Nå kommer de giftigste

Ekspertene spår et godt soppår. Det er fra nå de giftigste vokser.

PASS DEG FOR DENNE: Det ligger an til et godt soppår, tror ekspertene. Men nå utover kommer de giftigste sortene, som denne: Hvit fluesopp. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
PASS DEG FOR DENNE: Det ligger an til et godt soppår, tror ekspertene. Men nå utover kommer de giftigste sortene, som denne: Hvit fluesopp. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

2020 ligger an til et godt soppår, ifølge eksperter Dinside har snakket med.

- Soppen er en svikefull venn som kommer og går litt som den selv ønsker. Men vi mener at det ligger an til et godt soppår, ut fra sesongen så langt. Det har vært en fin miks av regn og sol over hele landet, det liker soppen. Dårlig ferievær = godt soppvær! sier Pål Karlsen, daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, til Dinside.

- Det er fortsatt er tidlig i soppsesongen, så sånn sett har det vært en meget god start, legger han til, og forteller at august alltid er en av-og-på-måned for soppen.

- Hvis vi får sol, varme og mye vind i et par uker, så velger soppen å holde seg nede i bakken. Da må vi vente på mer høstlig vær. Så det er først i starten av september at vi kan si noe generelt om soppåret 2020. Vi krysser fingrene!

Soppsesong betyr også henvendelser om eventuelle forgiftninger fra sopp til Giftinformasjonen, og også der tror ekspertene det ligger an til soppår:

- Foreløpig ser det ut som om 2020 blir et godt soppår, sier Kristin Opdal Seljetun, soppsakkyndig i Giftinformasjonen.

- I juli hadde vi en dobling av antall henvendelser sammenliknet med juli i fjor, men det har ikke vært noen alvorlige forgiftninger hittil i år. Det kommer trolig av at de giftigste soppene vokser fra nå og utover høsten, sier hun videre.

Hun kommenterer at også 2019 var et godt soppår og at Giftinformasjonen hadde en økning i antall henvendelser om sopp sammenliknet med 2018.

Pass deg for denne

Dersom du skal ut i skog og mark og plukke sopp, kanskje for første gang, er det viktig at du er sikker på hva du plukker.

Ifølge Seljetun, er det hvit fluesopp som topper statistikken over sopparter som gir alvorlige forgiftninger i Norge.

- I fjor var det 17 innleggelser på sykehus etter inntak av hvit fluesopp. I tillegg har vi en del henvendelser om spiss giftslørsopp og flatklokkehatt, forteller hun til Dinside.

Flatklokkehatten er en av mange giftige sopper. Den kan forveksles med stubbeskjellsopp, men mangler de fine, brune skjellene under ringen. Foto: Klaus Høiland, CC-BY-SA 3.0
Flatklokkehatten er en av mange giftige sopper. Den kan forveksles med stubbeskjellsopp, men mangler de fine, brune skjellene under ringen. Foto: Klaus Høiland, CC-BY-SA 3.0 Vis mer

- For både nybegynnere og de som kan en del sopp er det viktig å være 100 prosent sikre på soppen før de spiser den. Sopparter varierer mellom land og verdensdeler, så det er viktig å lære de viktigste giftsoppene og vanlige forvekslingsarter i Norge, sier Seljetun videre.

Karlsen nevner flere arter som farlige forvekslinger:

  • Grønnkremle (matsopp) kan likne grønn fluesopp (dødelig giftig).
  • Unge sjampinjonger (matsopp) kan likne hvit fluesopp (dødelig giftig).
  • Blant brune skivesopper er det få matsopper - og den verste og farligste av dem alle: Spiss giftslørsopp.
Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffet orellanin. Dette virker sakte og skader lever og nyrer. Selv små mengder sopp kan være dødelig.

Ved mistanke om inntak av slik sopp må man straks forsøke å fremkalle brekning (oppkast) og oppsøke lege snarest. Foto: Eric Steinert / CC-BY-SA
Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffet orellanin. Dette virker sakte og skader lever og nyrer. Selv små mengder sopp kan være dødelig. Ved mistanke om inntak av slik sopp må man straks forsøke å fremkalle brekning (oppkast) og oppsøke lege snarest. Foto: Eric Steinert / CC-BY-SA Vis mer

Men det er ikke kun av giftig sopp du kan bli dårlig:

- Mange får symptomer hvert år etter å ha spist matsopp av dårlig kvalitet. Det er derfor viktig å kaste all markspist eller råtten sopp, og kun spise sopp av god kvalitet. Sopp er ferskvare! Det viktigste er å gå på soppkontroll – her blir all soppen kontrollert og du kan være trygg på det du spiser, oppfordrer Seljetun.

Giftig sopp i hver 10. kurv

Ifølge tall fra soppkontrollene til Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF/Forbundet), har de oppdaget giftige sopper i mange soppkurver i 2019 - og også i den digitale sopp-appen:

Fysisk soppkontroll: Totalt har rundt 22.000 mennesker vært innom den fysiske soppkontrollen i 2019. Det bla kontrollert 6568 kurver og funnet giftsopp i nesten hver tiende kurv. Det er funnet 133 av dødelig giftige sopper på fysisk soppkontroll i år. Som vanlig var det primært spiss giftslørsopp og hvit fluesopp som ble funnet, men det var også enkeltforekomster av den mer uvanlige grønne fluesoppen. Den andre meget giftige soppen som er sjelden, butt giftslørsopp, var det ikke meldt om i 2019.

Digital soppkontroll: I tillegg kommer 21.624 unike brukere som har vært innom den digitale soppkontrollen for å få sjekket 35.314 individuelle sopper. Blant disse var det 823 giftsopper og 159 av disse var dødelig giftige. Hvit fluesopp var i år den vanligste av de dødelig giftige soppene som ble loggført, men det var også mange loggførte giftslørsopper.

Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund

Soppkontroll

Det er flere måter du kan sjekke om soppen du vil plukke, er matsopp, om den er giftig, eller om den rett og slett ikke er spesielt god å spise.

Norges sopp- og nyttevekstforbund har både fysiske kontroller og en digital soppkontroll.

På de fysiske kontrollene tar du med sopp du har plukket, og får de kontrollert av en soppsakkyndig. Dersom du ønsker å benytte deg av dette, kan du sjekke når det er kontroller i ditt distrikt hos Norges sopp- og nyttevekstforbund (som du finner her, ekstern lenke).

Forbundet har også en app hvor du kan få hjelp til å bestemme om soppen du plukker er en trygg matsopp. Den kalles Soppkontroll, og det er soppkyndige som ellers sitter på de fysiske soppkontrollene, som betjener denne.

Der tar du rett og slett bilder av soppen du lurer på, og så sitter en soppkontrollør og vurderer om dette er en trygg matsopp, ut fra bildene du har sendt.

Per nå kan du få bestemt cirka 50 sopper i appen. Og kontrollørene kan kun bestemme sopper som det ikke hersker noen som helst tvil om at er trygge å spise.

- Vi har hatt godt besøk på vår digitale soppkontroll, som startet allerede i midten av juli, rekordtidlig for oss, sier Karlsen.

I fjor bestemte den digitale soppkontrollen 35.000 sopper, fra 22.000 brukere. Det var cirka 340 fysiske kontroller. I år antar de tallet på fysiske kontroller vil komme opp i 400.

Appen er kun åpen når den er betjent - og du får svar ganske raskt.

- Nå i starten har vi åpent bare et par timer hver dag på hverdager, og dobbelt på helgedagene. Så øker vi på med åpningstidene i august og september, særlig i helgene. Vi bemanner også godt, slik at man kan få svar raskt, mens man står ute i skogen og lurer på skal eller skal ikke, om soppen du har funnet, sier Karlsen til Dinside.

Når kommer egentlig soppen?

Om du er fersk på sopp-sanking, kan det være kjekt å vite at det finnes sopper som kommer tidlig på sommeren - og sopper som kommer seinere.

Karlsen forteller til Dinside at noen sopp-sorter kommer så tidlig som i mai og juni.

- Men av høstsoppene er det særlig kremlene, blek piggsopp og kantarell som er tidlige, gjerne juli. Så kommer steinsoppene i andre halvdel av august, før absolutt alt kommer opp hulter til bulter i enorme mengder i september, som er den store sopp-måneden uansett, sier han.

- Tradisjonelt avsluttes sesongen med traktkantarellene, som kan høstes til langt ut i oktober, til og med til etter snøen kommer, fortsetter Karlsen.

Den populære kantarellen

«Alle» skal plukke kantareller, det kan Karlsen bekrefte.

- Og det er ingenting feil i det. Det er en sopp som lett å lære og kjempegod å spise, sier han.

- Men heldigvis ser vi en utvikling. Matpiggsoppene er populære, og selvsagt traktkantarell når den tiden kommer. Også steinsoppen begynner å bli «folkeeie», det er en meget god sopp som jo har stor «kjøttvekt» fordi den er stor og kraftig, forteller han videre.

Når det kommer til all plukking av sopp, er det viktig å lære seg hvilke eventuelle farlige «tvillinger» matsoppene kan forveksles med.

- Vi pleier å si at ingen og alle sopper er «sikre»: Om du ikke kan noe som helst om sopp, så kan alt forveksles. Og når du har lært en soppart - hvilken som helst, selv blant de som er «vanskelige» - så er den sikker for deg fordi du har lært den en gang for alle. Man kan sammenlikne med å sende noen inn i grønnsaksbutikk for første gang for å kjøpe agurk, og fått den beskrevet som en avlang, grønn ting. I grønnsaksbutikken blir du forvirret, fordi du ser agurk, squash, stangselleri til og med brekkbrønner - alt er avlangt og grønt. Men fordi alle i verden vet hva en agurk er, så tar vi aldri feil, sier Karlsen.

- Men når det er sagt - ja, kantarell kan man ikke ta feil av hvis man har sett den et par ganger, sier soppeksperten.

Han kommenterer at det også finnes noe som heter falsk kantarell og ferskenhatt, men at det ikke gjør noe om man tar feil av dem.

- Den ufarlige klassikeren er å plukke gallerørsopp i den tro at det er steinsopp. Da får du et bittert og beskt måltid og lærer deg forskjellen en gang for alle på den harde måten. Hvis du plukker gamle franskbrødsopp som fåresopp får du delvis den samme opplevelsen, men ikke så påtrengende. Fransbrødsoppen er heller ikke giftig. Men det viktige poenget her er jo at man aldri skal spise noe man ikke er helt sikker på hva er, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer