Nå kommer hjortelusflua

Den blodsugende hjortelusflua er her.

HJORTELUSFLUA: Denne flua er det svært mange av på høsten - og slik sørger du for at du ikke blir deres nye «vert». Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like sikkert som at brunsneglene kommer med våren, kommer hjortelusflua med høsten.

Du har kanskje også vært uheldig å treffe på den i skogen? Den kravler rundt i hår, utenpå klærne og finner gjerne veien innafor klærne. Og de er nesten umulige å ta livet av.

Jakter på en vert fra august

- De første hjortelusfluene dukker gjerne opp i august og utover høsten. Men de kan gjerne forveksles med de andre artene av lusfluer, sier Mari Steinert, seksjonssjef ved seksjon for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI) til Dinside.

- Det er vanlig at de nyklekte voksne hjortelusfluene flyr omkring fra august til oktober på jakt etter en vert. Men det er sannsynlig at hjortelusflua har vært noe tidligere ute i år enn vanlig, på grunn av en varm sommer. Vi har fått rapportert at den har blitt oppdaget noen steder sent i juli i år, forklarer hun.

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort, som om høsten ofte lander på mennesker.

Ifølge FHI kan du bli beleiret av over femti individer om du er skikkelig uheldig. Vanligvis blir ikke mennesker stukket, men om det skulle skje så kan stikket klø i lang tid.

Steinert forteller at det i Norge finnes åtte lusflue-arter:

- Det er fem som går på fugler, én på hest, én på sau, og en som går på hjortedyr - den nyankomne hjortelusflua, sier hun.

Kan bite - men det skjer sjelden

Det største problemet mange føler med hjortelusflua er ifølge FHI den innpåslitne kravlingen i hår og under klær.

Den kan imidlertid også bite:

- Hjortelusflua kan bite, men gjør det ikke så ofte, sier Steinert til Dinside, og forklarer:

- I utgangspunktet er de ikke så interessert i å bite mennesker. De trenger blod fra vertsdyrene sine, som er elg, hjort og rådyr. De kan ikke fullføre livssyklusen sin på mennesker.

Dersom du skulle være så uheldig at hjortelusflua biter deg, kan du imidlertid oppleve en plagsom kløe - som kan sitte i lang tid. Du kan også hovne opp rundt stikkstedet.

Ifølge FHI kan stikkstedet klø intenst i 14-20 dager - og i ekstreme tilfeller kan den kløende kulen vare i ett år!

Kan du bli syk?

Fra den forhatte flåtten vet vi at et insektstikk kan spre ulike sykdommer som du kan bli skikkelig dårlig av.

Når det gjelder hjortelusflua, er det ifølge Steinert ikke vanlig at den sprer sykdommer til mennesker - selv om det kan forekomme.

- Det er funnet indikasjoner på at hjortelusflua kan spre bakterien Bartonella schoenbuchensis fra rådyr til mennesker, og den langvarige kløen kan muligens være et resultat av en Bartonella-infeksjon, forteller Steinert.

- Men siden lusfluene kun bruker en vert, og slipper vingene når de har funnet vertsdyret sitt, så er det ikke vanlig at ei flue kan overføre andre sykdommer fra dyr til oss mennesker. Men bartonella kan overføres fra mor til avkom, forklarer hun.

Ifølge FHI, er det imidlertid ikke funnet noen sammenheng mellom bitt av hjortelusflua og «O-løpersykdommen», som det har vært mye snakk om i Sverige.

GENIALT: Disse geniale metodene fjerner brunsneglene fra hagen din. Video: Kristin Sørdal / Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Hjelp! Dette kan du gjøre for å unngå dem

Det mange opplever som det verste med hjortelusflua er nettopp at de setter seg på deg og kravler seg inn i hår og under klær. De er også umulige å slå i hjel mot armen, om du for eksempel skulle prøve deg på det.

Ifølge Steinert kan det være lurt å kle seg i lyse klær og å børste dem av med en gang de setter seg.

- Du kan gjerne høre at de kommer når de flyr mot deg med en dyp summing, ofte lander de på kroppen din og kryper oppover mot håret. Det enkleste er å knipe tak i dem og hive dem vekk, eller børste dem av seg. Men det er selvsagt litt vanskelig å få most dem siden de er flate og læraktige og ser ut til å tåle mye, sier Steinert.

- Ellers kan det være et greit tips å ha med en kam og forsøke å gre dem ut av håret om de klarer å komme seg helt dit. I tillegg kan det være lurt å bruke lyse klær, for hjortelusflua tiltrekkes av mørke klær, forteller hun videre.

En finsk undersøkelse har vist at hjortelusflua oppsøker svarte og røde klær oftere en hvite klær. Vanlige myggmidler gir liten beskyttelse mot hjortelusflua. Og ikke tro at det bare er å dusje dem av dem når du kommer hjem:

- De kan gjerne overleve en runde i dusjen etter skogsturen. Men om de da krabber fram i nakkehårene når du har lagt deg om kvelden er det bare å plukke dem vekk, sier Steinert.

Her er de

Bor du nord for 61 °N kan du sannsynligvis puste lettet ut, da det er i lavlandsområdene i Sørøst-Norge og kystnære områder på Sørlandet hjortelusflua oppholder seg. I tillegg er den observert ved noen få anledninger i sørøstlige Rogaland.

- Ekspansjonen på den skandinaviske halvøy nordover ser nå ut til å ha stagnert ved cirka 61 °N, det vil si i aksen Lillehammer – Rena, videre inn i Sverige litt nord for Mora, forteller Steinert.

Ifølge FHIs informasjon om hjortelusflua er det imidlertid ikke usannsynlig at hjortelusflua kan etablere seg på Vestlandet i framtida - og også i Trøndelag.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer