Julemat

Nå er den tilbake!

Saftsuksessen er tilbake i butikk, men butikkene melder allerede om hamstring. Neste uke kommer utfordreren.

I BUTIKK: Orklas julebrussuksess er tilbake. Har de klart å produsere nok i år? Arkivfoto: Privat
I BUTIKK: Orklas julebrussuksess er tilbake. Har de klart å produsere nok i år? Arkivfoto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julemat- og drikke hører tradisjonene til, men det er også plass til noen nykommere. Og få juleprodukter har fått like godt feste i Norge som julebrussaft.

Da Orklas Fun light, den første sukkerfrie saften med smak av julebrus, ble lansert i 2020 ble den revet ut av butikkene på kort tid. Kremmere land og strand rundt så sitt snitt til å tjene noen ekstra kroner og solgte saften for opptil tusen kroner på Finn.no.

HJEMMELAGET: Julebrusen eller julesaften kan enkelt lages hjemme! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Og nå, dere, nå er den i butikk!

En kjapp sjekk i butikker i Oslo viser at det fortsatt er mye igjen, men enkelte steder ble det utsolgt på få dager, melder Telemarksavisa.

Etter to-tre dager var Rema 1000 i Skien sentrum tom for det første partiet med julebrussaft.

– Det har vært en del folk som hamstret, mest trolig for å legge dem ut på Finn, sier kjøpmann Lars Normann hos Rema 1000 på Arkaden til ta.no.

Er den utsolgt der du bor, er den også tilgjengelig på nettbutikken Oda.

Saft-smell

Også i fjor var etterspørselen langt større enn tilbudet, og til tross for at produksjonen ble sjudoblet fra 2020 til 2021 gikk butikkene tomme. Dette til tross for at det også ble lansert ikke bare ett, men to nye alternativer: Lerum Zeroh! Hoho, i rød og brun variant.

Orkla har mer enn doblet produksjonen av julebrussaften fra i fjor, forteller informasjonssjef Anne Gjemdal.

- Vi håper inderlig at alle som har lyst skal få smake på julebrussaften i år, sier Gjemdal til DinSide.

Da DinSide testet julebrussaft i fjor var det den brune Lerum, Zeroh! hoho, som stakk av med seieren. Denne saften tappes på flaske i skrivende stund, og skal være i butikk neste uke, uke 41. Med en liten endring.

– Selv om den brune julebrussaften fikk svært gode tilbakemeldinger, så kan jo alt forbedres og utvikles. Vi har valgt å gi testvinneren fra i fjor enda mer smak av jul. Vi gir oss selvfølgelig ikke før vi får terningkast seks! sier Ronny Solvik, markedssjef i Lerum.

Oppskriften på julebrussaft finner du her

Det vil også være lettere å få fatt i de lokale favorittene, forteller Solvik. For det er jo slik at i noen deler foretrekker flertallet brun julebrus, mens andre sverger til rød. Firmaet gjorde en større undersøkelse da de lanserte brusen, og kombinert med fjorårets salgstall er planen at det nå skal være nok av de ulike typene over hele landet.

Snart tid for julebrus

Altfor tidlig eller ikke tidlig nok? Julebrusen er også rett rundt hjørnet. Denne uka kjøres de første pallene med julebrus ut til butikkene.

- Julebrusen kjøres ut til grossist i uke 40, og har lansering og salgsstart i uke 42, sier Stina Kildedahl-Johannesen, informasjonssjef i Hansa Borg bryggerier, til DinSide.

Også Ringnes og Aass melder om salgsstart i uke 42, og de to bryggeriene er aktuelle med hver sin nyhet.

Ringnes lanserer noe så sjeldent som en splitter ny julebrus, SoloSuper. Dette er første gang vi ser en julebrus fra en eksisterende merkevare, ikke knyttet til bryggeriet.

Hos Aass bryggerier skal selve julebrusen smake som i fjor, men nytt av året er at de ikke lenger vil selge julebrus på flaske. Av miljøhensyn selges nå årets julebrus bare på boks, noe som førte til et aldri så lite ramaskrik da nyheten ble annonsert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer