– Mange tror at flått er noe som kommer om sommeren, men så lenge det er mer enn fem grader ute, kan flåtten være aktiv, sier biolog Yvonne Kerlefsen.
Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus veileder både helsepersonell og privatpersoner, og opplever stor pågang året rundt. Offisielt varer sesongen fra april til november, men i år opplevde de en økning i antall henvendelser fra tidlig mars.
– Sesongen begynte tidlig i år på grunn av varmen, og det er derfor viktig å sjekke seg på kvelden dersom man har vært ute i et område med mye flått. Det er ikke alltid like enkelt å unngå flåttbitt selv om man har kledd godt på seg, sier biologen.
En økning i TBE-smitte
I Norge er skogflåtten en gjenganger i kystområdene i Sør-Norge og nordover opp til Helgeland. Aller vanligst er den på Sørlandet.
– Generelt sett er det ganske mye flått langs kysten av Norge, men det er viktig å sjekke seg så lenge man ferdes på steder med høyt gress og skog, sier Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret.
Mange frykter flåtten fordi den kan spre sykdommer til både mennesker og dyr. Spesielt stor er frykten for Borrelia-bakterien og skogflåttcefalitt, eller TBE-viruset som den også kalles. Mange får ingen eller milde symptomer, men både borreliose og TBE kan potensielt gi svært alvorlig sykdom.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger