Bading, badeland og corona

Nå åpner badeland og bassenger

Fra og med 15. juni kan norske badeanlegg åpne igjen. Det er heller ikke grunn til å frykte smitte ved bading på norske strender, ifølge FHI.

BADELAND: 15. juni kan badeanlegg åpne igjen, men alt er ikke som før! Dette er reglene du må forholde deg til dersom du planlegger en tur til et basseng- eller badeanlegg. Bilder: Scanpix. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

15. juni er nok en dato for gjenåpning etter at Norge stengte ned en rekke virksomheter 12. mars.

Fra og med denne uken kan norske badeland igjen åpne, så fremt de følger smittevernregler tilpasset basseng- og badeland.

Hygiene, avstand og renhold

Varmeperioden vi er inne i gjør sitt til at mange oppsøker norske strender og badeplasser - noe du trygt kan gjør uten å frykte coronasmitte, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). De gir følgende råd som gjelder bading i norsk natur i sommer.

Når det gjelder badeanlegg og badeland, sier David Koht-Norbye, daglig leder for Østfoldbadet og nestleder i styret til Badelandene, som består av 32 anlegg i Norge, at det i hovedsak er de generelle smittevernrådene som går igjen, også for badeland og basseng.

- Håndhygiene, krav om at alle skal dusje, 1 meters avstand mellom gjestene og krav om å ikke møte opp om man ikke er frisk, er det som går igjen, sier Koht-Norbye til Dinside.

Ekstra renhold av kontaktflater som dørhåndtak, vaskeservanter og toaletter, fire trappetrinn mellom hver gjest på rutsjebaner, unngå selvbetjening i kafeteriaer og ansvar for å styre og begrense antall gjester som befinner seg på badeanlegget, er andre tiltak som vil bli innført.

Han sier at det er disse prinsippene som går igjen som tiltak, og at det dessuten må gjøres lokale tilpasninger med tanke på kapasitet og liknende på de forskjellige anleggene i Norge.

- På Østfoldbadet vil vi eksempelvis tillate maksimalt 400 personer inne på anlegget til enhver tid. Her er tallet vanligvis 720, forteller han.

Åpner i juli

Også enkelte av fornøyelsesparkene består av større eller mindre badeanlegg. På Tusenfryd, hvor de åpnet dørene 13. juni, åpner de sitt badeområde i begynnelsen av juli.

Markedssjef Erik Røhne Andersen forteller at de viktigste tiltakene i tillegg til de generelle rådene de har, er:

  • Antallsbegrensning i området
  • Forsterkede renholdsrutiner for garderobe, toalettfasiliteter og dusj-soner
  • Avstandsmarkeringer for kø-soner
  • Reduksjon av antall solsenger for å imøtekomme avstandskrav på én meter
  • Tilgjengelig desinfeksjonsstasjoner for gjestene for å forebygge god håndhygiene

Bø Sommarland skriver på sine nettsider at de åpner dørene for gjester 4. juli. Her er deres tiltak mot smitte av covid-19.

Gir anbefalinger

På Folkehelseinstituttets nettsider skriver de at smittevernsreglene for organisert svømming også gjelder for badeland og publikumsbad, som blant annet innebærer at personer med symptomer på covid-19 ikke skal være til stede, god hygiene, redusert kontakt mellom personer samt ekstra renhold.

Samtidig skriver de at badeland kan ha større utfordringer med å opprettholde avstandsbegrensningen på 1 meter, og at følgende anbefalinger gjelder:

  • Det bør tilrettelegges for praktiske løsninger som sikrer at familiegrupper holder tilstrekkelig avstand. Områder kan deles inn slik at personer/familier/grupper spres ut over lokalets kapasitet.
  • Ledelsen bør utarbeide en oversikt over hvor mange personer som kan være tilstede i anlegget samtidig, basert på størrelsen på anlegget, kapasitet på garderober, toaletter og fellesdusj.
  • Forsterket renhold og vakthold ved rutsjebaner og andre områder utsatt for kø.
  • Avstandsmerking før rutsjebaner og stupebrett o.l.
  • Det bør vurderes å legge til rette for et system for korttidsbesøk (1t/1,5t/2t).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer