Nå blir det tillatt med nikotin i e-sigaretter også i Norge

Det har vært varslet i flere år, men nå sier myndighetene at det antakelig kommer rundt sommeren 2020.

VAPE-NIKOTIN: Per i dag er det ikke lov å selge dampevæske til e-sigaretter med nikotin i Norge. Etter flere år ser det nå til at dette også blir tillatt her. Helse- og omsorgsdepartementet uttaler til Dinside at det antakelig vil kunne tre i kraft før sommeren 2020. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
VAPE-NIKOTIN: Per i dag er det ikke lov å selge dampevæske til e-sigaretter med nikotin i Norge. Etter flere år ser det nå til at dette også blir tillatt her. Helse- og omsorgsdepartementet uttaler til Dinside at det antakelig vil kunne tre i kraft før sommeren 2020. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

E-sigaretter, vaping, elektroniske sigaretter: Det kan gå under mange navn, men uansett hva du kaller det så har det fått mye oppmerksomhet i høst, etter medieoppslag om e-sigaretter som ble koblet til sykdomsutbrudd og dødsfall i USA (se oppdatering nederst i artikkelen).

Per i dag er det slik at utstyr til damping kan selges i Norge, med ett viktig unntak: Alt som inneholder nikotin.

Men dette blir det med stor sannsynlighet slutt på i 2020: Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) da skal det da bli tillatt med salg av nikotinholdig dampevæske også i Norge.

- Ikrafttredelse antas sommeren 2020

Norske regler på spørsmålet om lovligheten av salg av nikotinholdige e-sigaretter følger EØS-reglene, og ifølge EUs tobakksdirektiv skal damping med nikotinholdige e-sigaretter likestilles med vanlige sigaretter.

Derfor har det lenge vært sagt at dette skal komme for lovlig salg i Norge: I 2018 uttalte HOD til Dinside at de trodde reglene ville være på plass slik at dette kunne komme lovlig i salg i Norge i 2018.

Slik gikk det imidlertid ikke, men nå uttaler departementet til Dinside at de antar dette vil være på plass før sommeren 2020:

- E-sigaretter med nikotin blir tillatt i Norge når EUs tobakksdirektiv blir innlemmet i EØS-avtalen og de tilhørende endringene i tobakksskadeloven trer i kraft. Det forventes innlemmelse i EØS-avtalen våren 2020. Det antas derfor at ikrafttredelse av lovendringene vil kunne skje før sommeren 2020. Estimatene er usikre inntil EU formelt har godkjent innlemmelsen, svarer Helse- og omsorgsdepartementet Dinside i en e-post.

MERKES: Den norske merkingen antas å bli lik som den i Sverige, som vist på bildet. Foto: Nordic Light
MERKES: Den norske merkingen antas å bli lik som den i Sverige, som vist på bildet. Foto: Nordic Light Vis mer

Per i dag kan norske forbrukere kjøpe nikotinholdig dampevæske for personlig forbruk fra utlandet, enten fra nett eller de kan selv ta det med over grensen.

Når dette blir tilgjengelig i Norge, vil det følge krav og begrensninger som i EU-direktivet:

- E-sigaretter vil underlegges en registreringsordning hos Legemiddelverket. Produktkravene til e-sigaretter vil følge kravene i EUs tobakksdirektiv 2014/40/EU. Her finnes en rekke detaljerte krav til innholdsstoffer, barnesikring, lekkasjesikring, helseadvarsler og mer, uttaler departementet via sin presseavdeling.

Ifølge EUs tobakksproduktdirektiv, er det tillatt med maks 20 mg/ml nikotin, i dampevæskene som selges der. Dette vil også gjelde i Norge.

- Tror det kommer i 2020

Norvald Heidel, direktør i selskapet Nordic Light - som er en e-sigarett-merkevare - sier til Dinside at den norske implementeringen av loven har blitt utsatt gang på gang - men at de nå har tro på at dette vil være på plass i løpet av 2020.

- Det er fortsatt usikkert når det norske lovverket åpner for salg av e-sigaretter. Med press fra EFTAs overvåkningsorgan, som stiller spørsmål ved de gjentatte utsettelsene, håper vi på at det åpnes for registrering av produkter veldig snart, sier Heidel til Dinside.

Han uttaler at norske myndigheter har foreslått en registreringsperiode for produsenter på seks måneder, og at dersom dette vedtas så tror han at e-sigaretter tidligst vil være for salg fra juli/august 2020.

Det vil ifølge Heidel være opp til Legemiddelverket å kontrollere og registrere all dampevæske som selges i Norge.

- Dette gir trygghet for hver enkelt forbruker når salget tillates. I dag må damperne importere væsken selv, og det betyr at det i praksis er ingen godkjenningsordning hvis man handler hos usikre nettbutikker i utlandet, hevder Heidel.

Han forteller videre at det er bestemt at e-sigaretter skal være synlige i butikkene, at det skal være 18-års aldersgrense for kjøp, og at forpakningene skal utformes på en måte som ikke er rettet mot ungdom.

- Bekymret

Dinside har tidligere skrevet om bekymringene rundt «vape»-forgiftninger, etter at svenske myndigheter tidligere i år gikk ut og advarte mot forgiftninger fra e-sigarettvæske, «vape juice», med nikotin.

Lungeskader

Giftinformasjonen følger også med på utviklingen av tilfeller med alvorlige lungeskader i forbindelse med bruk av THC-holdige e-sigaretter - og advarer om at slike tilfeller også kan dukke opp i Norge.

Det har fra juni til desember 2019 blitt rapportert om 2409 hospitaliserte pasienter og 52 dødsfall på grunn av EVALI (E-cigarette, or Vaping, product use-Associated Lung Injury) fra alle 50 stater i USA ifølge rapporter fra CDC (Center for Disease Control and Prevention).

Det er færre rapporterte tilfeller i Europa, men det har i desember dukket opp to mistenkte tilfeller i Sverige.

(Kilde: Giftinformasjonen/Helsebiblioteket)

Bekymringene har kommet etter at man har sett at flere forgiftes av nikotin-væsker til e-sigaretter - og faren er spesielt stor for barn: En eneste klunk med e-væske med nikotin kan forårsake alvorlige symptomer hos et barn.

Mari Tosterud, avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen i Norge, uttalte den gang til Dinside at de var bekymret for hva som vil skje når e-sigarettvæsker med nikotin kommer i salg i Norge.

Og bekymringen er der fortsatt:

- Bekymringene våre er de samme som da. Vi synes ikke noe om de veldig konsentrerte væskene som barna kan få i seg en farlig mengde av, men hvor stort problemet blir når dette kommer i salg, vet vi ikke, sier Tosterud til Dinside.

- Men vi håper foreldrene blir oppmerksomme på det slik at de oppbevarer det slik at barna ikke får tak i det, sier hun videre.

Per 19. desember 2019 hadde Giftinformasjonen fått 70 henvendelser om eksponeringer for elektroniske sigaretter, mot 65 eksponeringer i hele fjor.

Tosterud forteller at de hadde fem henvendelser i 2012, 12 i 2012 og 56 i 2014 - og a det har ligget på mellom 56 og opp til 70 i åra etter det.

OPPDATERT: Når det gjelder sykdomsutbruddet i USA, har folkehelseinstituttet kommet med en oppsummering og redegjørelse her. Der kommer det blant annet fram at de fleste tilfellene har vært knyttet til bruk av rusmiddelet THC (tetrahydrocannabinol1)-holdige produkter og fortykningsmiddelet vitamin E-acetat, men at det krever ytterligere studier for å fastslå årsaken til utbruddet skyldes dette alene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer