Test av robotgressklippere: Cramer 1000 og Mc Cullock ROB R1000

Én klar vinner i robotgressklipper-duell

Begge gjør jobben, men den ene er enklere enn den andre - og dermed klar testvinner.

GJØR JOBBEN: Vi tester to prisgunstige robotgressklippere. Den ene er helt ny i Norge og begge har to forskjellige prinsipper å bygge klippere på. Sjekk hvilken som er vår favoritt Vis mer
Publisert

Mange melder om at de skal oppgradere hjem og hager i år fremfor å dra på ferie. Og mens du pusser opp huset inni eller utenpå, kan det kanskje friste at plenen er strøken helt av seg selv.

Det begynner å bli et greit utvalg av robotklippere, men prisen på de mest annerkjente er fortsatt høy dersom de skal klare plener på opp mot 1.000 kvadratmeter. Vi har allerede testet de to rimeligste i markedet. Se link.

Dette er to klippere som ligger midt på treet prismessig.

Mc Culloch er en del av Husqvara og Gardena-familien og det er et kvalitetsstempel. Husqvarna er Norges desidert mest solgte robotgressklipper og er blant de eldste på markedet.

IKKE MYE: Det eneste du får gjort på selve klipperen er å stille høyden på gresset, nermest trinnløst. Foto: Rune M. Nesheim
IKKE MYE: Det eneste du får gjort på selve klipperen er å stille høyden på gresset, nermest trinnløst. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Cramer er et helt nytt merke i Norge og de kommer med en rekke batteriprodukter. Gresstrimmere, motorsager, hekkesaker, gressklippere og løvblåsere står på programmet, og det oppsiktsvekkende er at man bruker 82 Volt batterier.

Cramer 1000

Deres robotgressklipper er av den konvensjonelle typen og overraskende primitiv når den skal settes opp. Dette er ikke maskinen for de som elsker å fordype seg i menyer og funksjoner, men desto bedre for de som bare vil koble den opp og få plenen klippet.

BLUBBA: Den er 50 cm bred men klipper bare 22. Hele chassiset kan enkelt nappes av og begge deler kan spyles når den skal rengjøres. Det kan kun et fåtall av konkurrentene. Foto: Rune M. Nesheim
BLUBBA: Den er 50 cm bred men klipper bare 22. Hele chassiset kan enkelt nappes av og begge deler kan spyles når den skal rengjøres. Det kan kun et fåtall av konkurrentene. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Dette er deres minste klipper i samme chassis. Du får den i versjoner som klipper både 1,5 og 2 mål plen. Cramer 1000 koster 11.900, 1500 koster 13.900 og 2000 koster 15,990,-

Her finnes ingen skjerm og ingen knapper. Kun start og stopp og et hjul for klipperhøyde mellom 2-6 cm. Bruksanvisningen kunne vært mer sexy, men blir naturlig nok svært enkel og kjapp å komme seg gjennom.

Roboten er nøyaktig den samme klipperen som Greenworks Optimow 1000.

Har du lyst til å stille inn om den skal bruke guide-ledning, hvor langt den skal gå på den og hvor mye til siden den skal gå for guidelinjen, må du laste ned appen og scanne QR-koden.

START OG STOPP: Det er de eneste knappene du får leke med på Cramer. Foto: Rune M. Nesheim
START OG STOPP: Det er de eneste knappene du får leke med på Cramer. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Når det er gjort, kan du også bestemme hvor mye og når den skal klippe, om den skal bruke en eller to guidelinjer og vise klipperen på kartet. Ingenting av dette står i bruksanvisningen. Valgene er en godt bevart hemmelighet til du åpner appen.

Med Appen kan du også starte og stoppe klippingen og sjekke posisjon på kartet. Du kan også legge inn flere Cramer-produkter i appen.

Klipperen gir et høyt kvalitetsinntrykk og har et bra og gjennomtenkt chassis som tåler ujevn plen uten å sette seg fast. Chassiset, som funker som støtfanger og sensor alle fire retninger, kan lett nappes av når maskina skal rengjøres og dette er en av få klippere man får lov til å spyle ren. Den veier bare 11 kilo men har til gjengjeld svært tynne hjul, kun 28 mm brede (31 og høyere knaster på McCulloch), som opprettholder litt marktrykk.

Den har både regn- og frostsikring og en klippebredde på 22 cm, men også denne har et overheng på 14 cm ut til kanten på klipperen. Anbefalt areal er 700 kvadratmeter, men maks er 1000.

22 CM. Maskina er stor og klippebredden relativt liten i forhold. Foto: Rune M. Nesheim
22 CM. Maskina er stor og klippebredden relativt liten i forhold. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Den går på en ganske bratt plen med to store felter og et smalt midtparti, en jobb den klarer veldig bra. Cramer lover den skal klare 35 prosent stigning eller 19 grader. De fleste andre lover mer mer.

Guidetråd er valgfritt og den har mulighet for å ha to stykker. Perfekt dersom du har en litt kronglete plen. Da bruker klipperen kortere tid på å komme til stedene og bruker kortere tid på å komme hjem.

