Matnyheter:

Nå er snakkisen tilbake

Og den har fått en rød, søt søster.

SOM EN SØT KARAMELL: De ekstra søte Cotton Candy-druene har vært svært populære. I år får de selskap av flere nye varianter, her er en av dem. Foto: Elisabeth Dalseg
SOM EN SØT KARAMELL: De ekstra søte Cotton Candy-druene har vært svært populære. I år får de selskap av flere nye varianter, her er en av dem. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du blitt kjent med Cotton Candy-druene? De californiske druene har tatt verden og sosiale medier med storm. Det er kanskje ikke så rart: De små, grønne druene ekstra søte.

I tillegg har de det litt eksklusive ved seg at de ikke alltid er tilgjengelig.

Nå er de i tilbake i butikk, og i år får de selskap av en ny, rød variant, sier Egil Skjæveland, innkjøper i Coop Norge.

- Det er fem varianter Candy-druer vi kommer til å bruke i løpet av sesongen, og det er Candy Snaps, Candy Hearts, Candy Dreams, Candy Drops og Candy Crunch. Felles for alle variantene er at de har en smaksprofil som kan minne om karamell og godteri, sier Skjæveland.

Supermarkedkjeden Meny har også fått inn de grønne Candy-druene, forteller Nina Horn Hynne.

Helt «naturlig»

Som de aller fleste matdiller har Cotton Candy-druene hatt sine 15 minutters berømmelse på TikTok.

Videoene har i hovedsak hatt to tema: noen har injisert druene med smeltet sukkerspinn (nei) og du prøve å fryse dem ned (anbefales), i tillegg til det åpenbare: Hvorfor kan ikke all frukt smake som godteri?

Det er ikke noe kunstig ved Cotton Candy-druene, men det er et resultat av tolv års forsøk og krysning av en rekke ulike druesorter. Målet var å få en skikkelig søt drue, med sprøtt og godt skall, uten de bitre druesteinene.

Resultatet var så søtt at enkelte sammenlikner smaken med sukkerspinn, cotton candy. Vi måtte selvsagt prøve nyheten, og dette er blant de søteste druene vi har smakt, men la oss være ærlig: Det smaker druer, ikke godteri.

CANDYDRUER: Candy-druene er ekstra søte, og her er ganske så tydelige hint av både karamell og vanilje - men det smaker fortsatt druer, ikke godteri. Foto: Elisabeth Dalseg
CANDYDRUER: Candy-druene er ekstra søte, og her er ganske så tydelige hint av både karamell og vanilje - men det smaker fortsatt druer, ikke godteri. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Når det er sagt, har disse druene søte undertoner av karamell og vanilje, som kan dra tankene i retning sukkertøy, på en betydelig mer tydelig måte enn når vinanmeldere snakker om kattepiss og lær.

Sunt alternativ

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør er positiv til de søte druene. Hun har tidligere sagt til Dagbladet at det positive med å spise søt frukt, er at de inneholder 80-90 prosent vann, slik at sukkermengden blir begrenset.

- Ernæringsmessig er vi også opptatt av å skille mellom «tilsatt» og «naturlig» sukker. Ikke fordi selve sukkeret er annerledes, men om du spiser en drue, får du samtidig næringsstoffer som blant annet fiber og antioksidanter, som kroppen trenger. Spiser du sukkerspinn får du bare sukker.

- Når det er sagt, det kan være negativt om mat får mer og mer sukkersmak, fordi man venner seg til at det må smake veldig søtt for at man skal synes det er godt. Men det er den eneste lille reservasjonen jeg eventuelt har, sier hun og legger til:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer