Julebrus

Nå blir den ny

Kommer i ny emballasje.

JULEN ER I BOKS: Lettjulebrusen fra Hamar og Lillehammer Bryggeri kommer på boks i år. Smaken skal være den samme. Foto/Illustrasjon: Prousenten
JULEN ER I BOKS: Lettjulebrusen fra Hamar og Lillehammer Bryggeri kommer på boks i år. Smaken skal være den samme. Foto/Illustrasjon: Prousenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

O helga natt! Det ble stor oppstandelse da Aass bryggerier byttet emballasje på julebrusen i fjor.

Nå følger Ringnes etter, og lanserer folkefavoritten lettjulebrus fra Hamar og Lillehammer på boks.

- Dette er et tiltak fordi vi ser at aluminiumsbokser er noe folk etterspør. Det så vi blant annet da vi lanserte Solo Super julebrus i fjor, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonsdirektør i Ringnes, til DinSide.

Når de nå prøver nye varianter, er det lettvarianten av deres mest populære julebrus som er først ut. Det er Ringnes som produserer Hamar og Lillehammer-brusen.

- Er dere ikke redd for reaksjoner? Aass bryggerier kunne melde om en klagestorm uten sidestykke da de annonserte skiftet fra glassflaske til boks.

- Vi skroter ikke glassflaska, men vi prøver ut en boks i tillegg til glassflaske og plastflaske, sier Bruusgaard.

Ringnes estimerer at de skal selge ti millioner liter julebrus i år, sju av dem er Hamar og Lillehammer-brusen. Ringnes, Dahls og Solo Super står for de resterende tre millionene. Dette er litt over halvparten av det totale julebrusmarkedet, som i fjor var på rundt 19 millioner liter, ifølge tall fra Nielsen analyse.

Stor oppstandelse

Hvor mye følelser som er knyttet til sesongbrusen kan Leif Eliassen, merkevareansvarlig i Aass bryggerier, skrive under på, etter at drammensbryggeriet bestemte seg for å bytte ut glassflasker for julebrusen med mer miljøvennlige aluminiumsbokser i fjor.

De har likevel ingen planer om å snu.

- Vi står fast på at julebrusen vår gjør seg best på boks. Mer miljøvennlig, lavere pris ut til kunden og bedre kvalitet på sluttproduktet mener vi fortsatt står seg som gode argumenter, sier Eliassen til DinSide.

Bryggeriet solgte like mye julebrus i fjor som åra før selv om vi endret emballasje og bare solgte på boks.

- Vi synes det er bedre å kaste oss uti uten redningsvest i Drammen, framfor å dyppe tåa forsiktig nedi som på Gjelleråsen.

Miljøhensyn

En av hovedårsakene til å bytte fra glass til boks er at aluminiumsbokser er mer bærekraftige enn glassflasker. Aluminiumsboksene er mye lettere, og følgelig mindre energikrevende i transport.

- Dette er også et tiltak fordi vi ser mange etterspør bokser, sier Bruusgaard.

Det gjenspeiles også i pantetallene. I 2022 ble det pantet rundt 1,5 milliarder bokser og plastflasker. Av disse var 921 millioner bokser.

- Ser vi på volum, selger vi mest julebrus i plastflasker, men det er ikke så rart, fordi de største flaskene er plast. Boks er foreløpig minst, men kategorien vokser veldig.

Boks er nå den mest brukte emballasjen.

Brun eller rød?

Julebrus er en nostalgisk tradisjon som vekker sterke følelser hos mange. De fleste vil ha julebrusen de har vokst opp med, men brusens farge er også viktig.

For skal den være brun, eller er det julas farge rød som gjelder?

JULEBRUS: Dagbladet spurte det norske folk hvilke farge julebrusen skal ha. Det var det tydeligvis stor uenighet om. Rød eller brun? Video: Endre Vellene Vis mer

- 2022 var det første året der brun og rød julebrus var omtrent like store, det ble bare solgt marginalt mer rød julebrus. Det blir spennende å se om den brune julebrusen vil gå forbi i år, sier Bruusgaard.

Det har også vært et realt skifte mot sukkerfri brus, men kategorien julebrus henger etter.

- Julebrus er en kategori som er litt treigere, her vil folk ha det «slik det var før».

Rundt 90 prosent av brusen Ringnes selger er sukkerfri, mens i kategorien for julebrus står sukkerbrusen uvanlig sterkt. I fjor solgte de omtrent like mye julebrus med og uten sukker, mens for markedet totalt var andelen julebrus med sukker rundt 60 prosent.

- Sukkerfritt hadde en økning på fem prosent, så det blir spennende å se om dette er året sukkerfritt tar igjen sukkerbrus, også i julebruskategorien.

Unikt fenomen

Det særnorske fenomenet med julebrus er unikt. I løpet av hele perioden står julebrus for 17 prosent av brusvolumet, ifølge Nielsen-tallene.

- Det at det kommer en sesongvariant som tar en så stor del av markedet, og i konkurranse med de store gigantene, er helt spesielt, sier Bruusgaard.

De siste par ukene før jul er hver fjerde liter brus som blir solgt, julebrus.

- Vi ser at engasjementet er veldig stort - ikke minst etter at sosiale medier kom, her er det høylytte diskusjoner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer