Hoverboard, Segway og små elektriske kjøretøy

Nå blir små elektriske kjøretøy sidestilt med sykkel

Nytt regelverk for små elektriske kjøretøy er klart. De sidestilles med sykkel, og det blir ikke aldersgrense eller hjelmpåbud.

SIDESTILLES MED SYKKEL: Nå har Samferdselsdepartementet bestemt at hoverboard og andre små elektriske kjøretøy, sidestilles med sykkel. Det er ingen aldersgrense og det er ikke påbud om hjelmbruk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SIDESTILLES MED SYKKEL: Nå har Samferdselsdepartementet bestemt at hoverboard og andre små elektriske kjøretøy, sidestilles med sykkel. Det er ingen aldersgrense og det er ikke påbud om hjelmbruk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. juli 2014 ble det lov å kjøre selvbalanserende kjøretøy i Norge, da med 16-årsgrense og med mange begrensninger til hvor man kunne kjøre.

Og slik har det vært, inntil nå.

Regjeringen har i dag fastsatt nytt regelverk for små elektriske kjøretøy, som blant annet innebærer at aldersgrensen fjernes.

Dette gjelder for hoverboard/ståbrett, selvbalanserende kjøretøy som Segway og andre små, elektriske kjøretøy.

Ønsket 12-årsgrense og hjelmpåbud

For nøyaktig ett år siden gikk regjeringen ved samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ut og meldte at de ønsket å endre reglene for små elektriske kjøretøy som ståhjulinger og el-sparkesykler, slik at de ble sidestilt med vanlige tråsykler.

Regjeringen ønsket blant annet å fjerne aldersgrensa som er i dag – noe som ble møtt med stor motstand fra både politi og trafikksikkerhetsorganisasjoner.

På bakgrunn av høringssvarene ønsket Vegdirektoratet å se på muligheten for et alders- og hjelmkrav for kjøring av små elektriske kjøretøy – og de kom med et nytt forslag til regelverk.

Dette forslaget, som Samferdselsdepartementet nå har tatt stilling til i sitt arbeid med nytt regelverk, omfattet både 12-årsgrense og hjelmpåbud for noen kjøretøygrupper, hastighetsgrenser og forsikringsspørsmål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer