsatt vår hjelp. Så vi håper at dugnaden fortsetter også i år, og at vi sammen skal klare å gjøre Norge enda mer villere, oppfordrer generalsekretæren.

Hun trekker fram eksempler på engasjerte hageeiere som har omgjort plenen sin til en vill blomstereng, og bønder som har «avgitt» hele 80 mål til biene.
- I Norge er det cirka 2,6 millioner boliger og rundt 450 000 hytter og fritidsbygg. Hva ville skjedd dersom alle hage- og balkongeiere, borettslag, bedrifter og kommuner kastet seg inn i kampen for større naturmangfold og gjorde plass til den ville naturen? Det hadde vært fantastisk!

Norsk «paddekos» vekker oppsikt
Tips til hvordan hjelpe
WWF Verdens naturfond utarbeidet tre guider som hjelper deg å gjøre hagen din, balkongen din eller fellesområdet deres villere.
Her er noen av tipsene til hvordan du kan gi våre små superhelter en hjelpende håndsrekning:
- Klipp plenen sjeldnere og la blomstene vokse. «Ugress» som løvetann, brennesle og hvitkløver er viktige næringskilder for insekter - løvetann og hvitkløver gir nektar og pollen, mens brennesle er matfatet til sommerfugllarver.
- Når det er trangt, er det lurt å boltre seg i høyden. Plant gjerne insektvennlige klatreplanter, frukttrær og bærbusker eller etabler en krydderhage. Når urtene blomstrer, tiltrekker de seg mye liv.
- Skaff deg et insekthotell. Her kan insektene legge egg og overvintre.
- Også insektene blir tørste. Lag en dam eller sett ut en skål med vann slik at de små superheltene får drikke.
- Ikke bruk plantevernmidler.

Med en mangfoldig plen og hage, blir den straks mer interessant for insekter og sommerfugler. Med insektene kommer fuglene, og er du heldig blir plenen plutselig et naturlig skjulested for frosker, piggsvin eller andre dyr.

Stein-rugende ørn er blitt «pappa»
Dette bør du ha i hagen din
Når det gjelder hvilke planter og blomster som er mest ideelle for bier, humler og sommerfugler, er stikkordet å gå for insektvennlige, stedegne alternativer som gir masse nektar.

Stedegne planter vil si at de også finnes naturlig i nærområdene. Eksempler på dette er:
- Selje
- Løvetann
- Blåbær
- Villbringebær
- Bergmynte (også kjent som oregano)
- Rødknapp
- Rød jonsokblom
- Gullris
- Prestekrage
- Hvitkløver og rødkløver (kløver er veldig populære for humlene)
I tillegg til mat er pollinerende insekter avhengig av et sted å legge eggene sine.
- Brennesle er oppvekstområde for flere sommerfugler, og døde trær eller stubber er ettertraktet av enkelte bier, tipser Andaur.