Løpesko for terreng

Nå kan du gjøre kupp på testvinnere

Du kan få supre løpesko til en mye lavere pris dersom du kjøper utgående modeller.

TESTVINNERE AV TERRENGLØPESKO: Dinside har testet terrengløpesko siden 2014. Nå kan du få flere av de gamle testvinnerne til kraftig redusert pris. Og ja, det er fremdeles skikkelig bra sko! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TESTVINNERE AV TERRENGLØPESKO: Dinside har testet terrengløpesko siden 2014. Nå kan du få flere av de gamle testvinnerne til kraftig redusert pris. Og ja, det er fremdeles skikkelig bra sko! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Dinside har gjennom flere år testet løpesko – og da spesielt terrengløpesko.

Det finnes etter hvert veldig mange bra løpesko for terreng – men som du kan lese av testene våre så er det også mange modeller som ikke er anbefalt og som du etter vår mening bør unngå å kjøpe – som du kan lese mer om i testene våre:

Nå er vårens nye modeller på vei ut i butikkene, og mange har fått nye farger eller andre forandringer.

Og når det kommer en ny modell, selges gjerne fjorårets modell unna til en lavere pris.

Men selv om det kommer nye modeller, betyr det ikke at de modellene som vi har testet og gitt gode skussmål, er dårlige kjøp.

Vi vil heller si tvert imot:

Du kan få en testvinner til halve prisen.

Selv om verden går videre og produktene utvikles, er det ikke dermed sagt at produkter som har vært i salg noen år, er dårlige eller ikke gjør jobben selv om de ikke har årets farger eller er omtalt i nyhetskatalogen.

Vi kan fremdeles stå inne for at de skoene som vi har testet på Dinside siden 2014, er gode valg for deg som vil løpe i skogen.

Og ja, gamle modeller – spesielt de som har en etterfølger på vei – selges billigere, helt ned i halv pris.

SKOGENS KONGE 2014: Inov8 X-talon 212. Vi var mektig imponert over disse skoene i 2014 - og de er fremdeles blant våre favoritter. Nå kommer en ny modell, arvtageren X-talon 230. Nå får du X-talon 212 for rundt 700 kroner. Det er et røverkjøp. Foto: Per Ervland
SKOGENS KONGE 2014: Inov8 X-talon 212. Vi var mektig imponert over disse skoene i 2014 - og de er fremdeles blant våre favoritter. Nå kommer en ny modell, arvtageren X-talon 230. Nå får du X-talon 212 for rundt 700 kroner. Det er et røverkjøp. Foto: Per Ervland Vis mer

Se for eksempel på disse skoene fra Inov8, som vi utropte til «Skogens konge» og overlegent best i test, i 2014:

Inov8 X-talon 212.

Nå har det kommet en ny modell som skal ta over for den gamle X-talon 212. Arvtakeren heter X-talon-230. Og det interessante er prisforskjellen:

Nå kan du få X-talon 212, som Dinside ga terningkast 6 da vi testet den i 2014, for rundt 700 kroner.

Den nye, og riktignok oppgraderte modellen, X-talon 230, koster fra 1.400 kroner.

Om du tenker at du greier deg med den gamle modellen, er det gode muligheter for å slippe unna med halv pris der, altså.

Kanskje er det like smart å koste på seg to par til halv pris, heller enn et par til fullpris – fordi det er smart å variere skotøy med tanke på å forebygge skader.

TESTVINNERE I 2017: Gamle testvinnere - men fremdeles gode sko! Mizuno og Altra var noen av de største favorittene i 2017. Men her fikk ingen dårligere enn terningkast 5! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TESTVINNERE I 2017: Gamle testvinnere - men fremdeles gode sko! Mizuno og Altra var noen av de største favorittene i 2017. Men her fikk ingen dårligere enn terningkast 5! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Gjør kupp på tidligere testvinnere på Dinside

Dette er alle terrengskoene som vi har testet og som har fått terningkast 5 eller 6. Vi vil fremdeles stå inne for at alle disse skoene er gode kjøp.

Du kan lese mer om de ulike modellene ved å klikke den inn på testen det året testen ble gjort: 2017, 2016 og 2014.

Merk deg at både gammel og ny pris i tabellen nedenfor kun refererer til prisene på de nevnte modellene. Nye modeller får gjerne også nye modellnavn og tallkoder, som tidligere nevnte Inov8 X-talon 230 som avløser X-talon 212.

Pris her refererer til utsalgspris på testvinnerne nå, som vi har funnet på Prisjakt.no. Gammel pris refererer til det som ifølge prisstatistikkene var prisnivået på produktene i tiden da testene ble publisert.

Merke Modell Pris Terning- kast Test-år Gammel pris
AltraLone Peak 3.01649620171395
MizunoWawe Hayate 3800620171249
SauconyPeregrine 7779520171399
AsicsGel-FujiTrabuco 5 GTX80052017899
MerrellAgility Peak Flex899520171399
VJ SportIrock 21499620161488
Hoka One-OneSpeedgoat1083520161675
Inov8X-Claw 275789520161695
Inov8X-talon 212 v272562014
MizunoWave Ascend 8?62014
KarhuFlow 3 Trail Fulcrum149952014779

Det har ikke lykkes oss å finne ny pris på Mizuno Wave Ascend 8.

Sjekk alltid prisene flere steder

Det er stort prispress på løpesko, og du bør alltid sjekke prisene i flere butikker før du går og handler.

Og har du allerede kjøpt sko og seinere oppdager at du kunne fått dem billigere et annet sted, har de store sportskjedene en prisgaranti som lover deg mellomlegget refundert dersom du kan bevise at du får tilsvarende produkt et annet sted, til en lavere pris.

Prisgarantien gjelder også i en periode etter at du har handlet. Så løpet er ikke kjørt selv om du har handlet.

Slik velger du riktig løpesko

Prøv skoene i butikken! Ja, det kan være billigere å bestille sko på nett - men da må du i alle fall prøve de i butikk før du bestiller. Det er viktig både med tanke på å få en sko som passer foten din og ikke minst: Er i riktig størrelse.

Pass på størrelsen: Det er veldig stor forskjell å på skostørrelsene på løpesko fra forskjellige produsenter. I noen tilfeller har vi måttet gå opp en hel skostørrelse, mot det som er vår normale skostørrelse.

Over- og underpronasjon? Når du kjøper vanlige løpesko for asfalt/grus, er det viktig å få en sko som gir støtte for eventuell over- eller underpronasjon. Dette slipper du å tenke på når det kommer til terrengsko. Her er det andre ting som teller.

Grep: Det viktigste ved en terrengsko er at den har godt grep. Sjekk derfor under sålen og kjenn på gummien: Såler med mykere gummiblanding sitter bedre i terrenget enn sko med hard såle/gummi.

Hvor skal du løpe? Tenk gjennom hvor du skal løpe og hvordan underlaget er: Det er forskjell på en sko som er laget for sti og terreng og en som som er for grus - eller asfalt. Du trenger ikke demping om du bare skal løpe på sti og myk skogsbunn - men skal du løpe mye på grus også, bør du se etter en sko med demping.

Må du ha Goretex? Vurder det nøye. Når det kommer til løpesko, trenger de færreste Goretex: Du blir ikke kald på beina når du løper, selv om du skulle bli våt.

Ikke fornøyd? Endel sportsbutikker har fornøydgaranti, som lover at du kan bytte produktet til et annet om du ikke er fornøyd. Benytt deg av det om du er misfornøyd!

Sjekk prisene: Dinside har i tidligere pristester avslørt store prisforskjeller på løpesko, så sjekk alltid prisen i flere butikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer