Nå kommer hjortelusflua

Den blodsugende hjortelusflua er her.

BLODSUGER: Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som flyr rundt og leter etter en vert fra august og utover høsten. Er du skikkelig uheldig, kan du bli beleiret av opptil 50 fluer. De kravler rundt i hår og innafor klær og kan også bite - selv om det ikke er så vanlig. Det som oppleves som verst med denne blodsugeren er den innpåslitne kravling i hår og under klær. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BLODSUGER: Hjortelusflua er en blodsugende parasitt som flyr rundt og leter etter en vert fra august og utover høsten. Er du skikkelig uheldig, kan du bli beleiret av opptil 50 fluer. De kravler rundt i hår og innafor klær og kan også bite - selv om det ikke er så vanlig. Det som oppleves som verst med denne blodsugeren er den innpåslitne kravling i hår og under klær. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Like sikkert som at brunsneglene kommer med våret, kommer hjortelusflua med høsten.

Du har kanskje også vært uheldig å treffe på den i skogen? Den kravler rundt i hår, utenpå klærne og finner gjerne veien innafor klærne. Og de er nesten umulige å ta livet av.

Jakter på en vert fra august

- De første hjortelusfluene dukker gjerne opp i august og utover høsten. Men de kan gjerne forveksles med de andre artene av lusfluer, sier Mari Steinert, seksjonssjef ved seksjon for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI) til Dinside.

- Det er vanlig at de nyklekte voksne hjortelusfluene flyr omkring fra august til oktober på jakt etter en vert. I spesielt varme somre, som i 2018, dukket de opp allerede i slutten av juli, så de er ikke spesielt tidlig ute i år, fortsetter hun.

Hjortelusflua er en blodsugende parasitt på hjortedyr som rådyr, elg og hjort, som om høsten ofte lander på mennesker.

Ifølge FHI kan du bli beleiret av over femti individer om du er skikkelig uheldig. Vanligvis blir ikke mennesker stukket, men om det skulle skje så kan stikket klø i lang tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer