Nå kommer hjortelusflua

Den blodsugende hjortelusflua er her.

HJORTELUSFLUA: Denne flua er det svært mange av på høsten - og slik sørger du for at du ikke blir deres nye «vert». Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like sikkert som at brunsneglene kommer med våren, kommer hjortelusflua med høsten.

Du har kanskje også vært uheldig å treffe på den i skogen? Den kravler rundt i hår, utenpå klærne og finner gjerne veien innafor klærne. Og de er nesten umulige å ta livet av.

Jakter på en vert fra august

- De første hjortelusfluene dukker gjerne opp i august og utover høsten. Men de kan gjerne forveksles med de andre artene av lusfluer, sier Mari Steinert, seksjonssjef ved seksjon for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI) til Dinside.

- Det er vanlig at de nyklekte voksne hjortelusfluene flyr omkring fra august til oktober på jakt etter en vert. Men det er sannsynlig at hjortelusflua har vært noe tidligere ute i år enn vanlig, på grunn av en varm sommer. Vi har fått rapportert at den har blitt oppdaget noen steder sent i juli i år, forklarer hun.

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort, som om høsten ofte lander på mennesker.

Ifølge FHI kan du bli beleiret av over femti individer om du er skikkelig uheldig. Vanligvis blir ikke mennesker stukket, men om det skulle skje så kan stikket klø i lang tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.