Farlige stoffer i såpe og sminke

Nå forbys flere farlige stoffer i såper og kosmetikk

Flere ingredienser som blant annet brukes i sminke, såper, sjampo og deodoranter blir forbudt fra 2020.

FARLIGE STOFFER I KOSMETIKK-PRODUKTER: Nå forbys farlige stoffer i såper, sjampo, sminke og deodoranter - ja, generelt gjelder forbudet alle personlige pleieprodukter som vaskes av ved vanlig bruk. Stoffene forbys fordi de kan være svært miljøskadelige og noen er også hormonforstyrrende. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix
FARLIGE STOFFER I KOSMETIKK-PRODUKTER: Nå forbys farlige stoffer i såper, sjampo, sminke og deodoranter - ja, generelt gjelder forbudet alle personlige pleieprodukter som vaskes av ved vanlig bruk. Stoffene forbys fordi de kan være svært miljøskadelige og noen er også hormonforstyrrende. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart er det slutt for flere miljøskadelige stoffer som brukes i kosmetiske produkter.

Stoffene som nå forbys er D4 og D5 som er noe som kalles «siloksan» og som brukes for å gjøre produkter enklere å smøre på kroppen. I tillegg kommer det er forbud mot PFOA, som er et såkalt «perfluorert stoff» med vann- og fettavstøtende egenskaper. Det brukes blant annet i impregneringsmidler, men kan også forekomme i kosmetikkprodukter.

Stoffene forbys fordi de kan være svært miljøskadelige. De brytes langsomt ned og kan hope seg opp i levende organismer.

Ettersom slike produkter brukes i stort omfang, er faren at store mengder kan havne i naturen, ifølge Miljødirektoratet.

Forbudene gjelder fra 2020.

Fant D5 i 14 av 70 deodoranter

D4 og D5 er stoffer som norske miljømyndigheter har jobbet med å få satt på forbudslisten i årevis. D5 har stått på Miljødirektoratets prioriteringsliste siden 2006.

For ett år siden undersøkte Framtiden i våre hender 70 deodoranter som selges i Norge, for å se om de inneholdt D5. De fant det miljøskadelige stoffet i 14 av 70 deodoranter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer