Tine bambusskje

Nå er den endelig her: – Mye bedre!

Har du irritert deg over de små treskjeene på Tine-yoghurtene? Snart kommer det nye og lengre bambusskjeer. Vi har fått testet dem.

NY SKJE: Vi fikk to eksemplarer av Tines nye bambusskje, og den har vi testet. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen / Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juli i år innførte EU et forbud mot plast, som omfattet blant annet plastbestikk.

Lovverket førte til at Tine og andre produsenter måtte finne alternativer til produkter som engangsskjeer i plast og sugerør. De midlertidige treskjeene til Tine har fått hard medfart av kundene, mens Q-Meieriene i en periode har solgt mellommåltid uten skje i pakken fordi de ikke hadde et godt alternativ.

Tine har lovet bot og bedring med skjeer i bambus og med lengre skaft, og nå er de her.

Øverst i saken kan du se en video der vi tester den nye Tine-skjeen og sammenlikner den med den omstridte og korte treskjeen.

Har hatt en utfordring

Leder for bærekraft i Tine, Bjørn Malm forteller at de har hatt er år å forberede seg på, men at det har vært vanskelig å finne skjeer som passer til maskinen og ikke blir for brede for yoghurtbegeret.

Vi møter han i Tines lokaler, for å snakke om de nye bambusskjeene.

BAMBUSSKJE: Slik ser den nye skjeen i bambus til Tine ut. Den korte treskjeen forsvinner. Foto: Bim Zachrisson Totland
BAMBUSSKJE: Slik ser den nye skjeen i bambus til Tine ut. Den korte treskjeen forsvinner. Foto: Bim Zachrisson Totland Vis mer

- Da vi nærmet oss juli så vi at vi ikke fikk de skjeene vi ønsket. Vi var klar over at den midlertidige skjeen ikke fungerer godt, men vi var nødt til å møte de nye kravene og det var det beste vi kunne finne til vår emballasje på det tidspunktet.

- Vurderte dere å selge yoghurt uten skje?

- Vi valgte å gå ut med den midlertidige skjeen. Det var jo for en kortere periode og det er bedre med skje til yoghurten enn ingen skje.

Ny bambusskje

Nå er altså de nye bambusskjeene her. Malm kan fortelle at det har blitt gjort tre større endringer.

- Skjeen har blitt lengre, vi har byttet ut plastinnpakningen med en papirinnpakning og skjeen er utformet på en måte som skal passe mer til begeret.

NY SKJE: Leder for bærekraft i Tine, Bjørn Malm. Foto: Bim Zachrisson Totland
NY SKJE: Leder for bærekraft i Tine, Bjørn Malm. Foto: Bim Zachrisson Totland Vis mer

Den midlertidige skjeen, som er av tre har fått mye kritikk for at den er kort og at man får gris på henda.

- Den nye skjeen vil fungere like godt som plastskjeen. Når folk bruker den tror jeg ikke de vil tenke så mye over forskjellen, selv om den kanskje er litt annerledes å spise med.

- Den nye skjeen er flat, tror du forbrukerne vil oppleve at yoghurten renner av?

- Yoghurten er tyktflytende og blandet med müslien blir den enda fastere. Jeg tror ikke man vil oppleve at det renner av. Skjeen er også ganske stiv, så den vil ikke knekke, men man er avhengig av å dytte den litt kraftig sammen så den sitter bra.

- De nye skjeene er jo veldig like Q-Meierienes skjeer. Hva tenker du om at dere produserer så like skjeer?

- Både Q og Tine ønsker å finne frem til gode løsninger for forbruker. At vi begge har valgt en tilnærmet lik skje på noen av våre produkter viser at skjeen vil fungere bra, men også at dagens utvalg av treskjeer er begrenset, forteller Malm.

LIKE: Skjeen til venstre er Q-Meierienes, mens skjeen til høyre er Tines. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen
LIKE: Skjeen til venstre er Q-Meierienes, mens skjeen til høyre er Tines. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen Vis mer

Et forsøplingsproblem

Da det ble kartlagt hva slags plast som havnet i sjøen var det mye engangsbestikk.

- Bambusskjeene brytes ned i naturen, slik var ikke tilfellet for plastskjeene, forteller Malm og fortsetter.

- Det er først og fremst et tiltak for å redusere forsøpling. Ved å bytte til bambusskjeer reduserer vi plastforbruket med 100 tonn plast i året.

De nye skjeene kommer i løpet av november. De skal fases inn og byttes ut med de midlertidige treskjeene litt etter litt.

- Jeg tipper de første skjeene er på markedet om rundt en ukes tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer