Sommermånedene er over oss, og det betyr at det er høysesong for iskrem.
Men med småis som kommer innpakket i alskens farger, fører det med seg et stort problem: forsøpling på badestrender og i bygatene.
- Få penger tilbake
Nå slår isprodusenten Hennig-Olsen Is et slag for å endre uvanene.
De innfører nemlig pant på iskrememballasje.
- Vi produserer om lag 150 millioner småis årlig. Det er veldig mye plast. Det er egentlig veldig god emballasje, men ikke hvis det havner i naturen. Og det er hele cluet, vi må få folk til å være bevisste på hvor de gjør av søpla, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen til Dagbladet.

- 6000 kroner for to drinker og snacks
Han kaller tiltaket en «kul måte» å prøve å få folk til å tenke mer over hvor de gjør av avfallet sitt, særlig når de er på farta og kjøper en is eller sjokolade.
- Jeg ser jo det ligger mange mye rundt omkring langs veier og sånn. Da gjelder det å få samlet det inn, så det ikke flyr rundt i naturen eller sjøen.
Pante med mobilen
I en pressemelding understreker Paal Hennig-Olsen at de selvsagt vil at alle skal kunne kose seg med is om sommeren - om de er på stranda, på festival eller på bytur.
- Selv om det er søppelbøtter ved utsalgsstedene, kommer likevel mye emballasje fra iskrem på avveie, og sånn vil vi ikke ha det!

Burger King-reklame hudflettes
Hennig-Olsen forteller at isprodusenten nå tester ut en ordning hvor du kan pante ispapiret ved hjelp av mobilen.
- Kast søpla der den hører hjemme, og få penger tilbake, sier han.
40 øre per is
Penger får du ved å laste ned en app kalt Bower og skanne strekkoden på småisemballasjen. Da får du 40 øre per is om du kaster den i en offentlig søppelbøtte, eller om du kildesorterer i plast- eller papirsøppel.
- Du skanner koden, så tror jeg du tar bilde. Du må dokumentere at du har gjort det du skal, sier Hennig-Olsen til Dagbladet.
Benytter du deg av muligheten til å pante ispapiret, kan du også velge om du vil ha pengene utbetalt, eller gi dem bort til et godt formål.
Panteordningen gjennomføres i samarbeid med Joker og Nærbutikken. De regner ifølge Hennig-Olsen Is med å selge over én million småis i sommer.
- Det er første gang vi gjør dette og vi er svært spente på effekten, sier Hennig-Olsen i pressemeldingen.
- Resirkuler gjerne!
Han forteller at Hennig-Olsen Is det siste året har endret all emballasjen på småisen sin til såkalt monomateriale, sånn at alt kan resirkuleres.
- Så om du i tillegg kan resirkulere når du skal kaste søpla, gjør det!
Suwar Mert, som er administrerende direktør og grunnlegger av Bower, forteller at målet er å sammen endre forbrukeratferden.

Runar (75) fikk e-postsjokk: - Hva i all verden?
- Brukt emballasje, som lenge har blitt kalt søppel, har til syvende og sist en videresalgsverdi. Ved å aktivt stimulere forbrukere når de resirkulerer riktig, kan vi sammen øke gjenvinningsgraden og demonstrere sirkulærøkonomi for forbrukere så vel som produsenter, sier Mert, og forklarer:
- Av samme grunn er vi svært fornøyd med samarbeidet med Hennig-Olsen, som vil være en viktig byggestein mot en betydelig endring, sier Suwar Mert.