Testresultat

Cramer RM1000

Nykommer som skynder seg sakte.

Svært enkel å sette opp mulighet for to Guideledninger og dermed flere plener. Klipper bredere.

Går sakte, tenker seg om mye. Koster mer enn identisk konkurrent.

Det erstatter i de fleste tilfeller behovet for en klipper med flere soner, noe man må opp noen prisklasser for å få, og den krever kun passasjer på 60 cm, så den kan faktisk få den til å gå på tre separate plener med passasjer mellom.

Klipperen har gått problemfritt i testperioden, men den er ofte ute og klipper. Heldigvis er den stillegående 58 dB mot 57 hos McCulloch, men maskinen er ikke like målrettet. Den går og snurrer rundt uten grunn innimellom og bruker innimellom lang tid på å skifte retning når den møter grensetråden.

Når klipperen koster såpass mye hadde det, om ikke annet for syns skyld, vært fint om den hadde såkalt softclip, slik at den bare tok en myk sving uten å stoppe når den kom til grensetråd og skal snu. Det gjelder forsåvidt for McCulloch og.

Mc Culloch ROB ROB R1000

Denne er den største i sin serie klippere som klipper arealer på 600 og 1000 kvadratmeter. De koster henholdsvis 6.990 og 8.990 kroner.

Designen er svært enkel og «forhjulsdrevet» med ett fast rundt hjul bak som ikke snurrer rundt. Det funker overraskende bra, selv om den sladder sidelengs når den sladder og vi innbiller oss at det gir lavere vedlikehold. Det sikrer i allefall full tyngde på begge drivhjul i alle sammenhenger.

INTET Å SE: Alt er rimelig nedtonet, med unntak av knæsj farge. Når du trykker stop, spretter lokket opp. Foto: Rune M. Nesheim
INTET Å SE: Alt er rimelig nedtonet, med unntak av knæsj farge. Når du trykker stop, spretter lokket opp. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Chassiset tåler ganske ujevne plener uten å sette seg fast og den finner som regel ut av busker uten problem. Vi opplevde bare et ufrivillig stopp, og da var det bakhjulet som hadde satt seg fast i en grop.

Klippebredden er smal, 17 cm. Klipperen har et overheng på 14 cm til hver side, så du må klippe gresset rundt kantlinjen med kantklipper fra tid til annen.

Den er på snittet av konkurrenter når det gjelder hellning. 25 prosent eller 14 grader.

MENY: Under lokket finner vi en skjerm og lettfattelig meny som ikke krever brukerveiledning, hvrtfall dersom man har satt opp noen tidligere. Foto: Rune M. Nesheim
MENY: Under lokket finner vi en skjerm og lettfattelig meny som ikke krever brukerveiledning, hvrtfall dersom man har satt opp noen tidligere. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Det innebærer også at den må gå mye for å holde store plener nede. Opp til 20 timer om dagen i gode vekstvilkår. Den er stillegående, så dersom den gule vandrende klumpen ikke sjenerer deg, er det ingen problem.

Men den er en stor kontrast til Robomow MS1000 som klipper plenen til vanlig. Den klipper 56 cm i bredden i et helt annet tempo, men også et helt annet støynivå og er bare utpå noen få timer om dagen.

TREHJULING: Løsningen later til å være genial. Ved å slippe svingbart hjul, slipper man stort overheng når hjulet ellers hadde pekt innover ved rygging. Foto: Rune M. Nesheim
TREHJULING: Løsningen later til å være genial. Ved å slippe svingbart hjul, slipper man stort overheng når hjulet ellers hadde pekt innover ved rygging. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Programmeres den til jobb på dagtid når du er borte, ser du den aldri jobbe. Robomow klipper også utenfor hjulbredden, slik at det blir mindre gress på kantene å hanskes med. Nok om den.

Mc Culloch koster betraktelig mindre og gir et flott resultat når den får jobbet noen dager.

Den lille klipperen har mange muligheter. Derfor er bruksavnisningen omfattende. Lær av Bosch som har verdens beste hurtigguide, så kan man heller kose seg med timer-innstilling, fjernstart, eco-modus etc. senere.

Testresultat

McCulloch Rob R1000

En liten trofast rakker

Liten og snerten, klipper bra, flere innstillingsmuligheter, stillegående, fin betjening, ledetråd som gir mulighet for minst en plen ekstra.

Klipper ofte, smal bredde, mangler app.

Det finnes rom for misforståelser i den norske bruksanvisningen, særlig på grunn av små bilder. Grenseledningen legges opp på samme måte som alle andre klippere, men krever guideledning for å gå tilbake til ladestasjonen.

At ladestasjonen peker ut mot plenen, slik den også gjør hos Cramer, gjør den enklere å plassere og guidelednignen gjør at klipperen slipper å følge en knotete vei hjem dersom hagen er komplisert.

Men strømkabelen som følger med er latterlig kort og krever skjøteledning dersom du ikke har en stikkontakt i umiddelbar nærhet.

Klipperen velger forskjellig avstand fra guideledningen hjem for å unngå spor på plenen.

Selve betjeningen er enkel å navigere i fra et bra display og gode knotter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer