Pant og returordninger

Nå kan du få penger for dette

Isprodusent kommer med ny panteordning for ispapiret.

KAN PANTES: Nå kan ispapiret ditt pantes. Om du spiser mange is, kan det monne i lengden. Foto: Hennig-Olsen Is
KAN PANTES: Nå kan ispapiret ditt pantes. Om du spiser mange is, kan det monne i lengden. Foto: Hennig-Olsen Is Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommermånedene er over oss, og det betyr at det er høysesong for iskrem.

Men med småis som kommer innpakket i alskens farger, fører det med seg et stort problem: forsøpling på badestrender og i bygatene.

- Få penger tilbake

Nå slår isprodusenten Hennig-Olsen Is et slag for å endre uvanene.

De innfører nemlig pant på iskrememballasje.

- Vi produserer om lag 150 millioner småis årlig. Det er veldig mye plast. Det er egentlig veldig god emballasje, men ikke hvis det havner i naturen. Og det er hele cluet, vi må få folk til å være bevisste på hvor de gjør av søpla, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen til Dagbladet.

Han kaller tiltaket en «kul måte» å prøve å få folk til å tenke mer over hvor de gjør av avfallet sitt, særlig når de er på farta og kjøper en is eller sjokolade.

- Jeg ser jo det ligger mange mye rundt omkring langs veier og sånn. Da gjelder det å få samlet det inn, så det ikke flyr rundt i naturen eller sjøen.

Pante med mobilen

I en pressemelding understreker Paal Hennig-Olsen at de selvsagt vil at alle skal kunne kose seg med is om sommeren - om de er på stranda, på festival eller på bytur.

- Selv om det er søppelbøtter ved utsalgsstedene, kommer likevel mye emballasje fra iskrem på avveie, og sånn vil vi ikke ha det!

Hennig-Olsen forteller at isprodusenten nå tester ut en ordning hvor du kan pante ispapiret ved hjelp av mobilen.

- Kast søpla der den hører hjemme, og få penger tilbake, sier han.

40 øre per is

Penger får du ved å laste ned en app kalt Bower og skanne strekkoden på småisemballasjen. Da får du 40 øre per is om du kaster den i en offentlig søppelbøtte, eller om du kildesorterer i plast- eller papirsøppel.

- Du skanner koden, så tror jeg du tar bilde. Du må dokumentere at du har gjort det du skal, sier Hennig-Olsen til Dagbladet.

Benytter du deg av muligheten til å pante ispapiret, kan du også velge om du vil ha pengene utbetalt, eller gi dem bort til et godt formål.

Panteordningen gjennomføres i samarbeid med Joker og Nærbutikken. De regner ifølge Hennig-Olsen Is med å selge over én million småis i sommer.

OPPBEVARING: Melk skal ikke oppbevares hvor som helst, her får du melke-tabbene du bør unngå i sommer. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Det er første gang vi gjør dette og vi er svært spente på effekten, sier Hennig-Olsen i pressemeldingen.

- Resirkuler gjerne!

Han forteller at Hennig-Olsen Is det siste året har endret all emballasjen på småisen sin til såkalt monomateriale, sånn at alt kan resirkuleres.

- Så om du i tillegg kan resirkulere når du skal kaste søpla, gjør det!

Suwar Mert, som er administrerende direktør og grunnlegger av Bower, forteller at målet er å sammen endre forbrukeratferden.

- Brukt emballasje, som lenge har blitt kalt søppel, har til syvende og sist en videresalgsverdi. Ved å aktivt stimulere forbrukere når de resirkulerer riktig, kan vi sammen øke gjenvinningsgraden og demonstrere sirkulærøkonomi for forbrukere så vel som produsenter, sier Mert, og forklarer:

- Av samme grunn er vi svært fornøyd med samarbeidet med Hennig-Olsen, som vil være en viktig byggestein mot en betydelig endring, sier Suwar Mert.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer